20.10.2017 11:58
лише 18+
276
    
  3 | 3  
 © Суворий

11/22/63

11/22/63 Стівен Кінг

відгук до роману Стівена Кінга "11/22/63"

В США ось-ось мають розсекретити документи щодо розслідування вбивства Кеннеді 22 листопада 1963 року. Саме час підтягнути матчастину і освіжити в пам`яті про що йдеться.

Ця історія досліджувалась уже не одним знаним експертом та журналістом. В мережі можна відшукати велику кількість документальних фільм та книжок, присвячених учасникам тих трагічних подій.

Картину доповнює значна кількість відеозйомок з місця вбивства, бо багато американців володіли уже на той час портативними відеокамерами і радо знімали візит президента в Даллас штат Техас для власних сімейних архівів, як визначну подію суспільного життя. Олівер Стоун, знаний любитель конспірологічних теорій і прихильник вбачати в усьому міцну руку американських спецслужб, блискуче виклав своє бачення в "JFK" 1991 року з Кевіном Костнером в головній ролі.

Тому тема ця вже напевно набила оскомину не лише американцям, а й взагалі усім, хто цікавився вбивством Кеннеді і розуміє, що здивувати чимось новим буде важко. А між тим історія вбивств Кеннеді - це в першу чергу історія його вбивці Лі Харві Освальда та його дружити Марини Миколаївни Прусакової, уродженки Сєвєродвінска. Хитросплетіння доль цих двох людей та подій довкола них в часі та просторі між 1957 - 1963 роками завершилось феєричним вбивством президента США практично на очах усієї Америки та світу.

Стівен Кінг написав "11/22/63", як цікавий гібридний варіант історичної книжки та чистого фентезі, щоб проникнути в цей заплутаний клубок подій прямо всередину. Щоб виконати цю ін`єкцію, він створив головного героя учителя англійської мови Джейка Еппінга, стороннього пресонажа з нашого часу, довкола якого вибудовується окрема захоплююча оповідь з деталями тієї епохи. Це дозволяє повільно занурюватись в побут кінця 50-х і розуміти не тільки мотиви та дії вбивці, але й буденне життя простих американців на побутовому рівні.

Роман "11/22/63" балансує на стику відомих голівудських історій "Назад в майбутнє", "День бабака" і навіть "Термінаторів" намагаючись дати відповідь на все те ж філософське питання "чи можна підрихтувати майбутнє з минулого?" і, повернувшись назад, насолоджуватись його покращеною версією.

Як і в більшості інших своїх товстих романах, Кінг щедро розкриває внутрішній світ персонажів, деталізує тогочасну буденність, ностальгує старими музичними записами та кіно. Переживання, страх, містика присутня в традиційних для нього об`ємах, але і не псують оповідь в тій частиніі яка практично з документальною точністю відтворює послідовність того, що сталося насправді.

Після прочитання намагався дивитися міні-серіал за мотивами книги. Добротно знятий, напрочуд кольоровий, але спрощення сюжету в порівнянні з книжкою з перших хвилин відбили бажання до перегляду. Втім, кому лінь читати доволі грубеньку книжку "11/22/63", шоу має припасти до душі.

Рекомендовано до прочитання фанам Стівена Кінга і тим, хто цікавиться деталями вбивства Джона Кеннеді та долею його вбивці Лі Харві Освальда. Не розчаруються також і ті, хто захоплюється сюжетами з подорожами в часі туди-назад. Сам концепт цих мандрівок опрацьований по своєму оригінально та заковиристо в порівнянні з уже відомими сюжетами.

Книга доступна в пристойному українському перекладі О. Красюка видавництва "Клуб сімейного дозвілля". Присутня ненормативна лексика.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!