05.01.2020 21:44
для всіх
176
    
  1 | 1  
 © Правда (Львів)

Христос рождається, славіте його!

05.01.1930 | № 1/1

Рождество Твоє, Христе Боже наш...

Коли перші замиготять на небі зорі й настане цей чудовий Святий Вечір, дивні дива творяться в душах і серцях людей. Ото родичі при дітях своїх стають самі мов діти і слугами стають маленькими. Ото старі немов чуються перенесені в країну минулих, юних днів. Скупий стає щедрий, а найбльш закам`янілий знайде м`якше слово. Навіть в житлах самітних і опущених стає людно... від добрих духів-споминів.

Звідки ж це диво?

"Це нині в місті Давида народився вам Спаситель, котрий є Христос Господь". (Лука 2, 11). Так, оце дитятко в яслах на сіні, що його мати колише, пастухи приютили, а царі шукали, а знову інший цар проклинав - тільки це дитятко з тієї ночі створило таку дивну, чарівну ніч.

І хоч в цей Свят-Вечір сіно і ялинка так пахнуть запахом рідних лугіві лісів, і хоч усе говорить нам про любов наших рідних, та не від того чари цієї святої ночі. Її чари від народженого Божого дитяти...

Січень 1930: Христос рождається, славіте його!

Січень 1930: Христос рождається, славіте його!

Січень 1930: Рождество твоє, Христе Боже наш... Чудо на пустині.

Січень 1930: Рождество твоє, Христе Боже наш... Чудо на пустині.

У Свят-Вечір (Я. Вільшенко)

Над селом мороз тріскучий,

Срябний місяць, ясні зорі,

Чорний в долі ліс дрімучий,

Під снігами піль простори.


У снігу загата й стріха,

Під вікном: "Не плач, Рахіле"...

Кругом хати ясна втіха,

Серце в грудях шестикриле.


При столі спільнім довкруги,

При посвяченій просфорі

Господарі, діти, слуги -

Серця разом в однім хорі.


Ген за гори горе, рани,

У хатині ясність нині -

В тихий вечір срібнотканий

Ангел згоди у долині.


Бо Ісус дитя на сіні

І в неземську цю хвилину

В цей чудес Свят-вечір нині,

Всі серця у нас єдино.


Січень 1930: Де Христос родився - з Діви воплотився. Як святкують Різдво в Вифлеємі.

Січень 1930: Де Христос родився - з Діви воплотився. Як святкують Різдво в Вифлеємі.

Новий уряд в Польщі

По тритижневій урядовій кризі 29 грудня 1929 року прийшло до утворення нового кабінету міністрів. До уряду ввійшло троє нових міністри і один керуючий міністр. А саме: Генрік Юзевський - міністр внутрішніх справ, Фелікс Дуткевич - міністр справедливості, др. Максиміліан Мотакевич (професор львівської політехніки) - міністр публічних робіт, Віктор Лесневський керуючий міністерством рільництва. Інші посади залишилися без змін (військ. справ - Пілсудський, закорд. справ - Залевський, скарб - Матушевський, промисловість і торгівля - Квятковський, віросповідання і освіти - Червінський, пошта - Бернер, зем. реформ - Станевич, праці й суспільної опіки - Пристор, залізниці - Кін).

Січень 1930: Новий уряд в Польщі. Святий вечір біля Вертепу. Різдвяна служба Божа.

Січень 1930: Новий уряд в Польщі. Святий вечір біля Вертепу. Різдвяна служба Божа.

Січень 1930: Як живуть люди в різних частинах світу.

Січень 1930: Як живуть люди в різних частинах світу.

Що діється в донецькому басейні?

"MunchenerNeueste Nachrichten" повідомляє: на основі радянських джерел можна стверджувати, що продукція вугілля в донецькому басейні постійно падає і одночасно зростає кількість зайнятих робітників.

