04.11.2019 16:21
для всіх
200
    
  5 | 5  
 © Роман-Мтт

Безодня

збірка військових оповідань від Влада Сорда в-во Дім Химер

Мій традиційний огляд, по абзацу на кожне з оповідань збірки "Безодня", майже без спойлерів і загальне резюме.

ПРО АВТОРА

Влад Сорд - письменник, ветеран україно-росийської війни (позивний "Змій"), поет. Засновник і художній редактор видавництва «Дім Химер»

ПРО КОЖНЕ ОПОВІДАННЯ ОКРЕМО

1. Безодня. Відкриває збірку однойменна оповідка. Це містика. Наче не страшна, але насправді - дуже страшна. Скільки наших людей пішло до тієї донбаської безодні - страшно уявити. Добре, що вони нас прикривають і з того світу - прорвемося!

2. Ритми милосердя. Про дєвочку, про НКВС, про сучасну війну, про людей, які цю війну виграють врешті решт. Паралелі і аллюзії дуже жорсткі і правильні. Такі оповідання треба кожного дня всім дітям від 18 до 100 років, читати, які ще і досі не виросли зі штанців СРСР.

3. Силуети. Містика. Просто шикарна містика. Сюжет не новий, обіграний багатьма письменниками фентезі. Написано - дуже атмосферно. Зустрічав це оповідання раніше на одному з конкурсів фантастичної і фентезійної прози.

4. Кіт і пес. Про різних людей на цій війні. Щемливе оповідання. Всі воліють воювати так, як звикли жити, насправді.

5. Цитадель. Одне з оповідань, які умовно відношу до категорії "Соціальний запит на справедливість". Тема для України важлива. Коли будете читати, то згадайте Врадіївку, Криве Озеро, Міколаїв, нещодавне убивство підлітка у Прилуках, торішнє вбивство дитини в Переяслові Хмельницькому тощо. Там були масові протести, і ці випадки врешті решт, ці приклади стануть підгруннтям для протестів одиночних. Це не про війну - це про гідність і справедливість.

6. Вітролом. Історія Сєвєра, хлопчини-кіборга з Сум. Суцільна рельність. Жорстка історія.

7. Життя. Це історія найкраща в плані драматургії. Автор, як мені здалося, зібрав в одне ціле трі реальні історії (я не знаю чи це правда, це просто моє припущення, але я волію, щоб це було правдою). Сорд майстерно поєднав ці історії і феєрично подав фінал. Далі повторюся: читати всім (можна примусово), хто досі не виріс зі штанців СРСР.

8. 2033. Фантастика. Рекомендую для дітей і підлітків. Цікаво.

9. Правда у двох словах. Не прочитав.

ЗАГАЛЬНІ ВРАЖЕННЯ:

  • В збірці є все: жах, гумор, жорстокість, війна в кожній оповідці. Все це майстерно написано, читається легко і зрозуміло. За кожним словом - реальні життя і смерть, постріли, вибухи, сльози, мат, жаль, ненависть, нерозуміння і ясність кожної ситуації.
  • Мова книги геть не книжна, абсолютно жива і реальна. За кожним героєм бачив живу людину з того чи іншого регіону України саме завдяки нецензурованій мові. Дякую автору і видавництву.
  • 18+, але читати можна всім, особливо тим, хто не розуміє за що йде війна. Нерви мати, правда, треба міцні, бо можете на окремих епізодах не втриматися - збірка таки про війну, реальну, з усіма її розірваними і потрощеними тілами (що менш страшно) і скаліченими і вивернутими в неприродній спосіб душами наших воїнів і цивільних.
  • Ветеранська проза - це гарна проза. У нас тут повний порядок насправді, якщо люди звідти привозять такі історії. Ветеренська проза допомагає зрозуміти і порівняти стан речей тут- на мирній території, і там - де люди гинуть за нашу можливість спокійно жити. Читайте сучасників - вам є чого дізнаватися зі слів очевидців самих страшних подій в сучасній історії нашої країни.


Дякую за книгу автору і видавництву, рекомендую!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.11.2019 21:27  Каранда Галина => © 

а чому "9. Правда у двох словах. Не прочитав."?