24.02.2020 13:29
для всіх
130
    
  2 | 2  
 © Правда (Львів)

Зникнення російського генерала, кінець диктатури в Іспанії, скасовано контроль над Німеччиною

09.02.1930 | № 5

Чи буде Вселенський собор?

Часописи принесли звістку, яка ще до кінця не перевірена, що св. отець Пій XI має намір скликати до Риму Вселенський собор, як продовження собору з 1870 року. Тоді собор не зміг продовжити своїх нарад, бо іноземні війська обложили Рим і в жовтні 1870 року собор було перервано.

Лютий 1930: В 35-річчя смерті Пантелеймона Куліша. Чи буде Вселенський собор?

Лютий 1930: В 35-річчя смерті Пантелеймона Куліша. Чи буде Вселенський собор?

Таємне зникнення російського генерала Кутєпова

В Парижі проживав в еміграції бувший російський генерал Олександр Кутєпов. Розазували про нього, що він є не більше не менше, як начільний вождь російської білої армії, що готується до приходу в Совєти. Ще недавно представник амер. "Юнайтед пресс" мав нагоду познайомитися з цією військовою організацією російської еміграції і про його знайомство широко писалося в часописах. З цього виходило, що російська еміграція приготувалася поважно до боротьби з більшовиками та має навіть чисельні академії в Європі та Америці. Та ледве минув тиждень від тих повідомлень, як генерал Кутєпов, що проживав в Парижі, несподівано десь пропав.

Всілякі шукання французької поліції ще без наслідків. Російська еміграція дуже схвильована цією подією. Серед неї кружляють здогади, куди подівся генерал. Найбільші підозри падають очевидно на більшовиків...

Наприклад берлінська російська газета "Руль" пише, що зараз по таємничому зникненні Кутєпова до Парижа виїхав з Берліна чекіст Габелюк, котрий незабаром повернувся з Парижа та склав рапорт голові закордонної чрезвичайки Гольдштейнові. "Руль" пише, що Габелюк привіз з Парижа великий дипломатичний куфер, в якому вивіз з Парижа труп Кутєпова.

Кінець диктатури в Іспанії

В 1923 році без жодного пострілу відбувся в Іспанії державний переворот і генерал Прімо де Рівера очолив там диктаторську владу. Це були дуже тяжкі часи для королівства, часи внутрішніх політичних та суспільних роздорів. Було загальне невдоволення і треба було рішитися на якісь важливі зміни. Тих змін доконано в часи диктатури ген. Прімо де Рівери.

Та згодом прийшли нові труднощі, а з ними невдоволення. Прімо де Рівера звернувся з запитом до очільників армії з питанням, чи армія далі буде його підтримувати. Та старшини відповіли, що нехай цю справу вирішує король. І король Альфонс XIII вирішив, що пора повернути в Іспанії конституцію та скасувати диктатуру.

Дотеперішній кабінет міністрів на чолі з Прімо де Рівера подав у відставку, а місію утворення нового уряду довірив король генералові Беренгуерові. Так Іспанія по шести роках диктатури знову повернулася до нормального конституційного життя.

Протест проти більшовицького терору над українцями Наддніпрянщини

Українська Християнська Організація у Жовкві протестує проти арештів та всілякого насильства якого допускаються більовики проти українців Наддніпрянщини та одночасно закликає опам`ятатися і зупинити усіх тих людей, що, не дивлячись на цей більшовицький терор, вважають за необхідне далі поширювати радянофільство в українському народі.

Лютий 1930: Таємне зникнення російського генерала. Кінець диктатури в Іспанії. Протест проти більшовицького терору над у

Лютий 1930: Таємне зникнення російського генерала. Кінець диктатури в Іспанії. Протест проти більшовицького терору над українцями Наддніпрянщини.

Знищений останній над Рейном німецький форт

Згідно постанови версальського договору всі німецькі укріплення 50 км на схід від Рейну мали бути знищені. Знищені досі всі укріплення, а цими днями приступили до ліквідації останнього форту, що захищав міст на Рейні біля Келю.

Лютий 1930: Знищений останній над Рейном німецький форт. Загальні збори Ревізійного Союзу українських кооперативів.

Лютий 1930: Знищений останній над Рейном німецький форт. Загальні збори Ревізійного Союзу українських кооперативів.

Лютий 1930: Танки - коні майбутнього. Техніка й хліборобство.

Лютий 1930: Танки - коні майбутнього. Техніка й хліборобство.

Лютий 1930: Колись селяни боялися заліних плугів. Самоїздовий плуг до замітання снігу.

Лютий 1930: Колись селяни боялися заліних плугів. Самоїздовий плуг до замітання снігу.

Циганський король

У Пястові під Варшавою з давніх давен постійно мешкає циганський табір (ще з королівських часів), що має свого короля. Цими днями по смерті старого відбулися вибори нового короля. На короля обрано Михайла Квека, який і вступив на "циганський трон", як Михайло II. Урочистий акт коронації Михайла II відбувся в присутності старости і представників адміністрації.

Лютий 1930: Найздоровше місто в світі. Циганський король.

Лютий 1930: Найздоровше місто в світі. Циганський король.

Кінець військового контролю над Німеччиною

Від 31 січня 1930 року закінчили свою діяльність військові експерти держав переможниць, котрі були при дипломатичних посольствах. Ті знавці сиділи в Німеччині з 1926 року замість Контрольних Комісій, що тоді були ліквідовані. Вони мали стежити за тим, чи проведено повне роззброєння Німеччини. З виїздом тих експертів закінчиться військовий контроль держав бувшої Антанти встановлений над Німеччиною договором у Версалі в 1919 р.

Лютий 1930: Про бурого ведмедя. Кінець військового контролю над Німеччиною.

Лютий 1930: Про бурого ведмедя. Кінець військового контролю над Німеччиною.

Лютий 1930: Свято Просфори на Клепарові. Культурне відродження одного села.

Лютий 1930: Свято Просфори на Клепарові. Культурне відродження одного села.

Лютий 1930: Небезпечна книжка. Чи знали Ви що...

Лютий 1930: Небезпечна книжка. Чи знали Ви що...

Лютий 1930: З релігійного та культурного життя Сокаля.

Лютий 1930: З релігійного та культурного життя Сокаля.

Лютий 1930: Що треба знати при укладанні плодозміни. Церковний календар. Історичний календар.

Лютий 1930: Що треба знати при укладанні плодозміни. Церковний календар. Історичний календар.

Лютий 1930: Астрономічний календар. Біржа. Політичний словник.

Лютий 1930: Астрономічний календар. Біржа. Політичний словник.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 24.02.2020 13:56  Анатолій Костенюк => © 

Дуже пізнавально... Відмінний підбір матеріалу!