06.04.2020 11:53
для всіх
194
    
  3 | 3  
 © Ed Yong

Як закінчиться пандемія COVID-19 у США?

Для США COVID-19 може закінчитися найбільшим спалахом у розвиненому світі

Оригінал: The Atlantic / 25 березня 2020 року


Три місяці тому ніхто не знав, що SARS-коронавірус-2 існує. Зараз вірус поширився майже на кожну країну, заразивши щонайменше 446 000 людей, про яких ми знаємо, та ще багатьох, кого ми не знаємо. Це розбило економіку та зруйнувало систему охорони здоров’я, наповнило лікарні та спорожнило громадський простір. Це відокремило людей від їхніх робочих місць та їх друзів. Це порушило сучасне суспільство в масштабах, яких більшість живих людей ніколи не були свідками. Незабаром більшість в США будуть знати особисто одного з тих, хто заразився. Як і Друга світова війна, або напади 11 вересня, ця пандемія вже наклала свій відбиток на психіку нації.

Глобальна пандемія такого масштабу була неминучою. В останні роки сотні медичних експертів написали книги, довідники та попередження про цю можливість. Білл Гейтс розповідав усім, хто слухав, включаючи 18 мільйонів глядачів його TED Talk. У 2018 році я написав статтю для The Atlantic, стверджуючи, що Америка не готова до пандемії, яка згодом настане. У жовтні Центр безпеки здоров`я Джона Хопкінса розповів про трагедію, що може статися, якщо новий коронавірус прокотиться земною кулею. Гіпотеза стала реальністю. "А якщо?" перетворилося на "А тепер що?"

Отже, що тепер? У пізній час минулої середи, який зараз сприймається, як далеке минуле, я говорив про пандемію з вагітною подругою, яка була днями. Ми зрозуміли, що її дитина може бути однією з перших з нової когорти, яка народилася в суспільстві, глибоко зміненому COVID-19. Ми вирішили назвати їх поколінням C.

Як ми побачимо, життя генерації С буде формуватися вибором, зробленим в найближчі тижні, і втратами, які ми зазнаємо в результаті. Але спочатку короткий розрахунок. Що стосується глобального індексу безпеки здоров’я, картки звітів, що оцінює кожну країну за її пандемічною готовністю, США мають оцінку 83.5 - найвищий у світі. Багата, сильна, розвинена Америка повинна бути найсильнішою з країн. Ця ілюзія була розбита. Незважаючи на попередні місяці попередження, коли вірус поширився в інших країнах, все ж коли Америку остаточно випробували на COVID-19, вона не впоралась.

"Незважаючи ні на що, вірус [на зразок SARS-CoV-2] зібрався перевірити стійкість навіть найбільш добре обладнаних систем охорони здоров`я", - каже Нахід Бхаделія, лікар-інфекціоніст з Медичної школи Бостонського університету. Новий коронавірус, більш трансмісивний і смертельний, ніж сезонний грип, також стійкіший, поширюючись від одного до іншого господаря протягом декількох днів, перш ніж викликати явні симптоми. Щоб подолати такого збудника, нації повинні розробити тест і використовувати його для ідентифікації заражених людей, ізоляції їх та відстеження тих, з якими вони мали контакт. Саме це зробило надзвичайний ефект у Південній Кореї, Сингапурі та Гонконзі. Це те, чого не зробили в США.

Як повідомили мої колеги Алексіс Мадрігал та Робінсон Мейєр, Центри контролю та профілактики захворювань розробили та розповсюдили неякісний тест у лютому. Незалежні лабораторії створювали альтернативи, але були стлумлені бюрократією від FDA. У найважливіший місяць, коли вірус в Америці поцілив у десятки тисяч, протестували лише сотні людей. Те, що така біомедична лабораторія, як США, не змогла створити дуже простий діагностичний тест, було буквально неможливо уявити. "Мені невідомі будь-які симуляції, які я та інші проводили, де ми припускали провал тестування", - говорить Олександра Фелан з університету Джорджтаун, яка працює над правовими та політичними питаннями, пов`язаними з інфекційними захворюваннями.

Фіаско тестування було первинним гріхом американської пандемії, єдиною вадою, яка підірвала всі інші заходи протидії. Якби країна могла точно відслідковувати розповсюдження вірусу, лікарні могли виконати свої пандемічні плани, забезпечивши себе шляхом виділення кабінетів для лікування, замовлення додаткових запасів, розміщення персоналу або призначення конкретних установ для вирішення проблеми COVID-19. Нічого цього не сталося. Натомість система охорони здоров’я, яка вже працює на повну потужність, і яка вже була завантажена важким сезоном грипу, несподівано зіткнулася з вірусом, який продовжував поширюватись не відслідковований через громади по всій країні. Перевантажені лікарні переповнені. Основні засоби захисту, такі як маски, халати та рукавички почали закінчуватися. За ними скінчилися ліжка, як і вентилятори, які забезпечують кисень пацієнтам, легені яких осаджені вірусом.

