10.01.2018 12:25
для всіх
302
    
  - | -  
 © Суворий

Продається все

Продається все Бред Стоун

Продається все. Джефф Безос та ера Amazon

10.01.2017: Засновник Amazon Джефф Безос став найбагатшою людиною в історії зі статками $105 млрд .

Питання на засипку: Чи може звичайна книжкова крамниця відкрита в 1994 році через 23 роки мати ринкову капіталізацію 570 мільярдів доларів та приносити десятки мільярдів щорічного чистого прибутку? Відповідь: так може, якщо ця крамниця відкрилася в США, працювала On-line і очолював її Джефф Безос. Назва крамниці - amazon.com.

Можна впевнено говорити, що за ці неймовірні можливості виростити рітейл-гіганта з нуля забепечили сотні років еволюції американського суспільства, культури споживання, гармонійного законодавства, ментальності покупців та продавців, можливостям реалізовавувати найфантастичніші ідеї. І що найголовніше знаходити для цього фінансові можливості та інстументи для залучення капіталу. Історія Амазон гарний приклад, яких дивних форм зміг набути капіталізм за століття свого розвитку, якщо така неймовірна гіганська "машина по продажу всього" змогла запрацювати і видати фантастичний фінансовий результат. Його навіть думкою не осягнути нашим червоним директорам, що досі рулять українською пост-радянською економікою і передають в спадок від сина до внука прихоплену свого часу застарілу інфраструктуру та облуплені стіни. Теж, до речі, створені за сотню років еволюції культури, ментальності та відторгнення самої ідеї цінності капіталу, з якого так затято знущалася всюдисуща радянська пропаганда. Культура ненависті до капіталізму - це ще один недооцінений злочин СРСР перед своїм народом. Соціалізм не рай, куди можна запросто дійти з порожнім животом та без штанів і отримати все задарма.

На цьому сайті мала місце невеличка дискусія про цінність паперових книг та переваги електронного читання: напівдитячі роздуми більше про емоції ніж практичну сторону. Втім Amazon провів дослідження і виявив, що хороша книжка має здатність розчинятися в руках читача. Це від того, що глибина тексту домінує над засобом, а звички формуються і переформовуються під впливом додаткових зручностей та переваг.

Україна знаходиться на периферії науково-технічного прогресу. Якою буде книжка завтра, диктує світовий іноваційний ринок з його моторними лідерами. І фактори ці лежать далеко поза питаннями запаху чи смаку книжки. Більше того, видавці зі страшним шкреготом реагують на ІТ технології, які мінімізують їх доходи і вимальовують перспективу безпосереднього контакту автора з читачем через Веб. Вони б з радістю заморозили час, в якому домінує лише паперова книга і вони мають з неї свою гарантовану частку доходу. При цьому особисто визначаючи, що кому читати, а авторам, про що варто писати. Втім Amazon думав і думає не так.

Бред Стоун в своїй книзі-дослідженні "Продається все. Джефф Безос та ера Amazon" розповідає справді про все: від біографії засновника до того, як побудований рітейл-бізнес в США. Жорсткість, мобільність та масштабність будь-якого починання розібрано по кісточках. Динаміка розвитку кожного з проектів Amazon: від мініатюрної книжкової крамниці, сервісів доставки та зберігання (fulfilment-центрів), створення торгівельної on-line платформи для всіх бажаючих (marketplace), де незабаром справді буде продаватися геть все і всюди, аж до іноваційного прориву інтернет-індустрії вцілому через запуск хмарного AWS (Amazon Web Services), космічних польотів та стрімінгових відео-сервісів.

Веб-технології практично відразу кинулись копіювати Google та Microsoft. Українська rozetka, olx, Нова Пошта та ще безліч регіональних ресурсів теж нашвидкоруч копіюють досягнення Джеффа Безоса, намагаючись хоч щось заробити перш ніж їх витисне з ринку низькими цінами та якісним сервісом цей гігант думки і батько сучасного рітейлу.

Книга захопливо-пізнавальна. Вкрай мало місць, де Вам доведеться дістати калькулятор чи напружити мозок. Але такі є.

Рекомендовано усім, хто цікавиться історією та еволюцією американських стартапів, специфікою побудови бізнесу on-line. Чужий досвід економить час та засоби. Досвід Amazon однозначно вартий уваги.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.01.2018 12:51  Каранда Галина => © 

цікаво...