23.10.2018 18:15
для всіх
365
    
  5 | 5  
 © Суворий

Сарум

Сарум Едвард Резерфорд

відгук до роману Едварда Резерфорда "Сарум"

Вначале, задолго до возникновения Сарума, шестую часть планеты в Северном полушарии сковывал толстый слой льда; ледники покрывали Северную Азию, Канаду, Скандинавию и две трети территории будущей Британии. Ледяной щит протянулся на пять тысяч миль, и даже по краям толщина его составляла не меньше тридцати футов.
У южной границы ледников на несколько сот миль простиралась пустынная, сумрачная тундра.

Солсбері раптово стало відоме у всіх куточках інтернету. Розвідка однієї усім відомої держави невдало потруїла одного свого бувшого колегу у невеличкому містечку в британській провінції. Хоча при цьому було використано чудернацький яд, якому немає рівних, але збіг обставин, дощик та розторопність медиків звели нанівець бездоганну спецоперацію. По факту події виявилось, що в сучасному напівцифовому світі дуже легко відшукати те, що хочеш знайти. Зокрема й сліди шпигунів, великих поціновувачів місцевого собору та Олд Саруму, на території якого знаходиться Стоунхендж, святилище для поклоніння Богу Сонця.

А ще в Солсбері народився Едвард Резерфорд. Письменик, який в 80-х увіковічнив свою маленьку батьківщину в історичному романі "Сарум", з якого і розпочав свою літературу кар`єру.

Напевно усім знайомий жанр сімейних саг. Найчастіше грубезних історичних книжок, що охоплюють кілька поколінь однієї чи кількох сімей, що живуть і, найчастіше, страждають на фоні епохи. Маленькі люди, по яких валком проходить колесо історії своїми численими війнами, голодом та подихами буремних років революцій. Дуже вдалий жанр для вправних рук письменника, що не лише плете з власної голови нитку сюжету, але й заглядає в підручники історії, а ще краще не цурається роботи в архівах та дальніх виснажливих поїздок в місця майбутніх подій своїх романів.

Едвард Резерфорд розвинув цей жанр до небувалих масштабів. Але окрім історичної достовірності та авторської літературної вигадки, він неймовірно розширив межі жанру саги. Роман "Сарум" охопив період біля 6 тисяч років: від льодовикового періоду та перших мисливців, що населяли мелові схили поблизу Солсбері, до 80-х років 20-го століття, коли практично згасли трагічні спогади по останній великій світовій війні. На стільки широкі часові рамки для єдиного сюжету - це скоріше літературний експеримент, бо життя людини та персонажа на стільки коротке, що зачепитись за образ і при цьому галопом нестися через століття навряд чи вдасться.

Автор впорався. Після "Сарума" він опублікував ще біля десяти романів, що охоплюють тисячі років. Найцікавіші "Лондон", "Париж", "Нью-Йорк", "Дублін" присвячені історії найвідоміших міст світу. Але "Сарум", як перший в цьому переліку, варто перечитати, як приклад того, що найнепримітніше місто чи містечко в якому Ви, можливо, живете зараз, може стати дійовою особою мегацікавого роману.

По прочитанню "Сарума", де персонажі неперервно народжуються і помирають, бо така логіка нашого буття, відчуваєш свою крихітність на осі часу. Ти всього лише мить, порох, клубок ДНК та мітохондрій, що розчиниться в минулому не встигнувши розібратися що й до чого. Ну хіба років через 500 з`явиться хтось копія тебе, як вислід ДНК і все. А може десь обірветься ланцюжок під тиском всесвітнього лиха, як це було з чумою в Сарумі чи варварських набігів вікінгів.

Роман "Сарум" рекомендовано до прочитаня усім без виключення, а особливо письменникам-початківцям. На жаль, на українську мову жоден з бестселерів Едварда Резерфорда НЕ перекладено. Тому будем сподіватись на краще і терпляче чекати. І читати, бо воно того варте...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 23.10.2018 18:37  Каранда Галина => © 

Цікаво...