09.01.2014 00:00
для всіх
329
    
  6 | 6  
 © Суворий

Українські вибори як джерело усіх негараздів

Наприкінці 90-х в свідомості пострадянської людини з`явилась нова мрія, що тодішнє покоління обов’язково буде жити при капіталізмі. Люди вже не вірили в суспільство без багатих і пов`язували своє майбутнє з тими капіталістичними моделями, які на той час вже існували в західних країнах. При цьому не багато хто усвідомлював, що досягнутий ними на той момент рівень був довгим шляхом проб і помилок, захисту своїх прав та виконання покладених обов’язків. І основним інструментом, який і створив те достатньо жорстке, але комфортне середовище, були вибори.

Українські вибори з самого початку перетворились на безкінечну профанацію, в якій перемагали  і продовжують перемагати технології окозамилювання та пошуку покровителя: секретаря ЦК/директора заводу/месії/міцного господарника.  І спантеличені українські виборці поділилися еволюційно сьогодні на окремі групи, які зводять нанівець мрію в світле капіталістичне майбутнє:

1. Не піду на вибори. Доволі не поодинокий виборець для класичних західних демократій, який найчастіше знаходиться за межами суспільного життя через байдужість, а значить впевненість в своєму майбутньому.  Аналог радянської людини, яка переконана, що її ведуть до комунізму, а не ще по одному колу пекла. В українських реаліях найчастіше зневірений в власних силах, знаходиться на межі виживання, якому або не дозволяє совість, або не знає як і кому продати свій голос. Фактично своєю відсутністю голосує за владу враховуючи, що нестачу в кілька відсотків голосів для перемоги, завжди можна дібрати за його рахунок.

2. Продам голос. Цей виборець теж знаходиться найчастіше в ситуації, коли зайва копійка не завадить  і який впевнений, що його діти та родина теж до кінця своїх днів при нагоді приторговуватиме своїми голосами. Сучасний ІТ-світ з фотокамерою в кожній кишені зробив цю модель для покупця голосу 100% прибутковою.

3. Голосую з примусу.  Бюджетник чи робітник підприємства першим потрапляє під тиск. Вибір для цих виборців найбільш ризикований, а «смартфон» не залишає шансу догодити двом богам одночасно. І поява їх на мітингах з позицією «я не за, але і не проти» тому підтвердження.

4. Проти всіх або слово з кількох букв. Сам не гам і комусь не дам. А зрештою ці виборці все одно голосують за діючу владу. Принцип, хто не голосує проти, голосує за, спрацьовує в усій красі, якщо пам`ятати про величезну армію тих, хто не дійшов до урн або дійшов, щоб підмінити власне волевиявлення волевиявленням сторонніх осіб.

5. Проголосую назло. Найчастіше ці голоси записують собі в досягнення ті, хто ні на що не претендує або представляє собою несамостійну від влади та грошей  силу.

6. Голосую серцем. Практично 100% тих, хто голосує серцем (байдуже, за владу, опозицію чи того хлопця), розчаровується за кілька років в своєму кандидаті чи партії. Але так і не починає голосувати розумом.

7. Свідомий виборець. Всі 5 років слідкує за політичними подіями не тільки з екранів центральних телеканалів, є прихильником однієї політичної партії, чітко розуміє стійкість її політичних планів та засобів досягнення мети.  При виборі депутата цікавиться не зовнішнім виглядом і обіцянками на бігбордах, а уважно вивчає його біографію та довідку про доходи, не забуваючи про родину майбутнього представника його волі в парламенті. Готовий захищати свій вибір беручи участь в акціях протесту та  слідкувати за виконанням обіцянок на протязі всього часу каденції.

Але хіба цей останній напівміфічний сьомий виборець зможе змінити майбутнє держави і передати 50%+1% акція АО «Україна» в надійні руки, коли інші 6 членів ради директорів голосують ПРОТИ?

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.01.2014 22:51  Тетяна Белімова => © 

Кожен із свідомих людей рано чи пізно перечепиться об питання "Хто винний?" і "Що ж робити?". Одне без іншого неможливо, як на мене. Хто винний? Самі ж і винні! Кого ж ще звинувачувати? Не маємо свідомої позиції, пливемо за течією, дозволяємо іншим вирішувати за нас, купляти наш голос/вибір/світогляд!
Класна класифікація вийшла, як на мене! Наш Суворий - молодець!

