30.03.2020 21:02
для всіх
141
    
  - | -  
 © Белебеха Іван Олексійович

У Києві здійснено перевидання книги Івана Белебехи

У Києві здійснено перевидання книги Івана Белебехи Продовження. Частина 2

Митці - генії України

"Не питай, що для тебе зробила Україна! Думай про те, що зробив ти для неї? Мусимо зрозуміти, що Україна - наше життя: яку ми її збудуємо, так і буде в ній жити. У 1991 - 2013 рр. ми дуже погано будували Україну. Дали повну свободу антиукраїнським силам. Тому погано живемо. Пора взятися за розум і навести порядок у своїй хаті".
Іван Белебеха, доктор економічних наук, професор.

Продовжуючи тему, присвячену перевиданню Народним художником України, незалежним істориком, майстром мікромініатюри, поетом, філософом Миколою Сергійовичем Сядристим книги Івана Белебехи "Світоглядні перлини Української Національної ідеї", хотілося б розповісти історію оригінального видання книги Івана Белебехи 2013 року, яке побачило світ у Харкові - під назвою "Філософія українського світогляду". Її автор подарував тоді чотирнадцять примірників Миколі Сергійовичу, своєму другові.

Наводимо копію листа Івана Белебехи з автографом-присвятою, а також уривок з іншої його книги - "Національне прозріння українців", 2012 р., с.417:

 

"Микола Сядристий - майстер, що став символом епохи (1937, село Колісниківка Куп`янського району Харківської області.

 

Найменші у світі шахи, найменша у світі книга - "Кобзар" Т. Шевченка, найменший діючий електродвигун, і годинник, і портрет, і нотна сторінка... Всі ці дива можна вільно подивитися на виставці мікромініатюр Миколи Сядристого у Києво-Печерській Лаврі. Фактично щодня буває на виставці і сам Микола Сергійович. Спілкується з відвідувачами, фотографується, дає автографи...

 

Сядристий - справжній символ епохи. Він особисто зустрічався і пив чарку чи не з усіма радянськими вождями, космонавтами, президентами багатьох країн світу, у тому числі США, Європи... Персональна виставка його робіт діє в Москві. А в Андоррі - музей його імені, куди щодня приїздять сотні туристів. Але найвідоміша виставка мікромініатюр - у Києво-Печерській Лаврі.

 

Чесно кажучи, особисто познайомившись з Майстром, ми думали, що влада щедро нагородила генія. Виявилося - глибоко помилялися... Сядристий, творчість якого принесла у державну казну мільйони доларів, а роботи стали справжнім символом спершу Радянського Союзу, а потім України, фактично не має високого державного визнання. Він ніколи не горнувся до влади, не бігав зіщулившись печерськими коридорами. Жив насиченим життям, творив, гідно представляючи країну за кордоном.

 

Ми знаємо, що нині тривають кулуарні дискусії про те, кого нагородити званням Герой України. На жаль, це високе звання виявилося дуже дискредитованим: нагороди роздавалися мало не пригоршнями... Але потрібно повернути значення і престиж найвищій відзнаці! І зробити це можна лише представивши дійсно найкращих. Ми вважаємо, що саме таким - найкращим, є Микола Сергійович Сядристий, геніальний український майстер, який обігнав свій час.

 

Представники української інтелігенції зверталися до Президента України В. Ющенка, потім журнал "Музеї України" звернувася до Президента України В. Януковича з клопотанням про присвоєння М. Сядристому звання Герой України. Але все марно. Це несправедливо.

 

Микола Сергійович настільки багатогранна особистість, що про нього треба писати багатотомну енциклопедію. Він об`їхав 99% країн світу зі своїми неперевершеними мініатюрами, і славив ними Неньку-Україну. Відгуки людей, що бачили ці виставки, настільки вражаючі, що не можна оминути їх основний зміст.

 

Переважна більшість відвідувачів, у тим числі й президентів, королів, видатних людей сучасності висловили своє захоплення приблизно такими словами: "Бачив, схиляю голову, це настільки фантастично, що не віриться у здатність людини творити таке диво. Але це - реальність. Україна має пишатися своїм генієм!" Як не дивно, але художня творчість забирала і забирає у Миколи Сергійовича, за його словами, тільки незначну частину його розуму і праці.

 

Основна увага його інтелекту в останні роки зосереджена на ідеологічних екскурсах у часи комуністичної епохи. Він напам`ять знає більшість творів К. Маркса, Ф. Енгельса, В. Леніна. І знає він їх не для того, щоб похвалитися своєю пам`яттю, а винятково для того, щоб дати об`єктивну, неупереджену оцінку. Це ми бачимо у його інтер`ю, виступах по радіо і на телеканалах України. Нищівна критика засновників та організаторів комунізму, особливо російського варіанту, є вагомим вкладом М. Сядристого у справедливе тлумачення цього політичного і кримінального злочину.

 

Сядристий М.С. створив неперевершену пересувну виставку про Голодомор 1932-33 рр. і об`їздив з нею за свій рахунок усі області України.

 

У січні 2012 року автор цього твору звернувся з листом-клопотанням до Президента України В. Януковича щодо присвоєння звання "Герой України" та спорудження пам`ятника Миколі Сергійовичу Сядристому у м. Києві. Усе марно.

 

Увесь світ вклоняється Великому Майстру, а українська влада - не помічає".

 

Серед когорти митців сучасного періоду Іван Олексійович Белебеха у своїй книзі, окрім Миколи Сергійовича Сядристого, виділив іще двох діячів вітчизняної культури - Марчука Івана Степановича і Лопату Василя Івановича, славетних художників, називаючи усіх трьох Геніями України. Про Василя Лопату та Івана Марчука йтиметься у заключній частині цієї публікації.

Вікторія Івченко цікавиться

  • Вікторія ІвченкоМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!