10.04.2020 18:33
для всіх
153
    
  2 | 2  
 © Правда (Львів)

Реформа радянського календаря: у тижні 5 днів і відлік не від народження Ісуса Христа

23.03.1930 | № 11

Недавно виступив радянський уряд з проектом реформи календаря (заведення 5-денного тижня праці, зміна назв днів і т.д.). Загальна гадка була така, що уряд перегляне всі проекти реформи і котрий проект буде найбільш ради­кальний, цей і впровадить спеціальним декретом у найближчому часі. Та не так склалося як гадалося. Виявилось, що справа реформи календаря не така лег­ка і замало видати декрет і сказати „так має бути" і календар буде перемі­нений. Щоб перевести новий поділ року, треба б спочатку побороти бага­то труднощів. Уряд одержав „небагато", десь щось 150 різних проектів реформи календаря.

На спеціальнім засіданні для реформи календаря, переглянув по­одинокі проекти комісар народної ос­віти Курц і заявив, що багато з них ні­чого не варті. Спеціальну увагу звер­нув він на один проект, який ділить рік не на місяці, а на „п`ятиднівки". По­одинокі дні тижня називалися б „пер­ший", „другий", „третій" і т.д., а не як досі понеділок, вівторок і т.д., а святкові дні означувалися б буквами „М“, „Н“, „О" і т. д. Цей проект натрапив на го­стрий спротив комісара закордонних справ, котрий заявив, що коли б Росія завела цей календар, наступили б по­важні комплікації в її відносинах з чужоземними державами. Так само і пред­ставник державної планової комісії за­явив, що „не вільно легковажити собі загальної праці всього людства в царині реформи календаря, і що Радянський Союз, який займає лише шосту часть земної кулі, не може легковажити календарної системи, що обов`язує в решті частин світу".

Противники надто ради­кальної зміни календаря вказували та­кож на те, що календар на Радянщині мусить бути узгоджений з календарем інших народів хоч би через те, щоб ро­бітники всіх країн відзначали одночасно пролетарські свята. Після оживленої дис­кусії конференція ухвалила таке: Поча­ток нового календарного року мусить бути 1 січня; новий рік не може вика­зувати великих різниці від григоріанського календаря; тиждень має ділитися на 5 днів; початком нової календарної ери має бути рік вибуху комуністичної революції в Росії, т. зн. 1917 рік по Різдві Христовім.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 11.04.2020 07:27  Каранда Галина => © 

Реформатори, блін...