27.01.2014 14:33
18+
380
    
  10 | 10  
 © Тетяна Белімова

Хто ділить Україну?

Хто ділить Україну?

для українців сходу і півдня України

Поділ України на схід і захід – тема не нова для нашого суспільства. Але чогось вона весь час набуває актуальності, коли мають місце протестні настрої, коли є невдоволені політикою влади і їх багато. Чому, коли у країні «відносний спокій», ми якось забуваємо про це і живемо спокійно поруч із представниками східних регіонів, а вони, своєю чергою, із задоволенням їдуть відпочивати до Західної (екзотичної для них) України?

Ми різні! Це – беззаперечний факт! Ми неоднакові! Ми сповідуємо відмінні ідеології! Ну так уже склалося історично! Та ми схожі у своєму бажанні жити! І жити гарно, щасливо, достойно. Ми всі хочемо мати нормальну роботу і відповідну їй зарплату, хочемо бути здоровими, купляти житло, їздити відпочивати. Групка чинуш і олігархів мають оце все, омріяне мільйонами українців, і не лише мають, а мають у такому надмірі, що нам навіть важко й уявити собі. Боронь, Боже! Нікому ніколи не заздрю! Не маю бажання зазирати за їхні високі паркани і рахувати їхні страусячі ферми і оленячі хатки! Але я категорично проти того, щоб мене зіштовхували лобом із якоюсь тьотею з Луганьска із одною лише метою, аби відвернути мою і її увагу від тих самих парканів, за якими незлічимі багатства!

Поділ України штучний! Нам нема чого ділити зі сходом і півднем України! Мені невимовно боляче, коли я читаю, що «мало ми вас расстреляли в 37 году! мало вас вивезли в 45 году в Сибирь!» (це були цитати із дописів користувачів ФБ, імена з етичних міркувань опускаю), але це не змусить мене і, я переконана, більшість нормальних українців кидатися на таких «глашатаїв», роздягати догола, розстрілювати… Видалити із френдів, перестати спілкуватися – нормальна реакція нормальної людини. Але владі цього мало! Їй треба, аби ми такі вчепилися одне одному в горлянки! Аби билися-чубилися між собою, аби тільки не заглядали за їхні паркани і не заважала їм сито «здравствувати»! Звозять все нові й нові «порції» до Маріїнського парку… Для чого? Чиїм коштом?  

Українці Луганьска – Донецька – Миколаїва – Криму! Ви, ті що за «стабільність»! Поясніть мені сенс того, що ви відстоюєте? Що означає ваша «стабільність»? Можливість слинити чоботи свого пана і вчасно отримувати кісточку із його столу? Невже ви живете аж настільки добре? Невже вам не хочеться високого рівня медичного обслуговування, гідної зарплати, забезпеченої пенсії, щасливого майбутнього для своїх дітей і ще багатьох речей, яких ми всі позбавлені? МИ ВАМ НЕ ВОРОГИ! Не ми заступили вам шлях до кращого майбутнього, коли вийшли мирним протестом на Майдан Незалежності! Зрозумійте, що у нас із вами схожі прагнення! І перешкода на шляху цих прагнень теж одна! ДАВАЙТЕ БУДЕМО РАЗОМ!



Київ, 26 січня 2014 року

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.02.2014 08:12  Юдов 

"МИ ВАМ НЕ ВОРОГИ! Не ми заступили вам шлях до кращого майбутнього, коли вийшли мирним протестом на Майдан Незалежності! Зрозумійте, що у нас із вами схожі прагнення!"
Я мешканець саме тих територій, до яких посилається автор. Прагнення у нас схожі, навіть однакові. Методи різні. Ми не хочемо одягати кастрюлі на голови і палити резину у легені киян. А тим паче палити шкіру силовим структурам держави, якщо ми ще думаємо, що у нас є держава і у ній повинні бути силові структури. Питання не у тому, що ми різні і маємо свої культурно-етничні надбання. Питання у руйнуванні порядку тої країни, яку маємо. Якщо руйнувати старе, потрібно пропонувати результат, а не руїни. Великоінтеоектуальним "народом" майданів нічого не запропоновано, крім ненависті до "влади" і до тих, хто має іншу думку.

 29.01.2014 23:38  Сон Блакитного Сонця 

Тетьяна, мені здається тут справа в гіпнозі. Багато людей ходять загіпнотизовані. В радянські часи багато дітей виросли на фільмах, в котрих лякали Америкою, Западом, війною з Німеччинною. Цей страх в них засів назавжди. Час минув, Німеччинна покаялась за війну, в Америкі і Западі живуть і працюють тисячі українців, але загіпнотизовані люди живуть минулим і не бачуть змін. Тут не діє здоровий глузд, тут просто діє гіпноз минулого.

 29.01.2014 13:16  Ірина Затинейко-Михалевич 

дивилася вчора інтерв`ю Мустафи з Кернесом - печаль...суцільна печаль...невизнання очевидного, небажання бачити прагнення мільйонів, намагання принизити усіх, кому властиво боротись за ідею, а не за "кеш"...
стаття сильна, зболена, гостра...але ті, яким озлобилось серце до українців, а їх, як бачимо, на нашій українській землі - тьма, до таких слів не те, що байдуже, а хворобливо спотворюють дійсність до маразматичного...жах...

