23.03.2020 14:14
для всіх
718
    
  4 | 4  
 © Суворий

Грип: В пошуках смертельного вірусу

Грип: В пошуках смертельного вірусу Джина Колата

Коронавірус, що викликає пневмонію SARS Covid-19, трусить світом. І схоже цього разу те, на що багато десятиліть з жахом очікували епідеміологи та вірусологи всього світу, таки трапилось. Один з вірусів, що беззастережно і динамічно поширюється між людьми повітряно-крапельним шляхом, таки набув вбивчих здатностей, здатних поставити його на одну дошку з знаменитою "іспанкою", пандемією 1918 року, що вбила лише за приблизними підрахунками від 50 до 100 мільйонів людей. Проте очікували фахівців біди дещо з іншого боку. А саме мутуючого штаму вірусу сезонного грипу, що так чи інакше містить риси тої іспанки, яка є пра- пра- пра-бабцею для всіх штамів вірусів грипу, що з тих часів накривали Землю.

Як наслідок нас очікує політичний та соціальний контекст майбутнього, який буде продиктований саме новим дуже схожим вірусом, котрий зовні буде проявляти себе аналогічно найагресивнішим версіям свого добре відомого нам грипу-попередника, який, до відома усіх, теж нікуди не подівся. А вчені будуть намагатися боротися з ним за допомогою методів та напрацювань отриманих десятиліттями вивчення схожих захворювань.

Тому якщо хочеться заглянути в майбутнє, а не лише смикатися від суперечливих новин, варто прочитати щось цікаве і ретроспективне про грип. До прикладу чудовий медичний блокбастер Джини Колати "Грип: В пошуках смертельного вірусу", який не гірше будь-якої пригодницької книги розповість про 90 років гонитви вчених за вірусом інфлюенци з 1918 року. Проб, здогадок та помилок. Сотень тисяч експериментів і страхів, ексгумацій жертв епідемії в умовах вічної мерзлоти та багато іншого, що відкриє очі на банальні речі про які до вчора ніхто навіть не задумувася, а якщо й задумувався, то лише через призму всезагальної демагогії на шквалт тої, що утворила цілий суспільний антивакцинуючий рух. Фейсбуку слава!!!

Стане зрозумілою ретроспектива боротьби з пташиним та свинячим грипом, яка ще й досі в багатьох викликає скепсис. Бо про факт масових захворювань свиньми інфлюенцою у тих же США під час того, як там бушувала "іспанка", з аналогічними проявами, що й у людей, беззаперечно буде цікаво дізнатися. І про те, як цей свинячий грип, в кінцевому випадку, виявився лише ще одною версією "пташиного", який у самих птахів мирно і непомітно для імунної системи проживає в їх стравоході.

Окреме місце в книзі займає історія виготовлення вакцин проти грипу та саму вакцинацію, як механізм, що будучи простим та геніальним рішенням гіганської проблеми боротьби з інфекціями, стає проблемою стикаючись з світом людей, що не розуміють статистики. Процитуємо з тексту книги "Грип: В пошуках смертельного вірусу" лікаря Ганса Ноймана, який в листі до "Нью-Йорк Таймс" так прокоментував юридичні ризики повальної імунізації від свинячого грипу в США у 1976 році, яка пройшла не надто вдало і стала прикладом класичної фальшивої тривоги з відповідними наслідками для історії людства, коли вірусологам просто перестали довіряти:

... если прививки против гриппа будут сделаны такому большому числу американцев, у примерно 2300 случатся инсульты, а еще семь тысяч перенесут инфаркты в течение всего лишь двух дней после прохождения иммунизации. «Почему? Да просто потому, что эти цифры подсказывает обычная статистика. Так происходит вне зависимости от каких-либо вакцинаций, – писал он. – Но разве нелегко предположить, что человек, которому в полдень сделали укол, а в полночь его хватил удар, непременно свяжет эти два события между собой? Ведь, как говорили древние, post hoc, ergo propter hoc».

Кроме того, продолжал Нойманн, в течение недели после прививок 45 человек заболеют энцефалитом, а более чем у девяти тысяч разовьется воспаление легких, причем от пневмонии 900 пациентов умрут. «После иммунизации? Да. В результате иммунизации? Ни в коем случае, – писал Нойманн. – И я привел лишь несколько примеров того, что может случиться с некоторыми людьми через день и через неделю после прививки».

И автор письма предупреждал: «Как видим, одно дело – объективное рассмотрение подобных случаев в свете показаний беспристрастной статистики. Но совсем другое – когда это касается кого-либо лично. И ни у кого не поднимется рука бросить камень в человека, который посчитает, что два события в его жизни взаимосвязаны. А потому мы с полным основанием можем ожидать подозрений в нарушении закона и судебных исков»

І це лише вершина айсбергу, бо сама вакцина, зклепана на швидку руку, теж може скалічити мільйони або навіть стати потужним двигуном для розвитку майбутніх чи навіть поточних епідемій...

Дослідження Джини Колати "Грип: В пошуках смертельного вірусу" на порядок цікавіше за трилер чи детектив. Особливо коли за вікном їздить автомобіль і в гучномовець розповідає про корисність перебування вдома та миття рук. Справжнє життя набагато складніше і на порядок цікавіше ніж вигадане, і в ньому мати-природа мало турбується про своїх нащадків. Невелика мутація кількох десятків генів в одному з білків на поверхні віруса і вуа-ля... Чистий дарвінізм, боротьба за виживання та нічого особистого...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 24.03.2020 01:00  Вікторія Івченко => © 

Цікаве дослідження.

 23.03.2020 19:59  Борис Костинський => © 

В принципі, Вищий Всесвітній Розум завжди діє вірно і своєчасно. Але цей тезис - лише для тих, хто вірить в наявність такої штуки. Та існують ще й ті, хто вірять в Теорію Змови - я серед останніх. ;-) Нещодавно слухав величезного прихильника цієї теорії - колишнього ГРУшника китайського напрямку Андрія Дев`ятова. Цей вельми артистичний ветеран військової розвідки, з вбивчою іронією та вихилясами розказує зараз на Ют`юбі про План царя Соломона та те, що китайська розвідка НЕНАЧЕ знайшла в землі подвір`я амбасади США в Ухані скриньку із позначкою "небезпечна хімічна речовина"... Сам Дев`ятов весь час робить комічний фейс і кричить у камеру: "Ви не маєте вірити мені, бо я - пенсіонер-ідіот! Ви маєте вірити ЗМІ! А я тут плету всілякі нісенітниці, то ви мене і не слухайте!" :-))) Нижче дам Вам лінк на дев`ятівські балачки. Цікаво буде почути Вашу думку. :-)

 23.03.2020 14:30  Каранда Галина => © 

Чи то мати надто зла, чи то діти надто неслухняні...