07.04.2021 18:06
для всіх
154
    
  1 | 1  
 © Тетяна Белімова

Роман Павла Матюші "Кокліко": рефлексія - сон - ілюзія

Роман Павла Матюші «Кокліко»: рефлексія - сон - ілюзія
Обкладинка роману

Матюша П. Кокліко : Роман. Чернівці : Книги - ХХІ, 2020. 304 с

Роман Павла Матюши «Кокліко» схожий на сон, у якому можливо все: далекі подорожі, екзотичні місця і впізнавані з першого погляду краєвиди столиць, безмір щастя, що в ньому можна купатися, немов ув океані. «Кокліко», як і кожен сон, має нетривку, уривчасту структуру, схожу на мозаїку чи на клаптикову ковдру. Роман-сон чи роман про яскраві сни – такого жанру ще, здається, не було в сучасному літературному процесі, а якщо й був, напевно, мені до рук не потрапляв. Головний герой розказує про розрізнені епізоди свого життя, перемежовані мріями й мареннями. Він прагне пригадати історію свого кохання в усіх подробицях, але, як це часто буває, пам’ять виштовхує на поверхню спогади у хаотичному порядку. Утім, ці не пов’язані між собою кадри все ж складають чітку лінію оповіді. Ми так і не дізнаємося, як звати оповідача. Може, Мрійник? А чи, Синочка? Старий? Мабуть, це немає аж такого значення. Ім’я, прізвище, зовнішність – те, що в реалістичному творі описує нам «портрет героя», у «Кокліко» відходить на другий план, позначене пунктиром. Це скидається на акварель, де кольори (емоції, враження, нюанси) важать більше, ніж чіткі обриси й лінії. Якби мене спитали, про що «Кокліко», я б відповіла, що це роман про неможливість щастя. Тут і зараз, у цьому світі і в цій країні, охопленій війною, щастя вислизає між пальці, розбивається, наче фігурка Ганеша, що її вже неможливо склеїти. На заваді щастю стають таємниці минулого і теперішнього. Система лише міняє назву, загалом вона лишається жорстокою і нелюдяною, якщо хтось прагне вийти за її межі і порушити приписи, він - приречений. Неназваний у романі Мрійник – один із тих, хто не може існувати в межах Системи, відтак має заплатити за свободу найвищу ціну, заодно розплатившись і за волю дорогих його серцю людей. Роман дуже легкий, необтяжливий для сприйняття попри серйозність теми, лишає по собі аромат і чар польового маку, адже саме це означає «кокліко» в перекладі з французької.



Київ, березень 2021

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!