 28.01.2014 15:05  Марина Моренго => © 

історично склалось, що правобережжя бачило кращі часи чи , скоріше, кращих панів. тому і світосприйнятт інше. що ж, з історичним поділом вже нічого не зробиш. а штучно не варто було б владі "усугублять" ситуацію

 27.01.2014 16:17  Ігор Рубцов => Суворий 

Ви подивилися в корінь. Весь інформаційний простір окуповано російськими медіа. Коли я вимагаю фільм, дубльований українською, на мене дивляться, як на хворого, щонайменш. На ринку у бабці лежить книжка Шекспіра українською. Попереду мене жінка коментує: "Какому ідіоту прішло в голову переводіть Шекспіра на укрАінскій?" Змушений був їй у спину відповісти: "Я ще одному ідіоту спало на думку перекласти Шекспіра російською. А взагалі він писав англійською". Як поставлено проблему, таку відповідь і отримано, хоча я ніколи так не вважав. Найгірше, що мені відомо: цих людей неможливо переконати, або змусити думати інакше. Потрібні роки і відповідальна влада, щоб кожен східняк відчув, що Україна - це круто.

 27.01.2014 16:08  Ігор Рубцов => © 

Я приєдную свій голос до твого. Тільки він вже звернений до моїх земляків, так би мовити, ізсередини. Ці парадокси переді мною. Незбагнена відданість злочинному світу, який захопив цілу країну, мучить її, зневажає не тільки "чужих", але й "своїх". А, насправді, у владної верхівки немає своїх. Їхня кількість обмежена вузьким колом потрібних людців, співучасників злочинів проти держави. І кожен день боротьби за звільненя від криміналітету викликає в мені гіркоту через нерозуміння простої, як бублик, істини: нікого, крім себе, президентське оточення не любить. Але боїться справедливого гніву, гніву людей, очі яких відкриті. А зневажає тих, хто дав себе опустити і при тому ненавидить інших, не таких, багатьох, хто не дозволить зробити це приниження над собою. А ми демонструємо інше, Таню. Я і ти, наше близьке оточення, всі, хто вважає себе українцями, навіть отой хлопець - вірменин, що віддав життя за Україну, ми всі не будемо мовчати, робити вигляд, що нам подобається приниження. Ми покажемо, що українці можуть єднатися через відстані. Різні, але всі патріоти країни.Сьогодні я не можу просто сказати: я - донетчанин. Мушу додавати: я - донетчанин, але всім серцем на боці людей, які вийшли з вимогою забиратися геть безсовісним чільникам. Вони привласнили те, чого не може мати ніхто - владу, бо вся влада у нашій країні належить народу. Вони відзвітують перед судом громади за все скоєне зло.

 27.01.2014 14:54  Світлана Рачинська => © 

Відмінна робота! Здавалося б, прості людські слова і звернення, а настільки глибокі і осмисленні. Танюшка, ця твоя далекоглядність висвітлена у ненав"язливій формі не може залишити байдужим. Ці політичні ходи не можливо назвати хитрими та непередбачуваними. Недолугі спроби нічим не увінчаються, бо за їх парканами не узріти багатьох речей : чоловічих плечей, материнських очей, безневинних смертей України дітей... В цих бідах, не роз"єднати людей! Поборемо штучно створену стіну непорозумінь між людьми! Господи, допоможи нам у цьому!

 27.01.2014 14:47  Суворий 

Схід країни головою занурений в російський медіапростір. Більша частина медіакумирів Росії насправді є провідниками ідеї відтворення СРСР і заперечують самостійність України, як держави. Поглинання нас в будь-який спосіб на їх думку має повернути Росії втрачену велич. Вина за розпад СРСР покладається суто на Горбачова. Ніхто не визнає, що країна прямувала до самознищення десятиліттями і Горбачов лише взяв на себе відповідальність, коли було вже пізно. Росія не виготовляє жодного конкурентного товару і навіть не здатна толком відтворити самотужки чужі (в основному західні) ідеї в власному продукті, як це робив і робить Китай. Натомність продукує тисячі годин медіаконтенту (серіалів, розвжальних програм, новин), більшу частину якого експортує виключно для нас. В такий спосіб країна і розколюється. Цифрова епоха з можливістю вибору контенту та миттєвого поширення, без змоги цензурування чи додаткової обробки, знівелює цю зброю для розколу. Але треба вистояти... Ще трошки вистояти...

 27.01.2014 14:15  ЗОБ 

Ділити дійсно нема чого. Але... Там люди живуть в терорі от і бояться щось робити.
А твір вартий уваги. Браво!

 27.01.2014 13:24  Ганна Коназюк 

Як же ти вірно і гарно все сказала! Так все ж і є, з точністю до слова... Просто "верхівці" вигідно відвернути увагу підбурюваннями та розколом. Дуже повчальний, просвітницький твір! Браво!!!

 27.01.2014 13:08  Олена Вишневська 

Дуже правильно, Танюшка, це розділення штучне! Владі вигідно таке протиборство, вона ж в нас дбає лише про власні інтереси. ДАВАЙТЕ БУДЕМО РАЗОМ!