Не маючи права для кризи під час кризи, система охорони здоров`я в Америці працює за припущенням, що незахищені штати можуть допомогти страждаючим у надзвичайних ситуаціях. Ця етика працює для локалізованих катастроф, таких як урагани чи пожежі, але не для пандемії, яка зараз є у всіх 50 штатах. Співпраця поступилася місцем конкуренції; деякі занепокоєні лікарні викупили велику кількість припасів, таким же чином, як панікуючі споживачі скупили туалетний папір.

Почасти, це тому, що Білий дім - місто-привид наукової експертизи. Управління з підготовки до пандемії, яке входило до складу Ради національної безпеки, було розпущено у 2018 році . 28 січня Лучана Боріо, яка була частиною цієї команди, закликала уряд "діяти зараз, щоб запобігти американській епідемії", і спеціально співпрацювати з приватним сектором для розробки швидких, простих діагностичних тестів. Але з закритим відомством ці попередження були опубліковані в The Wall Street Journal, а не проголошені особисто президенту. Замість того, щоб почати діяти, Америка просто чекала.

Америка засліплена, млява та неузгоджена, Америка неправильно вирішила кризу COVID-19, значно гірше ніж те, чого боявся кожен експерт із охорони здоров`я. "Набагато гірше", - сказав Рон Клайн, який координував відповідь США на західноафриканські спалахи еболи у 2014 році. "Поза будь-які очікування, які ми мали", - сказала Лорен Зауер, яка працює над готовністю до катастроф в "Джонс Хопкінс". "Як американець, я жахнувся", - сказав Сет Берклі, який очолює Альянс вакцин. "США можуть закінчити найгіршим спалахом в індустріальному світі".

I. Наступні місяці

Відстаючи, США буде важко, але не неможливо наздогнати. До певної міри найближче майбутнє зрозуміле, оскільки COVID-19 - це хвороба повільна і тривала. Люди, які були заражені кілька днів тому, зараз почнуть проявляти симптоми, навіть якщо вони тим часом ізолювали себе. Деякі з цих людей потраплять до реанімації на початку квітня. Станом на минулі вихідні в країні було 17 000 підтверджених випадків, але фактична кількість, ймовірно, десь була між 60 000 і 245 000. Число тепер починає експоненціально зростати: станом на ранок середи офіційний підрахунок становив 54 000, а фактична кількість невідома. Медичні працівники вже бачать тривожні ознаки: зменшення обладнання, зростаюча кількість пацієнтів, а також лікарі та медсестри, які самі заражаються .

Італія та Іспанія надсилають похмурі попередження про майбутнє. Лікарні не мають кімнат, запасів та персоналу. Не маючи можливості лікувати або врятувати всіх, лікарів змусили немислиме: нормувати догляд за пацієнтами, які, швидше за все, виживуть, а інші - помруть. США мають менше лікарняних ліжок на душу населення, ніж Італія. Навчальна команди Імперського коледжу Лондона зробила висновок, що якщо пандемія не залишиться без нагляду, ці ліжка будуть заповнені до кінця квітня. До кінця червня на кожне доступне ліжко для критичної допомоги буде близько 15 пацієнтів COVID-19, які його потребують. До кінця літа від пандемії безпосередньо загине 2.2 мільйони американців, не рахуючи тих, хто опосередковано помре, оскільки лікарні не в змозі піклуватися про звичайний серцевий нападів, інсульти та автомобільні аварії. Це найгірший сценарій. Щоб запобігти цьому, має статися чотири речі - і якомога швидше.

Перше і найважливіше - швидко виготовляти маски, рукавички та інші засоби індивідуального захисту. Якщо медичні працівники не зможуть залишатися здоровими, все припиниться. У деяких місцях запаси вже настільки низькі, що лікарі повторно використовують маски між пацієнтами, закликаючи пожертвувати громадськість або шиють власні саморобні альтернативи. Ці дефіцити трапляються через те, що медичне постачання виробляється на замовлення і залежить від візантійських міжнародних ланцюгів поставок, які в даний час напружені і перериваються. Провінція Хубей в Китаї, епіцентр пандемії, також була виробничим центром медичних масок .

