06.04.2015 19:02
для всіх
329
    
  2 | 2  
 © Ковалик Валентина

Мы информационно неразборчивы – едим всё подряд

Мы информационно неразборчивы – едим всё подряд

Чи відчували Ви себе маріонеткою? Вами керували без Вашої ж згоди? Ні? Хм… А, може, Ви просто про це не здогадувались? Не вірите? Даремно. Нами щодня маніпулюють...

Кожного дня ми маємо вибір: чи піддаватись тій силі, тій ниточці, яка піднімає нашу руку чи нашу ногу, чи ні? Ми маємо вибір: вірити усьому, що нам кажуть, чи фільтрувати цю інформацію?

«Мы информационно неразборчивы – едим всё подряд». Хіба не актуально зараз? Нами відверто маніпулюють. Найпоширенішими та найефективнішими засобами такого впливу є телебачення й Інтернет. Досі не вірите? ЗМІ користуються свободою слова і мають на це право. В свою чергу, хто ж заборонив свободу вибору? Обираємо: «хавати» все, що нам кажуть з екранів, чи перевіряти цю інформацію.

Кому ж потрібно те, щоб ми були такі кволі у розмежуванні правди від брехні? Перепрошую за прямолінійність, це на руку владі або тим, хто хоче управляти свідомостями мільйонів людей та громадською думкою загалом. Тому й часто кажуть, що громадська думка – це думка тих, чиєї думки зазвичай не питають. Звідси й маємо нині «продажні» і «заангажовані» ЗМІ.

Влаштувавшись у зручному кріслі, ввімкнувши телевізор, сприймаємо викревлену інформацію, а подекуди відверту брехню, за «чисту» правду. Коли людина знаходиться у своєму будинку, в звичному і затишному оточенні, переглядає телепередачу (або слухає радіо), вона схильна впадати в так званий «альфа-стан», навіть не усвідомлюючи цього. У цій ситуації свідомість буквально загіпнотизована передачею, яку просто не під силу вимкнути. Рівень критичного мислення різко знижується, людина не аналізує отриману інформацію так, як вона це звичайно робить у безпосередньому спілкуванні.

То хто ж тоді винен? Ті, хто нам дає недостовірну інформацію, чи ми, ті, хто вірить їй з першого слова? Медаль має дві сторони: ЗМІ тоді не ЗМІ, якщо повідомляють нам не те, що є насправді, проте жертви маніпуляцій, тобто ми, теж несемо свою частку відповідальності. Невміння, а деколи і небажання критично, осмислено підходити до отриманої інформації, уважно її аналізувати, прагнення економити свої інтелектуальні ресурси призводять до того, що люди добровільно стають заручниками.

Зв’язані руки, закриті очі – хіба так краще? Люди, збагніть вже нарешті, що комусь вигідно, щоб ми були нерозумними та нерозбірливими! Перестаньте вірити в неправду і самі не брешіть! Але, якщо всі почнуть говорити лише правду, розпочнеться епоха відвертості, вбивств чи мовчання?..



06.04.2015

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.02.2017 21:37  Брама => © 

Коли мій телевізор здох, я місяць (поки не купив інший) знаходився у дивному стані. Зрештою, втямив, що став радісніший, бадьоріший завдяки відсутності ящика. Тепер
його не вмикаю. Свіжі новини дізнаюся від людей, спілкуюся виключно із котом і собакою, ну і, зрозуміло, дружиною. Інтернет? Не думаю, щоб він має якийсь вплив, зокрема, на мене. А втім ... Треба подумати ...

 02.05.2015 12:23  Юрій Трегубенко(я на... => © 

...Епоха Відвертості...вбивств...чи мовчання?..
Мов Ери всі три у борні.Відверте мовчання,чи вбивче сичання?..Душі смолоскипні вогні.Людина одна перед Господом Богом,А бісів навкруг--легіон.І вбивче мовчання Відверту Епоху,
Як завжди--на крест,на сіон...

 28.04.2015 18:42  Тетяна Белімова => © 

Ви, безумовно, маєте рацію. До всього треба підходити осмислено.