05.10.2017 08:37
для всіх
357
    
  1 | 1  
 © Чиянова Марина Вікторівна

Любов до країни

Очі молоді бачать те, що не можуть утримати руки "аксакалів"

Всім, хто помиляється, але на шляху надії знаходить щось нове. Медійникам, активістам, підприємцям Одеси.
Nemo propheta in patria sua (лат.)
Одесі майбутнього, якою вона стане за умов поваги до архітектури, медіа та жіночності.

Пеіфілія (fr. le pays - країна, гр. φιλία - дружня любов, повага, потяг, зацікавленість) - це патріотизм нового порядку.


Чому для цього терміну обраний саме франкомовний корінь? Тому що за ментальністю з більшості європейських країн саме Франція є однією з найближчих до України. Раціоналізуючи нераціональне, оптимізуючи неоптимізоване, відстоюючи право на знання та приватну власність, підводячи правильні ідеологеми під зовнішньо хаотичні реформаторсько-революційні дії, проявляли себе в минулому громадські діячі цієї країни. Словами, законопроектами, мирними зібраннями, практичним застосуванням знань, просвітницькими акціями вони об`єднували навколо себе молоду партійну еліту, в першу чергу інтелектуально-буржуазного штибу. Не хаос, не лихоманливе збудження, а послідовність та конструктивність відрізняли цих діячів та діячок. Хоч і дещо приглушена, але ця категорія в політичному класі мала місце. Пропагування знань та живої зацікавленості життям, розкриття талантів, фіксація визначних моментів, плекання національної ідентичності - все це у Франції було і залишається. Вогонь починав горіти набагато пізніше - тоді, коли систематично порушувались базові права людини, а нібито обгрунтовані пояснення таких дій насправді не витримували критики. Коли, наприклад, пакунками зникали важливі документи, які характеризували Францію як розвинену державу та містили важливі для неї імена.


Серед революціонерів те реформаторів Франції було небагато анархістів. Меритократів у тій чи іншій формі було набагато більше. Більша частина з них мала щось та мовчала. Це була приватна власність, інтелектуальні здобутки, контакти, досягнення. І хай історія вносить свої корективи, і хай харизматики хизуються своєю розкішшю, якщо це їм до вподоби, але наука, просвітництво, книжкова, інформаційна сфери, малий та середній бізнес, IT, туризм мають фінансуватися. Міста України, які її яскраво репрезентують - Одеса, Львів, Дніпро, Харків, чарівний та непереможний, неповторний Київ, мають бути гарними зовні та всередині. Коли гідних людей, справжніх фахівців, людей сміливості та удачі цілеспрямовано винищували. Коли знання ставали фрагментарними.


Можна терпіти погану погоду, холод, соціальний хаос навколо, особисту самотність, але не свавілля та зажерливість банкірів та заблоковану судову систему, а також занепад богеми, яка впадає в ганебний ескапізм, і все це на тлі ідеологічного сп`яніння сільського населення та частини містян від максималістичних тез певних харизматичних релігійних чи квазірелігійних об`єднань. Там, де мають бути ясна свідомість та правова держава, натомість виростають химерні угруповання з нотками руйнівного ісламізму, що відверто паразитує на населенні, особливо населенні Півдня, приблизно з 2007 р. проникаючи зі своєю пропагандою в колись непорушний та сильний україномовний істеблішмент та його майбутню зміну.


Українці не настільки товстошкірі, щоб довго це терпіти. Хіба мало нам своїх пісень та пісень інших дружніх нам народів, щоб ще й слухати спів муедзіна над вухами? Хіба 7-е місце Туреччини в списку стратегічних партнерів України (дані Держстату та поважних інформагенцій) зобов`язує керівництво вишів IV акредитації в Південному регіоні дозволяти певним викладачам вмикати відео проісламських організацій безпосередньо під час занять на гуманітарних факультетах? Саме на це студенти-філологи, журналісти, міжнародники Одеси мають гаяти свій час? І це в той період життя студентів, коли нейрони чутливі до нової інформації, а європейський артхаус показує якісь інші крайнощі?


