01.04.2020 12:54
для всіх
99
    
  - | -  
 © Белебеха Іван Олексійович

У Києві здійснено перевидання книги Івана Белебехи. Частина 3

У Києві здійснено перевидання книги Івана Белебехи. Частина 3

Митці - генії України

"Не питай, що для тебе зробила Україна! Думай про те, що зробив ти для неї? Мусимо зрозуміти, що Україна - наше дитя: яку ми збудуємо, так і буде в ній жити. У 1991 - 2013 рр. ми дуже погано будували Україну. Дали повну свободу антиукраїнським силам. Тому погано живемо. Пора взятися за розум і навести порядок у своїй хаті".
Іван Белебеха, доктор економічних наук, професор.

На початку 2020 року було здійснено перевидання наукової праці "Світоглядні перлини Української Національної Ідеї" ("Як побудувати Національну, справді Незалежну Українську Державу") відомого науковця і громадського діяча Івана Олексійовича Белебехи. Передмову до цієї книги написав Народний художник України, незалежний історик, поет і філософ Микола Сергійович Сядристий, ініціатор цього перевидання. 


***

"Іван Степанович Марчук (12 травня 1936, Москалівка, Лановецький район, Тернопільська область), народний художник України, лауреат Національної премії ім. Шевченка.


До 1988 року творчість Івана Марчука не була оіційно визнана Спілкою художників, хоча він мав понад 15 експозицій у різних містах колишнього СРСР (перші виставки у 1979 і 1980 роках у Москві). І лише 1988 року його прийняли у члени Спілки художників України. Приблизно з трьох тисяч творів і близько двадцяти персональних виставок складається доробок художника.


Іван Марчук є засновником нових стилів у мистецтві. Митець ділить свою творчість на п`ять періодів: "Голос моєї душі", "Цвітіння", "Пейзажі", "Портрет", "Абстрактні композиції". Твори кожного періоду відрізняються за стилем та малярською манерою. Замість звичайного мазка він винайшов спосіб нанесення на полотно найтонших цівок кольору, що створює дивовижне мереживо, завдяки якому досягає неймовірного світіння й відтінків кольору.


1989 року емігрував до Австралії, потім жив у Канаді і США. Широке визнання митця за кордоном призвело до прийняття його до Спілки художників СРСР без його відома.


1990 - Марчук відвідав Україну. Відбулася перша його офіційна виставка саме в Києві - у Державному художньому музеї українського образотворчого мистецтва (нині - Національний художній музей України).


1996 - отримав звання Заслуженого художника України. 7 березня 1997 року - став лауреатом Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка. 2001 року Марчук остаточно повернувся в Україну. 2004 року закладено музей Івана Марчука, який на жаль, донині не збудований. 2006 року Міжнародна академія сучасного мистецтва у Римі прийняла Івана Марчука до лав "Золотої гільдії" та обрала почесним членом наукової ради академії. Це перший випадок визнання українського художника інституцією такого рівня. Сьогодні "Золота гільдія" нараховує 51 художника з усього світу. У жовтні 2007 року був включений до британського рейтингу "Сто геніїв сучасності" (72-е місце) (Telegraph, 31/10/2007). На формування рейтингу впливали: роль в зміні системи поглядів, суспільне визнання, сила інтелекту, досягнення та культурна значимість кожного з кандидатів Telegraph).


Картини Івана Марчука знаходяться на всіх континентах, окрім Антарктиди.


Лопата Василь Іванович (народився 28 квітня 1941 р. у селі Нова Басань Чернігівської області) - український художник і письменник. Лауреат Національної премії ім. Шевченка. Напрямок роботи - поетичний реалізм.


Твори В. Лопати зберігаються у Національному Художньому музеї в Києві, художніх музеях Чернігова, Полтави, Дніпропетровська, Сум, а також у Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні, в Українському Музеї в Нью-Йорку, в Музеї Стенфордської єпархії УГКЦ у США, Музеї при Українському Католицькому Університеті в Римі, музеях Російської Федерації - Третьяковській галереї в Москві, Будинку-музеї О. Пушкіна в Санкт-Петербурзі, в галереях Єкатеринбурга, Магнітогорська), у приватних колекціях Італії, Великобританії, Канади, Росії, Швейцарії, США. Творчий доробок (понад 700 робіт) включає майже усі аспекти українського народного життя в його історичній та географічній перспективах. Постійний учасник всеукраїнських та міжнародних виставок. Має понад 300 відгуків у пресі. Працює в жанрі графіки та живопису.


Василь Лопата - почесний громадянин міст Вінніпега і Брандона (Канада). (Вікіпедія).


Достатньо прочитати цю офіційну довідку, щоб відчути титанічну патріотичну роботу видатного українського художника. Вони настільки українські і величаві, що не можна відірвати від них очей.


Згадані і незгадані культурні колективи та персональні генії культури, кожен - окремо і всі разом, несли і несуть в люди частки Української Національної Ідеї".

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!