У США Стратегічний національний запас - національна частина медичного обладнання - вже розгортається, особливо для найбільш постраждалих штатів. Запас не є невичерпним, але він може допомогти деякий час. Дональд Трамп міг би використати цей час, щоб покластися на Закон про виробництво для оборони при початку військових дій, коли американські виробники переходять на виготовлення медичного обладнання. Але після позову на акт минулої середи Трамп не зміг його фактично використати, як повідомляється, через лобіювання з боку Торгово-промислової палати США та керівників великих корпорацій.

Деякі виробники вже самостійно приймають цей виклик, але їх зусилля є частковими та нерівномірно розподіленими. "Одного разу ми дінаємося історії лікарів у місті X, які оперують банданами, і шафи в місті Y з масками, забраними в них", - каже декан охорони здоров`я в університеті штату Небраска Алі Хан Медичний центр. "По всій країні зараз потрібна масштабна операція з логістики та постачань товарів", - каже Томас Інглсбі з школи громадського здоров`я Джона Хопкінса. Цього не впораються невеликі та недосвідчені команди, розкидані по Білому дому. За його словами, рішення полягає в тому, щоб призначити в Агенції оборонної логістики групу з 26 000 осіб, яка готувала американських військових до закордонних операцій і допомагала в минулих кризах громадського здоров`я, включаючи спалах еболи 2014 року.

Це агентство також може координувати другу актуальну потребу: масштабний розподіл тестів COVID-19. Ці тести повільно надходили через п`ять дефіцитних товарів: масок для захисту людей, які здійснюють тести; носоглоткових тампонів для збору вірусних зразків; комплекти для вилучення генетичного матеріалу вірусу із зразків; хімічних реагентів, що входять до складу цих комплектів; і навчених людей, які можуть проводити тести. Багато з цих дефіцитів, знову ж таки, пов`язані з напруженими ланцюгами поставок. США покладаються на трьох виробників екстрагентних реагентів, забезпечуючи надмірність у випадку, якщо будь-який з них вийде з ладу - але всі вони вийшли з ладу в умовах безпрецедентного світового попиту. Тим часом у Ломбардії, Італія, найпотужніше місце в Європі, знаходиться один з найбільших виробників тампонів носоглотки.

Деякі недоліки вирішуються. Зараз FDA швидко рухається до затвердження тестів, розроблених приватними лабораторіями. Принаймні один може дати результати менш ніж за годину, що потенційно дозволяє лікарям дізнатися, чи є у пацієнта перед ними COVID-19. Країна "щодня додає потенціал", - говорить Келлі Врублевський з Асоціації лабораторій громадського здоров`я.

6 березня Трамп заявив, що "кожен, хто хоче тест, зможе його отримати". Це було (і досі є) неправдою, і його власні чиновники швидко поправили його. Незважаючи на це, стривожені люди все ще купчились у лікарнях, шукаючи тестів, яких не було. "Люди хотіли пройти тестування, навіть якщо вони не були симптоматичними або якщо вони сиділи поруч з кимось із кашлем", - каже Саскіа Попеску з університету Джорджа Мейсона, який працює над підготовкою лікарень до пандемій. Інші просто перенесли застуду, але лікарям все-таки довелося використовувати маски, щоб обстежити їх, витрачаючи їх уже зменшені запаси. Навіть зараз, по мірі розширення потужностей, тести потрібно використовувати обережно. Першим пріоритетом, каже Марк Ліпшич з Гарварду, є тестування медичних працівників та госпіталізованих пацієнтів, що дозволяє лікарням гасити будь-які поточні пожежі. Лише пізніше, як тільки негайна криза сповільнюється, тести повинні бути розгорнуті більш широко. "Це буде не просто так: давайте проведемо тести там!" - каже Інглсбі.

Ці заходи потребують часу, протягом якого пандемія або прискориться за межі можливостей системи охорони здоров’я, або сповільниться до доступних рівнів. Її хід - і доля нації - тепер залежить від третьої потреби, а саме соціального дистанціювання. Подумайте про це так: Зараз є лише дві групи американців. Група А включає всіх, хто уже потребує медичного втручання, будь то лікування пацієнтів, проведення тестів чи виробничі матеріали. Група B включає всіх інших, і їхня робота - дати Групі А більше часу. Група B повинна тепер "згладити криву", фізично ізолюючись від інших людей, щоб відрізати ланцюги передачі. Враховуючи повільний запобіжник COVID-19, щоб запобігти майбутньому краху системи охорони здоров’я, ці, здавалося б, кардинальні кроки потрібно приймати негайноперш ніж вони стануть відчутними, і тривати вони повинні кілька тижнів.