Просте, але незвичне питання: скільки знавців скандинавських мов проживають в Одесі та проводять лекції? А скільки поціновувачів японської? Ці напрями міжнародних відносин приносять радість та прогрес, знання, надію на вдосконалення кадрової, екологічної, іміджевої ситуації.


У кожного в житті є своя Бастилія. Це може бути державна установа чи сфера знань, власна риса характеру, складна угода з суперечливим партнером, доленосне рішення. Це щось складне, непевне, загадкове, буремне, прекрасне, можливо, навіть ідеалізоване. І якщо хтось навчився контролювати свої інстинкти та слова, то має отримати і певні повноваження та відповідальність. Таких людей, наділених знаннями, вірністю, доброчесністю, конструктивним мисленням, систематичною продуктивністю, гнучкістю, новаторством в нашій країні понад 2 мільйони, і це тільки серед молоді.


Втеча до села, "на чисті води та ясні зорі", дауншифтинг не є вирішенням цього питання, і значна частина молоді це відчуває.

Чиста, потужна міська культура, чесна торгівля, комунікабельна, відкрита, продуктивна державна служба, відреставровані, врешті-решт, історичні пам`ятки - прогресивну частину активної спільноти 14-35 цікавить саме це.


Молоді набридло, коли нею керують жорстокі люди з патологічною, нереалістичною жагою втаємничення стратегічно важливої інформації. Всі вони потраплять під "медіадетектор".


Критеріям продуктивності, прозорості, ефективності, прогресу станом на 2017 р. відповідають:


Impact Hub, похідні від нього організації, партнерські проекти.


Партія "Демократичний альянс" - адже протягом довгих років вона створює реальні соціальні цінності, має позитивний імідж, зрозумілу фінансову звітність, достатньо освічених лідерів і є прийнятною для Одеського регіону.


Той сегмент музейної галузі, що готовий реформуватися, впускати в свій світ нові кадри та нові технології.


Попри [ідеологічні] помилки керівництва, невмотивовані звільнення чудових викладачів та неоднозначність організаційних нюансів, але з надією на покращення:

ОНУ, ОНЮА, МГУ, як ті, що мають сильний професорсько-викладацький склад.


Від запальних ігор в ерудицію Одеса має перейти до конструктивних змін, від системних маніпуляцій - до згуртованості та послідовності, від старих пісень в маршрутках - до нових та наднових у хабах та клубах еко-формату, від замилування пам`ятками, які руйнуються - до бурхливого розвитку архітектури, від ідеологічної байдужості - до прогресивного підходу, від штампів - до виваженої та чемної медійності, і все буде добре.


Люба Одесо! Поліетнічна, чарівна, далекоглядна та осяйна! Ти навчилася бути першою в сфері бутіків та ресторанів, спорту, відпочинку, музики. Ти, завдяки величезній активності своїх громадян, показуєш дива життєстійкості та продуктивності. Ти - визнана рекордследі мистецтва, міжнародного бізнесу, дипломатії.


Продовжуй жартувати, але не зачіпай такі принципово важливі теми, як шлюб та призначення на посаду. Ти ж умієш бути об`єктивною?)


(с) Марина Чиянова


На основі власних спостережень, живого спілкування з представниками різних соціальних верств та професій, обробки та узагальнення історично-культурних деталей, "випадкових" фраз довірених осіб з числа поважних гостей міста. До дня українського студентства, дня підприємця та Дня Учителя з повагою.



Одеса, 07.30 05.10

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.10.2017 12:01  © ... 

До речі, йдеться не про особливий шлях. Просто нехай британці,іспанці, французи, німці, японці викладають мови в школах від рівня b1. Це дає розуміння ситуації та менталітету. А ось методологію, культурологію, філософію освіти залишити на наших викладачах та заохочувати їхні виїзди за кордон.

 06.10.2017 06:48  Тетяна Белімова => © 

Марино, Ви знаєте, тільки любов і повага до Батьківщини, рідної нації робить кожного по-справжньому наповненим, значимим. Я теж думаю, що в України свій особливий шлях і розвиток. На мою думку, головною все ж має бути система освіти, яка даватиме не лише знання, а насамперед прищеплюватиме культурні цінності та розвиватиме національну свідомість.