07.07.2017 05:00
18+
125
    
  1 | 1  
 © Іван Петришин

Давня Слов`янська Реліґія

ПАГАНСьКИЙ ХРАМ В АРКОНІ

ДАВНЯ СЛОВ`ЯНСьКА РЕЛІҐІЯ

усім слов`янам, що цікавляться давниною




ДАВНЯ СЛОВ`ЯНСьКА РЕЛІҐІЯ





СЛОВ`ЯНСьКИЙ ПАГАНСьКИЙ ХРАМ В АРКОНІ






СЛОВ`ЯНСьКИЙ ПАГАНСьКИЙ ХРАМ В АРКОНІ (ХІІ ст.) Кінець паганської релігії у багатьох слов`ян наступив після прийняття хрещення правителями і елітою, що була навколо них, що означало знищення місць і форм культу. Останнім осередком поганьства слов`ян була святиня в Арконі, яка була знищена у 1168 р. датчанами. Тіетмар з Мерсенбурґа описав наступне: "є в краї Редерів замок трикутної форми з трьома брамами, які ведуть до нього, що зветься Радоґощ, який оточує з усіх сторін великий ліс, якого рука тубільців не торкнулася і шанувався він як святилище. Дві брами того замку відкриті для усіх, хто входить, третя, зі сходу- найменша і виходить на стежку, яка веде до страшного озера, що є неподалік. В замку є тільки одна святиня, збудувана з дивно закручаних дерев, що є на фундаменті рогів диких тварин. Її стіни оздоблюють різні візерунки богів і богинь, вирізьблених у предивний спосіб, що можна зауважити, дивлячись на них зблизька; усередині стоять боги у страхітливих шоломах та панцирях, кожен- із вигравіруваним унизу іменем. Перший між ними, називається Сварожець, він має особливу шану у всіх поган. Там є також і фани, яких нікуди звідти не забирають, хіба тоді їх беруть коли вони потрібні на військовий похід, і несуть їх піші вояки. Для догляду за тим усім з належною дбайливістю, тубільці поставили спеціальних священиків. "




СТВОРЕННЯ СВІТУ Міф про створення світу каже, що спочатку нічого не було, окрім Світовида, який плавав човном по повністю залитій водою землі. Колись, він поділився на дві частини і дав початок двом богам- Сварожичеві і Велесові. Велес мешкав у глибинах безкрайнього моря, а Сварожич плавав човнем по його поверхні. Обоидва вни прагнули самостійно створити землю, але вони знали, що це буде тільки тоді можливж, коли вони будуть співпрацювати. Одного для, Велес занурився, видобувши на поверхню горстку піску, з якого Сварожич створив поверхню Землі. "Це був маленький острів, на якому вони обидва ледве поміщалися. Велес не мав наміру ні з ким ділитися і вирішив зіштовхнути Сварожича до води. Тоді, він міг стати одноосібним володарем Землі. Однак, план його не вдався. Коли Перун спав, Велес хотів зіштовхнути його у воду, але в який би він бік його не штовхав, земля зростала, поки не зросла до неуявних розмірів. Дійшло до бійки між братами, у якій переміг Перун. Велес був вкинений до безодні, яка йому була дана йому у володіння. Перун не міг його знищити, знаючи, що без нього нічо не зможе створити. Інша версія міфу говорить про помсту Перуна, коли Велес був прикутий до найглибших скель- звідти, гук вітру має означати розпачливі спроби Велеса визволитися з оков. Возненавидівший Землю Перун замешкав в небесах. Дещо іншу версію цього міфу дає Ґієйштор; за пункт відліку признає небо і море, Бога, який плаває човном і диявола, що вийшов з норської піни і присів коло Бога- не з`являється акт розділу Бога на дві частини, що є уособленням його доброї і злої волі. *** Важко говорити про міфологію взагалі: не зберігся ні один збірник слов`янських міфів.



ПЕРКОНАННЯ БУДОВИ ВСЕСВІТУ і поєднання між земним світом і іншими світами. Часто у наукових працях подають Космічне Дерево [ від перекладача: чим може бути Галактика, Молочний/Чумацький Шлях> з небом (Раєм/Вирієм {Вираєм*}), що розташоване у його короні, і країною мертвих (Наві), що міститься у коренях.... Етнографічний матеріал вказує на віру в якусь форму потойбічного життя як Рай, Вирій чи Нава.... Погляди на це - різні. Рай/Вирій- то, перш-за-все, країна, до якої відлітають птахи на зиму- вид великого закритого саду із брамою, яка вартується. Інколи, туди могли потрапити і люди, яких убила блискавка, і які ставали демонами погоди, планетниками. …






переклад, переказ і помітки з польської- Івана Петришина



CША, 06.07.2017

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!