Переконати країну добровільно залишатися вдома непросто, і без чітких вказівок Білого дому мери, губернатори та власники бізнесу змушені були зробити власні кроки. Деякі штати заборонили великі зібрання або закрили школи та ресторани. Щонайменше 21 зараз запровадив певну форму обов`язкового карантину, змушуючи людей залишатися вдома. І все ж багато громадян продовжують збирати натовпи в публічних просторах.

У ці моменти, коли добро всіх залежить від жертв багатьох, чіткість координаційних питань - четверта нагальна потреба. Важливість соціального дистанціювання повинна бути зрозумілою громадськістю, яка також повинна бути заспокоєна та поінформована. Натомість, Трамп неодноразово протиставляв цю проблему, кажучи Америці, що "у нас це дуже добре контролюєтьс", коли ми цього не робимо, і що випадки "піднімалися майже до нуля", коли вони зростали. У деяких випадках, як і щодо його тверджень про всюдисущі випробування, його оманливі фрази поглибили кризу. Він навіть рекламував недоведені ліки .

Вдалині від прес-зали Білого дому Трамп, очевидно, слухав Ентоні Фаучі, директора Національного інституту алергії та інфекційних хвороб. Фаучі консультував кожного президента, починаючи з Рональда Рейгана, щодо нових епідемій, а зараз сидить у спеціальній групі COVID-19, яка зустрічається з Трампом приблизно через день. "У нього є свій стиль, давайте залишимо це, - сказав мені Фаучі, - але будь-яку рекомендацію, яку я висловив до цього часу, суть їх, він прислухався до всього".

Але Трамп вже, здається, коливається. Останніми днями він заявив, що готовий відмовитися від політики соціальної дистанції, намагаючись захистити економіку. Експерти та керівники бізнесу використовували подібну риторику, стверджуючи, що людей з високим ризиком, таких, як літні люди, можна захистити, тоді як людям з низьким рівнем ризику дозволяють повернутися на роботу. Таке мислення спокусливе, але недосконале. Це завищує нашу здатність оцінювати ризик людини та якось відгороджувати людей з високим рівнем ризику від решти суспільства. Це недооцінює наскільки сильно вірус може вражати групи з низьким рівнем ризику, і наскільки лікарні все-одно будуть завалені пацієнтами, якщо хворітимуть навіть лише молодші демографічні групи.

Нещодавній аналіз університету Пенсільванії підрахував, що навіть якщо заходи соціальної дистанції можуть знизити рівень зараження на 95 відсотків, 960 000 американців все одно потребуватимуть інтенсивної терапії. В США є лише близько 180 000 вентиляторів, і, що більш доречно, лише стільки респіраторних лікарів та персоналу критичної допомоги, щоб безпечно доглядати за 100 000 вентильованих пацієнтів. Відмовитися від соціального дистанціювання було б нерозумно. Відмовитися від цього, коли випробування та засобів захисту ще недостатньо, було б катастрофічно.

Якщо Трамп буде дотримуватися курсу, якщо американці дотримуватимуться соціального дистанціювання, якщо тестування буде достатньо, і якщо достатньо масок може бути вироблено, є ймовірність, що країна все-таки зможе запобігти найгіршим прогнозам щодо COVID-19 і хоча б тимчасово привести пандемію під контроль. Ніхто не знає, скільки часу це займе, але це не буде швидко. "Це може бути десь від чотирьох до шести тижнів до трьох місяців, - сказав Фаучі, - але я не маю великої впевненості в цьому терміні".

II. Сценарій завершення

Навіть ідеальна відповідь не закінчить пандемію. Поки вірус десь зберігається, є ймовірність, що один заражений мандрівник знову запалить іскри в країнах, які вже загасили пожежі. Це вже відбувається в Китаї, Сінгапурі та інших азіатських країнах, у яких, здається, вірус під контролем. За цих умов існують три можливі сценарії: одна малоймовірна, одна, яка є дуже небезпечною, і одна, яка буде дуже тривала.

Перший полягає в тому, що кожній нації вдається одночасно привести вірус до мінімуму, як і в випадку атипової пневмонії у 2003 році. Враховуючи те, наскільки широко поширена пандемія коронавірусу, і як дуже багато країн уражено, шанси на світовий синхронний контроль здається надзвичайно малими.

