29.12.2019 14:47
для всіх
178
    
  2 | 2  
 © Правда (Львів)

Лист з раю, хто такий Сталін, теплі зими в літописах

29.12.1929 | № 54

Гувер бореться з наслідками біржевої катастрофи у США

Президент США зібрався дуже енергійно до повернення господарської рівноваги в державі після біржової катастрофи в Нью-Йорку. Вже оголошено на 1930 рік знижку податків на 160 мільйонів доларів. Крім цього ухвалено вкласти майже мільярд доларів у різні установи, щоб покращити економічне положення США.

Противники Гувера з табору демократів називають його спеціалістом з нещасть. Як відомо під час війни керував Гувер американською допомогою для нещасної голодної Європи. Тепер знову стоїть на чолі акції для припинення господарського нещастя в Америці.

Мир між Китаєм та СРСР

З Москви повідомляють, що представники Китаю та Радянського Союзу (Росії) підписали в Хабаровську угоду, котрою повертається стан, що був раніше (status quo ante). Консульства та торгівельні підприємства обох держав повертаються на свої місця. На кордоні має бути встанолено мир. В справі відновлення дипломатичних стосунків відбудеться 25 січня 1929 року китайско-російська конференція в Москві.

Грудень 1929: Мир між Китаєм та СРСР. Святий отець Пій XI перший раз вийшов з Ватикану. Новий уряд Польщі сформує Казими

Грудень 1929: Мир між Китаєм та СРСР. Святий отець Пій XI перший раз вийшов з Ватикану. Новий уряд Польщі сформує Казимир Бартл зі Львова.

Хто такий Сталін?

Цікаві подробиці з життя Сталіна подає московський письменник Альданов, що тепер живе в Парижі:

Сталін найвизначніший з усієї Ленінової гвардії. Совість Сталіна обтяжена також великою жертвою крові, якої не допускався ніякий з самодержавців, не виключаючи навіть Троцького й Зінов`єва. Для Сталіна людське життя нічого не варте, та й власне життя цінить він не вище. І цим відрізняється від інших більшовицьких провідників...

Він сам наражував своє життя й жертвував життям інших людей. Так під час пограбування державного банку в Тифлісі загинуло до 50 людей. Напад влаштував він за допомогою бомб і зтероризував, як поліцію, та і перехожих, що опинилися на дорозі.

Сталін не є зручним співбесідником., не запалюється під час бесіди й не вміє розпалити інших своєю бесідою. Не є також добрим публіцистом. Та вміє панувати над юрбою. Роль Сталіна в часи революції більшовиків не була щаслива. Чи лишиться паном положення - важко сказати. Чого ж не вистачає йому? Культури? Цього такі люди не потребують. Його розум працює механічно (як машина), а теоретиків (людей, що займаються якоюсь наукою та своїх дослідів самі в життя не запроваджують) він знайде скільки схоче. Та він не знає сам, чого хоче.

Так малює Сталіна, цього жорстокого душогуба, московський письменник.

Грудень 1929: Хто такий Сталін? Освіта в Швейцарії. Святий отець про робітничі організації.

Грудень 1929: Хто такий Сталін? Освіта в Швейцарії. Святий отець про робітничі організації.

Грудень 1929: Останє передсвяткове засідання сейму. Як фальшовано у Львові харчові продукти.

Грудень 1929: Останє передсвяткове засідання сейму. Як фальшовано у Львові харчові продукти.

Лист з "раю" до буржуазного "пекла".

До російського емігранського часопису "Дні" прийшов такий лист з Петрограду:

Не знаємо чи переживемо цю зиму: нема ні взуття, ні одежі, ні дров, ні хліба. Доходить до смішного: навіть віників, щіток, мітел, лопат не знаєш, де дістати. Тепер уже не тільки за хлібом, маслом, картоплею, яйцями, але й за куском полотна, за нитками треба їхати на село, але купити там можна лише за мідні й срібні гроші, в кого вони ще є і кому пощастило їх (мідяки й срібло) за ті роки зібрати. Паперових грошей на селі зовсім не беруть. Літом йшли німецькі марки, але тепер і їх не беруть, так багато з`явилось фальшивих.

Але головне - дрова. Повернулися 1918 - 1920 роки: сидимо в неопалених помешканнях. Навіть гірше ніж тоді: тоді кожен був у своїм помешканні до певної міри хазяїном і ніхто не забороняв ставити буржуйки (бляшану маленьку піч). Тепер буржуйки заборонені, а до помешкань для нагляду дали активістів (більшовиків-комуністів).

Відносини жильців з кварт-активістами весь час були дуже напружені. Але з приходом зимової пори утворилася свого роду класова солідарність: активістам ж так само холодно, як і іншим, і вони також страждають, коли тріскають водопровідні та каналізаційні труби. Тепер по будинках відбуваються збори мешканців-активістів, котрі ухвалюють резолюції: "Домагаємось дров для опалення помешкань." Але що значить резолюція, коли дров немає і немає чим їх привезти.

"Соціалізмом не пообідаєш, а індустріалізацією подвір`я не підметеш", - каже наш сторож, старе ледащо і великий філософ. А індустріалізація у нас справді неабияка. Щезло все - навіть мітли. В Н. ще в серпні хтось вкрав старий кухоний ніж. Новий ніж він дістав на селі: поїхав туди і виміняв ніж у коваля за стару збірку поезій "Русская Муза" Якубовича-Мельшина. В коваля була дочка, яка дуже любила вірші й вона попросила батька виміняти ножик на книжку, що їй сподобалася. З Петрограду за ножиком треба їхати на село, от яку індстріалізацію ми осягнули."

