11.05.2021 19:00
для всіх
8711
    
  3 | 4  
 © Дано:

Вправа № 5

PlayВправа № 5

10 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 5 з підручника фізика 10 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 5 до §5 «Швидкість руху. Середня і миттєва швидкості. Закони додавання переміщень і швидкостей»

1. Моторний човен рухається зі швидкістю 10 м/с відносно води. Швидкість течії річки — 1 м/с. Визначте швидкість руху моторного човна відносно берега річки під час руху човна за течією; проти течії.

PlayVideo YouTube

2. Крилата насінина набуває незмінної швидкості падіння 0, 3 м/с практично відразу після початку падіння з верхівки дерева. На якій відстані від прикореневої частини стовбура впаде насінина, якщо швидкість вітру напрямлена горизонтально та дорівнює 1 м/с, а висота дерева становить 50 м? Яким є переміщення насінини відносно поверхні Землі?

PlayVideo YouTube

3. Кінь рухається ареною цирку по дузі кола радіуса 6 м, описуючи при цьому траєкторію, що являє собою половину кола. Першу чверть кола кінь долає за 10 с, а другу чверть — за 20 с. Визначте середню шляхову та середню векторну швидкості руху коня на кожній ділянці траєкторії та протягом усього часу руху.

PlayVideo YouTube

4. Запишіть рівняння руху для кожного транспортного засобу на рисунку. Визначте час і місце зустрічі вантажівки та велосипедистки, легкового автомобіля та велосипедистки. Де і коли легковий автомобіль обжене вантажівку? Побудуйте графіки залежності vx(t) і x(t) для кожного тіла.

Рисунок до Вправи № 5 (4), 10 кл

PlayVideo YouTube

5. Літак має долетіти до міста, розташованого на відстані 600 км на північ. Із заходу дме вітер зі швидкістю 40 км/год. Літак летить зі швидкістю 300 км/год відносно повітря. Яким курсом має летіти літак? Скільки часу триватиме рейс?

PlayVideo YouTube

6. Перед відправленням потяга йшов дощ. Вітру не було, і краплі дощу падали вертикально. Коли потяг рушив, пасажири помітили, що дощ став косим, хоча погода залишалася безвітряною. Поясніть це явище. Визначте швидкість падіння крапель, якщо під час руху потяга зі швидкістю 40 км/год пасажирам здається, що краплі падають під кутом 45° до вертикалі.

Рисунок до Вправи № 5 (6), 10 кл

PlayVideo YouTube

7. Дізнайтеся про «рекордсменів швидкості» в сучасній техніці та в живій природі. Підготуйте повідомлення або презентацію.

Відповідь:

Повідомлення «Рекорди швидкості серед живих істот і серед технічних пристроїв. Порівняння».


PlayВправа № 5

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!