04.06.2020 12:54
для всіх
145
    
  1 | 1  
 © Белебеха Іван Олексійович

"Світоглядні перлини української національної ідеї". Сторінки з книги

«Світоглядні перлини української національної ідеї». Сторінки з книги Частина Одинадцята

Прихильники Ідеї

Ця книга була перевидана у Києві, на початку 2020 року, Народним художником України, незалежним істориком, філософом і поетом Сядристим Миколою Сергійовичем. Видання можна придбати в Музеї мікромініатюри, де зберігаються роботи Майстра, за адресою вул. Лаврська, 21 (Національний історико-культурний заповідник Києво-Печерська Лавра).



***


"До нас із вами були чисельні спроби сучасних учених осмислити УНІ як феномен, але вони не увінчалися успіхом. Сама Ідея латентно існує багато тисячоліть, а публічно її ніяк не можемо вивести у світ. І це завдає великої шкоди українству. З цим негативним явищем треба покінчити.



В історичному аспекті УНІ пробивала собі шлях і окремими фрагментами містилася у творах письменників дошевченківського періоду. Так, О. Шафранський у своїх працях (1786) доводив, що українці походять від скіфських племен; доводив, що український народ має окремий свій історичний шлях буття. В. Капніст (1788) обстоював право України на автономність, а потім і на державну самостійність.А М. Драгоманов, як ініціатор обговорення сутності Української Національної Ідеї, висловився так:"Національна ідея сама по собі не є ліком на всі лиха громадські... Питання політичні, культурні, соціальні мають свої задачі,як і національні, що можуть бути лише грунтом і формою варіацій".

Г. Сковорода навчав нас думати про духовне, моральне самовдосконалення, а потім уже - про матеріальні статки. І своїм життям показав приклад скромного матріального буття та високої духовної досконалості.

І. Котляревський конкретно про українську ідею нічого не сказав, але своїми творами заклав фундамент під величну будову української літературної мови, що надихало українців на служіння Україні. Твори І. Котляревського і нині є душею української національної свідомості.

Т. Шевченко дав нам багато фрагментів УНІ, які донині є актуальними для українства:"Борітеся, поборете, Вам Бог помагає!"; "В своїй хаті - своя правда і святая воля"; "...кайдани порвіте!"

У свій час Микола Міхновський визначав УНІ словами "Україна для українців!"Він говорив, що нація має боротися за життя, а якщо вона цього не робить, то практично не має права на власне життя. Вона буде рабинею іншої нації.

В. Липинський у своїй творчості говорив про національну ідею як процес "скріплення української нації".

Д. Донцов вважав українське селянство "генієм української нації", яке поєднувало "глибоку мудрість селянина з його вродженою шляхетністю", звинувачував українську інтелігенцію, що не виконала своєї функції бути "інтелектом країни".

С. Бандера вважав, що такою ідеєю є національна ідея свободи, визволення з-під чужого національного і соціального поневолення, вільного життя і всебічного розвитку нації, усіх її сил громадян у суверенній і соборній державі"."Ідея суверенності нації у власній державі, на яку спирається український націоналізм, є універсальною світовою, вселюдською ідеєю".

Провідник ВО "Тризуб" ім. С. Бандери полковник В. Іванишин так визначає сутність поняття:"... Українська національна ідея - іде". І далі:"Горе державі й народові, де закон суперечить національній ідеї, яка вища за закон. Національна ідея - категорія постійна, закон - категорія змінна.Закон не може суперечити національній ідеї і праву нації на повноцінне життя, бо інакше це вже не закон, а правила поведінки для рабів. Громадянин чинить злочин, якщо виконує закон, який спрямований проти держави, народу, людяності".

В. Кожевніков: "Українська національна ідея - це висока і вічна ідея справедливості".

О. Ольжич: "Провідною ідеєю українського народу від світанку віків є Ідея Слави... Слава України. Не дивно, що вже від 1917 року стала вона гаслом націоналістичного руху".

Б. Олійник:"Національна ідея - це безсмертність нації, що може бути гарантовано лише справжньою незалежною державою титульної нації. Лише державна здорова (в прямому й переносному розуміннях) і самодостатня нація є силою, з якою рахуються. Бути перш за все українцем (патріотизм-націоналізм - це не партійність, це стан свідомості, порядності). Будьте якнайбільше українцями і ви будете справжніми людьми (перефраз, за німецьким філософом Й. Фіхте).

Видатний український поет єврейського походження М. Фішбейн висловив свою думку так: "Україна має бути українською Україною. Як французька Франція, італійська Італія, німецька Німеччина. Лише тоді буде добре всім у ній сущим, насамперед, етнічним українцям, а відтак українцям російського роду, українцям єврейського роду, українцям болгарського роду, українцям татарського роду... Ми зробимо все, щоб вона нарешті не була аморфним клаптиком постсовєцького простору, що на ньому є напис "Україна", який та бандота завжди може змінити".

Отже, ми не віднайшли хоча б двох однакових визначень. Одні автори вбачають УНІ в якихось окремих деталях, інші - у глобальних вимірах. Єдності серед наведених цитат немає, але провідною ознакою УНІ визнається державний суверенітет України, її безсметрність та українськість.

1. Таким чином,наша позиція не політична, а наукова. Зміст цієї науки полягає у тому, що український етнос є домінуючим середовищем нашого суспільства. Тому українська нація має демократичне право бути правлячою нацією. Цей свій світогляд ми вважаємо науковою демократією. Нині в Україні успішно застосовується агресивна, несправедлива, волюнтаристська, фальшива, керована модель демократії, коли національні меншини керують більшістю суспільства. Не маємо забувати, що левова частка національного продукту створюється титульною нацією. Суспільство і держава стоять на голові, а не на ногах. Нелогічна і шкідлива позиція.

2. За допомогою наукової демократії (бо вона об`єктивна і справедлива) маєм допомогти українській нації пізнати своє абсурдне становище і цим самим спонукати до гуртування навколо УНІ та її носіїв - великих і малих лідерів. УНІ - це система життя, керованого нацією. Така система дозволяє отримати безсмертя нації, народу.Наше завдання спробувати віднайти головну сутність УНІ і запровадити суспільну формулу".

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.06.2020 17:08  Борис Костинський => © 

"Нині в Україні успішно застосовується агресивна, несправедлива, волюнтаристська, фальшива, керована модель демократії, коли національні меншини керують більшістю суспільства. Не маємо забувати, що левова частка національного продукту створюється титульною нацією. Суспільство і держава стоять на голові, а не на ногах. Нелогічна і шкідлива позиція."
---------------------------------------------------------------------
Вичерпно вірно! Діагноз встановлено - залишилося перейти до лікування!