08.03.2014 02:08
для всіх
387
    
  1 | 1  
 © Максимів Галина

СЛОВО ДО СПІВВІТЧИЗНИКІВ…

9 березня цього року  відзначаємо  незабутній ювілей    –  200 років з дня  народження великого українця,   письменниката мистця Тараса  Григоровича Шевченка.  Два століття з  Тарасом Шевченком  –  це два крила нашої загальнонаціональної історії.   Вона суперечлива.  Але якщо хочемо  бути суддями, то будьмо справедливими.  Тарас Шевченко завжди  любив  правду і ненавидів брехню.  Ставаймо з  ним до чесної, довірливої і щирої  розмови.    Зізнаймося, не  створюємо ідола, але любимо його і пам’ятаємо. І портрет його не просто так на стіні, і «Кобзар» не припадає порохом на полиці.   І на майдани ми виходимо за покликом сердець, відданих невмирущому  Шевченковому духу. Так, як це зробили світлої пам’яті Сергій Нігоян, а з ним інші герої Небесної Сотні, тисячі учасників Євромайдану.  Бо Шевченко – нескорений. Бо Шевченко – мудрий.  Бо Шевченко – милосердний. Бо  Шевченко – вільний!

Кожне  покоління українців, пильно  вдивляючись у поетичні рядки чи риторично приховані підтексти перевиданих сторінок вічного «Кобзаря», як у найправдивіше дзеркало національного відображення, – намагається упізнати перш за все себе.   Так було в усі часи. Так є сьогодні.

На початку третього десятиліття нашої відродженої державності українська національна спільнота  постає  в глибокій задумі перед духовно неосяжною Кобзаревою величчю і власною  суспільно-політичною  невизначеністю.   Але незалежний статус цивілізованої європейської держави зобов’язує нині  чинну владу створити гідний опір будь-яким спробам зазіхання на її політичний суверенітет  та духовно-культурний простір.   В таких непростих умовах ми вчимось  бути толерантними,  бо   прагнемо посісти чільне місце   у духовній   світлиці  європейських  народів й говорити з рівними на рівні. Не час шкодувати за втраченим, час не втрачати надбане.

Не забуваймо, що нам будувати Україну, в якій житимуть наші діти, онуки, правнуки. Тарас Шевченко  – невичерпний, нескінченний і незупинний. Волею історії його ототожнено з Україною,  і разом з її буттям триває Шевченкове буття.  Тому кожен  новий  день ставитиме перед нами  нові іспити  на державну зрілість і національну гідність. Наскрізним у нашому духовному  поступі незмінно залишатиметься випробування Шевченком. І чинити тут треба  кожному з нас чесно, прозоро, відкрито.    Українці, не забуваймо, чиї ми нащадки, ким були наші прадіди. Будьмо готовими безжально дати відсіч тим, хто   в темних  думках і діях хоче  осквернити Шевченкову славу  і зазіхнути на  предвічні  землі  нашої    суверенної й  незалежної  країни з її  багатими землями  й непорушними кордонами!

Слава Україні! Героям Слава!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.03.2014 20:25  Тетяна Белімова => © 

Пані Галино! Дуже гарне, патріотичне й щире привітання! Все є актуальним! Все, про що ви згадали!