11.09.2021 11:12
для всіх
11370
    
  12 | 12  
 © Дано:

Вправа № 14

PlayВправа № 14

11 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 14 за підручником фізика 11 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відповіді та відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити, чи правильно було виконане домашнє завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, подані розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 14 до §14 «Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля»

1. Ключі в колі (рисунок) одночасно замикають. Чи одночасно спалахують лампи 1 і 2? Якщо ні, то яка лампа спалахує раніше? Чи одночасно погаснуть лампи 1 і 2 після одночасного розімкнення ключів?

Рисунок до Вправи № 14 (1), 11 кл

Відповідь:

Після замикання лампи спалахнуть не одночасно. Спочатку 1 лампа, а потім 2, адже струм самоіндукції в котушці L матиме протилежний напрям і сповільнить зростання струму.

При розмиканні вимикачів згаснуть одночасно обидві лампи, адже коло в обох лампах буде розімкнене.


2. За 0, 1 с сила струму в котушці рівномірно збільшилась від 0 до 1, 5 А. Якою є індуктивність котушки, якщо ЕРС самоіндукції в ній — 2 В?

PlayVideo YouTube

3. Чому в момент розімкнення кола (див. рисунок) яскравість світіння ламп на мить збільшується?

Рисунок до Вправи № 14 (3), 11 кл

Відповідь:

Тому що струм самоіндукції, що виникне в котушці, матиме той же напрямок, що й струм в колі, а значить загальна сила струму зросте. Все завдяки явищу самоіндукції.


4. Чому для розімкнення кола з великою індуктивністю не користуються рубильником, а зменшують силу струму в колі поступово, використовуючи реостат?

Відповідь:

Тому що внаслідок явища самоіндукції при різкому розмиканні кола виникатиме збільшення сили струму в таких колах (з великою індуктивністю).


5. Унаслідок зменшення сили струму в котушці від 10 до 4 А енергія її магнітного поля зменшилася на 16 Дж. Якою є індуктивність котушки?

PlayVideo YouTube

6. Провідне кільце радіуса 2 см розташоване перпендикулярно до ліній магнітного поля електромагніту. Магнітна індукція поля всередині кільця 0, 32 Тл. Кільце перевели в надпровідний стан. Визначте індуктивність кільця, якщо після вимкнення електромагніту в кільці виник струм силою 12 А.

PlayVideo YouTube


PlayВправа № 14

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!