З машин, які впроваджено за останні пів року на суму 147 мільйона рублів, половина взагалі не встановлена, а частина їх взагалі не потрібна. Зловживання комісарів уже підтверджено. Для робітників побудовано такі кепські помешкання, що їх треба відразу по завершенню будівництва направляти, а взимку ці помешкання натопити неможливо.

Комісари повиставляли фальшиві рахунки на видатки, яких не зробили, а з тих "придбаних" грошей відверто виплачували премії за "добру роботу". Деякі комісари отримали в такий спосіб по 90 000 рублів.

Січень 1930: Що діється в донецькому басейні? В своїй хаті своя правда. Нерозгадана загадка з чудотворним лікарем.

Січень 1930: Що діється в донецькому басейні? В своїй хаті своя правда. Нерозгадана загадка з чудотворним лікарем.

Під владою червоного Антихриста

Радянська влада вирішила з нагоди Різдва Христового скріпити боротьбу з вірою.

І коли в усіх християнських державах населення готується вже до святкування Різдва Христового, то тільки на одній Радянщині готуються до свят потайки, в безнадійному страху, що за це їх може очікувати кара.

Одночасно більшовики в Москві, Ленінграді та Харкові готуються до боротьби з святкуванням Різдва. Комсомольці готують походи, видають летючки й брошури, виписують богохульні кличі, малюють карикатури, що їх будуть носити по вулицях під час католицького й православного Різдва.

Церковним відправам мають перешкоджати співанням інтернаціоналу й зумисне для цього складеними сороміцькими співанками. Крім цього в більшовицьких клубах будуть давати різні вистави, в яких також будуть висміювати віру й богослужіння та влаштовувати танці.

Незалежно від цих приготувань на свята Христового Різда зросли загалом у всій Радянщині релігійні переслідування. В останніх днях зачинили 21 церкву, які замінили на клуби й кіно. Радянським кооперативам забороняи продавати прикрами до ялинок, а на всіх совганках у Москві влаштували так звані "протирелігійні м`ясниці".

Та вже найлютіше забралися більшовики до католицької Вірменії. Там збезчестили всі католицькі церкви й збурили їх священників або прогнали чи повбивали. Архієпископа Джуда, одного з найвизначніших знавців мови (лінгвістів) в Вірменії, виволокли з церкви в Єревані та вкинули до в`язниці. Там мучили його так, що він збожеволів і помер. У Карагаг комсомольці схопили пароха, слабосильного старця, зодягли його як Христа, потім привселюдно зневажили. В кінці роздягли його, посадили на осла й так водили вулицями міста.

В Тифлісі відбули процесію, в якій брали участь комуністи, одягнені в чернечі ряси та єписькопські ризи, а при цьому поводились так, що годі це описувати.

Коли на Кавказі лютував голод, вжили способу, що його уже роками вживають на Радянщині. В одній школі повісили Ісуса Христа, зігнали дітей до зали і казали молитися щоб Христос дав хліба. Три дні не давали дітям нічого їсти, казали: - Маєте дістати хліба від Ісуса Христа.

Коли діти стали плакати й кричати, щоб дали їм хліба, казали їм молитися до Леніна. Тоді прислали якусь жінку з харчами. Вона роздала харчі й сказала:

- Бачите, молитва до Христа була даремна, тож він не Бог. Зате Ленін вислухав вас, бо він добродій усього людства.

Ось таке діється в червонім царстві Антихриста. Не хочеться вірити, та це правда, бо самі радянські часописи чваняться цим, мов не знати якими славними вчинками. От такого добра бажають і для нас наші прихвостні більшовиків та всілякі укроїди укупі зі своїми "Працями", "Радами" і т.п. "Сельробами".

Січень 1930: Під владою червоного Антихриста. Свят вечір 1920 року в Горшаківці.

Січень 1930: Під владою червоного Антихриста. Свят вечір 1920 року в Горшаківці.

Січень 1930: Той, хто торгує дикими звірятами. Основоположники культури: думки на Свято Різдва Христового.

Січень 1930: Той, хто торгує дикими звірятами. Основоположники культури: думки на Свято Різдва Христового.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!