01.03.2020 00:00
для всіх
119
    
  - | -  
 © Правда (Львів)

Кінець православної автокефальної церкви в Україні

23.02.1930 | № 7

Більшовицькі часописи принесли звістку, що в кінці січня 1930 року відбув­ся в Києві надзвичайний собор т. зв. української автокефальної православної церкви. Цей надзвичайний собор вирішив, що його „церкву" треба розпустити. Це рішення так передає київська газета „Пролетарська Правда":

„Надзвичайний собор Української Автоке­фальної Православної Церкви визнає, що українська автокефальна православна церква з вище зазначених причин була національно-політичною контрреволюційною організацією, — складовою ча­стиною „Спілки визволення України". Тому надзвичайний собор, категорично засуджуючи всіх тих, хто мав відношення до перетворення церкви на контррево­люційну, антирадянську організацію, визнає подальше істнування УАПЦ за не­доцільне й вважає її за ліквідовану. Цим самим припиняють діяльність провідні органи УАПЦ. Митрополит припиняє своє духовне керівництво УАПЦ, а єпископи УАПЦ припиняють своє духовне керівни­цтво окружними церквами й лишаються парафіяльними священнодіячами, поряд з священниками, заєрестрованими по парафіях, що залишаються необ`єднаними в будь-яку церковну організацію".

Такий присуд видали на себе самі автокефальні православні. Очевидно, що зробили вони це під примусом більшовицької влади. Більшовики так довго годилися на українську автокефальну церкву, а навіть підтримували її, доки тре­ба їм було розкладати православну цер­кву. Коли це наступило, „автокефалія" стала їм непотрібна. Вона вже так низь­ко впала, що сама на себе видала такий вирок, який продиктували їй теперішні володарі.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 01.03.2020 12:53  Каранда Галина => © 

30-й рік? нормально ще, юридично самоліквідувалися... в 37-му ще й не таке б на себе взяли... самоліквідувалися б фізично...
"добровольно и с песней"...