16.10.2014 10:56
для всіх
707
    
  - | -  
 © Микола Васильович Снаговський

День здорового харчування. А потім? Нездорове?


16 жовтня оголошено Днем здорового харчування. Вдумаймось у це словосполучення: день здорового харчування. Гм!.. А що, всі решта днів – до 15 жовтня кожного наступного року – то не дні здорового харчування?! Принаймні, вони такими хіба не повинні бути?! Звісно, ми тут беремо до уваги не тих, хто лопатою свіжу чорну ікру жере й особисті літаки має, і не тих, які харчуються «стравами» зі сміттєвих баків. Візьмемо до уваги посередніх споживачів їжі – таких більшість. Так навіть оцим споживачам, які можуть і потішити себе чимось смачненьким та свіжим, якось образливо сприймати оте: день здорового харчування. До них не безпідставно вкрадається думка про те, що тільки ось цього дня на прилавки торгової мережі викладається, справді, здорова їжа – м’ясні, рибні, молочні продукти, крупи, жири, напівфабрикати, овочі, фрукти, спеції тощо. Хоча всі розуміють, що це не так. Адже поняття здорова їжа (здорове харчування) – то складова багатьох факторів, починаючи від якості грунту, добрив, догляду за тваринами й закінчуючи преробною галуззю та майстерністю кухарів і домогосподарок. З цього випливає лише один висновок: такого дня в принципі бути не може! Його наявність, як то кажуть, притягнути за вуха.

Хтось запитає: а що ж робити, якщо так хочеться, бодай раз на рік, поговорити щодо проблем здорового харчування? Ну, по-перше, чому тільки раз (один день) на рік? А, по-друге, для розмов на таку, справді необхідну тему, уже є, так би мовити, потрібні дні – це Міжнародний день кухаря і кулінара, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день барменів... Зрештою, медики, ветеринари, агрономи, бджолярі хіба можуть стояти осторонь питань здорового харчування? Ні! У них є свої святкові дні. Тож нехай вони і пропагують здорове харчування – кожний зі своєї високої дзвіниці.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!