Вимінна торгівля, котру описує цей лист процвітала в Росії та Україні в 1918 - 1921 роках. Галичани могли б про неї багато розповісти, бо брали в ній активну участь. Тоді селяни теж не хотіли паперових грошей, а жадали одежі та взуття.

Протибільшовицький рух поблизу Вінниці

В районі Жмеринки селяни з 7 сіл сформували повстанський відділ, котрий вночі напав на Жмеринку, розстріляв кількох визначних комуністів і забрав усі гроші з місцевого радянського банку.

Під тиком більшовицьких відділів, висланих з Києва, відділ відступив до станції Вапнярка. Другий відділ оперує в районі Вінниці між Летичевом і Хмільником. Більшовицькі війська 4 дні билися з повстанцями та побиті відступили на Вінницю. Повстанці загрожують уже й Вінниці.

Грудень 1929: Лист з раю до буржуазного пекла. Робітничі заворушення в Ташкенті. Протибільшовицький рух в радянській

Грудень 1929: Лист з "раю" до буржуазного "пекла". Робітничі заворушення в Ташкенті. Протибільшовицький рух в радянській Україні.

Грудень 1929: Нага панчамі або свято вужа в Індії.

Грудень 1929: "Нага панчамі" або "свято вужа" в Індії.

Грудень 1929: З культурного життя Золочівщини. Пересторога для емігрантів.

Грудень 1929: З культурного життя Золочівщини. Пересторога для емігрантів.

Передсвяткові ціни на рибу у Львові

Управа міста Львова оповістила про максимальні ціни на рибу в передсвятковий час: 1 кг коропа - максимум 5 зол, щуки - 6.50, лина - 5, карася й леща - 4, 1 кг дрібної риби може коштувати найбільше 3 зол. За підвищення вище цих цін будуть торговці покарані.

Що говорять старі літописи про теплі зими?

Цьогорічна зима 1929 року почался в нас надзвичайно лагідно, та вже прогнозують сильні морози в подальших місяцях.

Пригадаймо собі, що перші легкі морози в минулому році почалися біля 20 грудня, а однак пізніше суворість зими була значним явищем не фіксованим останні 100 років. Давно не була у нас зим лагідних. Останню таку теплу зиму зафіксували у 1888 році.

Старі літописи згадують про небувало теплу температуру в січні та лютому. Ось, наскільки можна вірити давнім літописам, у рр. 1186 та 1285 в лютому були вже на деревах яблука такі великі, як волоські горіхи, а в лісах збирали суниці. Лагідну зиму занотували також і в 1530 році, коли трава на лугах залишалася всю зиму. В 1617 році з кінцем січня та початком лютого збирали фіалки, черешні вкрилися пупинками, а ружі й кущі випускали нові пагони.

Надзвичайно лагідна зима була в 1795 та 1796 роках. В січні біла найкраща літня погода, а бджоли жваво збирали мед з суцвітть. З кінця січня 1821 року цвіли не тільки квіти, але й можна було вже продавати окремі ягоди. В лютому того року з`явилися травневі хрущі.

Дуже тепла в нашому підсонні була зима 1888 року та не згадується, щоб тоді були такі прояви, як у теплих зимах інших згаданих вище років.

Грудень 1929: Скільки заробляють американці? Німців завертають на Сибір. Що говорять старі літописи про лагідні зими?

Грудень 1929: Скільки заробляють американці? Німців завертають на Сибір. Що говорять старі літописи про лагідні зими?

2 січня - святого мученика Ігнатія Богоносця

Святий Ігнатій Богоносець названий так, бо мав звичку говорити, що носить Бога в серці. Був одним з наймиліших учнів св. Йоана Єванг., а відтак єпископом в Антіохії (в Азії). Римський цісар Траян приїхав після однієї військової перемоги до Антіохії. Дмаючи, що переміг завдяки поганським ідолам, наказав у жертву принести християн. Між іншими призначено також єпископа Ігнатія на пожер диким звірам у цирку в Римі. Св. Ігнатій, почувши про присуд, сам наклав собі кайдани і під охороною пустився в далеку дорогу.

В дорозі написав 7 послань до різних християнських громад. З радісним лицем вступив св. Ігнатій на циркову арену: "Не думайте собі, римляни - говорив він - що я стою тут за якийсь злочин. Ні! Моя совість чиста. Мене катують лиш за те, що я не дав собі видерти Бога з мого серця, за те, що я люблю Бога!"

Коли випустили на нього кровожерливих левів, він сказав: "Я зерно Христове: нехай мене змелють зуби звірячі, щоб я став хлібом милим Господу моєму.". В тій хвилі кинулися на св. Ігнатія Богоносця леви і за мить лишилися тільки кістки. Було це в 107 році. Вірні позбирали кістки мученика й відіслали до Антіохії. Нині знаходяться вони в церкві св. Климентія в Римі, як дорогоцінний скарб з першого віку Християнства.

Грудень 1929: Церковний календар на наступний тиждень. Політичний словник.

Грудень 1929: Церковний календар на наступний тиждень. Політичний словник.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 29.12.2019 15:52  Каллистрат => © 

М-дя... Сто лет прошло, а 245 000 пролетарских семей Петербурга до сих пор ещё живут в коммунальных квартирах. Сто лет, Карл!))) Петербург, Петроград, Ленинград, Петербург, а они всё в коммуналках!

И за такое щастье надо было убивать 70 миллионов людей ?!