 09.01.2014 17:19  Мар Мишка => Оля Стасюк 

Можливо, проголосую назло, щоб не продали мій голос, коли не піду на вибори+ "хто голосував проти влади і опозиції за відсутності графи "проти всіх""....якось так, ніби голосував, а не хтось за мене..

 09.01.2014 15:53  Олена Вишневська 

Дуже влучно сьомого виборця назвали напівміфічним, на жаль. Все-таки розчарування беруть своє, і люди перестають слідкувати за політичними подіями, втрачаючи віру в силі свого голосу на виборах. Але по при все не можна допускати залишатися байдужими до свого майбутнього, майбутнього дітей і країни вцілому, яке вирішується на виборах, хоч як би окремі діячі не намагалися цю віру в нас вбити назавжди і перетворти на покірне бездумне стадо...

 09.01.2014 15:26  © ... => Ганна Коназюк 

Я не здивований, що не було обрано... У вас великі шанси, що ви вже є або близькі стати отим сьомим виборцем, який поки що безпорадний бо в меншості...

 09.01.2014 12:22  Володимир Пірнач 

Так, до слова:
ДО ПИТАННЯ ПРО КАТЕГОРІЮ ЧАСУ
Батьки були не схильні до обструкцій.
Робили, аж ввіходили у раж.
А їм якісь інструктори з інструкцій
Читали інструктивний інструктаж
На всі інтеліґентненькі легеньки,
З лобів затерпло витирали піт:
“Коханенькі! Любенькі-дорогенькі!
Терпіли ж вже. Ще трохи потерпіть!
Брак помазків і кремі до гоління
Хай вас не зачіпає за живе.
Не ви – то хоч наступне покоління
В майбутньому напевно заживе!..”
І батько шкріб неголену щетину,
Міркуючи, що, певно, так і є,
І наставляв-накручував дитину,
Що вже ж вона й за нього пожиє.
Не раз вже й ми сміялися на кутні,
І жухла, й знову сходила трава.
А все не починається майбутнє.
А все той час теперішній трива.
Щось десь не вийшло – ніде правди діт.
Хтось винен. (Ну звичайно – не народ!)
Зате уже напевно наші діти
Майбутнього ухоплять повен рот.
Нам офіційно ще не обіцяли,
Але місцями ширяться чутки.
Бо навіть пелюшок не обісцяли
Ті, нами не зачаті діточки…
1992 р. Олександр Ірванець

 09.01.2014 12:15  Оля Стасюк 

Цікава така класифікація суспільства. В принципі усе зрозуміло, а от людей із 5 пункту збагнути не можу. То який все-таки сенс у тому, щоб голосувати "назло"?

 09.01.2014 10:00  Юдов => © 

Безумовно визначена одна із причин негараздів. Аналітично в цій причині означена класифікація виборців, настільки вдало, що можна взяти ці означення для подальшого використання у більш фундаментальних роботах, що я для себе і зроблю, звісно посилаючись на перше джерело.
Однак не згоден про світле "капіталісчтичне". Світлого ніякого капіталістичного, комуністичного, соціалістичного іще якихось вивертнів із "ізмів" не буває. Є системи устрою, які розвивають, консервують, деградують суспільство, однак на певному проміжку історичного часу виправдана певна система устрою. Біда України в переходних періодах, які започатковані Кравчуком по нині ніяк резинка не лопне визначитися яка система устрою потрібна. У нас влада Рад ще з Радянського Союзу... А інтегруємося у капіталізм... Спотворення, нашарування протиріч, породжує хаос, у якому верхівці легше ловити рибку, що вона і робить, незалежно від назв політичних партій (іх у нас близько 200)

 09.01.2014 01:36  Марієчка Коваль 

ага. ніби так. профанація це. повний тупняк. і починається з освіти. як. батьків дресирували комуняки. нормально.

 08.01.2014 22:33  Каранда Галина 

згадався мультик:
"возьмите лучших из лучших котов" - "лучшие из лучших зализывают раны"- "возьмите лучших из худших"...

 08.01.2014 22:30  Каранда Галина => © 

Не вистачає ще пункту "поставив галочку з бодуна, не роздивився куди" (відсотків 15 виборців) і "О, знайоме прізвище!" (при виборі в ради й Раду)
а так все правильно.
трохи в п. 5 в формулюванні заплуталася.
по п.7: Ви особисто бачите таку партію і таку людину на даний момент? Чи, все-таки, серцем?