Другий полягає в тому, що вірус робить те, що робив минулий пандемічний грип: він шириться по світу і залишає після себе достатню кількість імунітетів. Цей сценарій «імунітету стада» був би швидким і, таким чином, спокусливим. Але за це також доведеться заплатити жахливу ​​ціну: SARS-CoV-2 є більш трансмісивним і смертельним, ніж грип, і він, ймовірно, залишить після себе багато мільйонів трупів і слід з зруйнованих систем охорони здоров`я. Сполучене Королівство спочатку, здавалося, розглядало цю стратегію захисту імунітетом перш ніж відмовитися, коли моделі виявили страшні наслідки. США, здається, зараз теж розглядають це.

Третій сценарій полягає в тому, що світ грає в затяжну гру «віс-моль» з вірусом, відбиваючи спалахи тут і там, поки не буде вироблена вакцина. Це найкращий варіант, але також найдовший і найскладніший.

Для початку все залежить від того, як зробити щеплення. Якби це була пандемія грипу, це було б простіше. Світ має досвід виготовлення вакцин проти грипу і робить це щороку. Але не існує діючих вакцин проти коронавірусів - до цих пір, здавалося, ці віруси викликали захворювання, які були легкими або рідкісними - тому дослідники повинні починати з нуля. Перші кроки були вражаюче швидкими. Минулого понеділка можлива вакцина, створена Moderna та Національним інститутом здоров`я, перейшла до раннього клінічного тестування. Це означає 63-денний розрив між вченими, які вперше ідентифікували гени вірусу, і лікарями, які вводять кандидата на вакцину в руку людини"Це надзвичайний світовий рекорд", - сказав Фаучі.

Але це також найшвидший крок серед багатьох наступних повільних. Початкове випробування просто скаже дослідникам, чи вакцина видається безпечною та чи може вона реально мобілізувати імунну систему. Потім дослідникам потрібно буде перевірити, чи вона фактично запобігає зараженню інфекцією SARS-CoV-2. Їм потрібно буде провести випробування на тваринах та масштабні випробування для того, щоб вакцина не викликала серйозних побічних ефектів. Їм потрібно буде з`ясувати, яка доза потрібна, як вакцина працює у людей похилого віку та які для підвищення її ефективності потрібні інші хімічні речовини.

"Навіть якщо це спрацює, у них немає простого способу виготовити його в промислових масштабами", - сказав Сет Берклі з Gavi. Це тому, що Moderna використовує новий підхід до вакцинації. Існуючі вакцини працюють, забезпечуючи організм деактивованими або фрагментованими вірусами, дозволяючи імунній системі достроково підготувати свою захисну силу. Навпаки, вакцина Модерни містить частину генетичного матеріалу SARS-CoV-2 - її РНК. Ідея полягає в тому, що організм може використовувати цей фагмент для побудови власних вірусних фрагментів, які потім становлять основу препаратів імунної системи. Такий підхід працює для тварин, але недоведений у людини. Навпаки, французькі вчені намагаються модифікувати існуючу вакцину проти кору, використовуючи фрагменти нового коронавірусу. "Перевага цього в тому, що якщо нам завтра потрібні сотні доз, багато рослин у світі знають, як це зробити", - сказав Берклі. Незалежно від того, яка стратегія швидша, Берклі та інші вважають, що на розробку перевіреної вакцини знадобиться від 12 до 18 місяців.

Тоді ймовірно, що новий коронавірус стане затяжною частиною американського життя хоча б на найближчий рік, якщо не набагато довше. Якщо поточний раунд заходів щодо соціальної дистанції спрацює, пандемія може піти на спад, щоб можна було повернутися до нормальності. Офіси можуть заповнюватися, а в бари може повернутися метушня. Школи можуть знову відкритись, а друзі зможуть об’єднатися. Але так як і статус кво має здатність повертатися, так і вірус. Це не означає, що суспільство повинно бути в неперервній ізоляції до 2022 року. Але "нам потрібно бути готовими робити кілька періодів соціального дистанціювання", - говорить Стівен Кісслер з Гарварду.

Багато що про найближчі роки, включаючи частоту, тривалість та терміни соціальних потрясінь, залежать від двох властивостей вірусу, обидва з яких наразі невідомі. По-перше: сезонність. Коронавіруси, як правило, є зимовими інфекціями, які влітку згасають або зникають. Це може бути вірним і для SARS-CoV-2, але сезонні зміни можуть недостатньо сповільнити вірус, коли у нього так багато імунологічно доступних кандидатів, що можуть заразитися. "Більша частина світу з нетерпінням чекає, щоб побачити, що буде з його передачі вілітку в Північній півкулі", - каже Майя Мажумдер з Гарвардської медичної школи та Бостонської дитячої лікарні.

Друге: тривалість імунітету. Коли люди заражаються м`якими коронавірусами людини, які викликають подібні до простуди симптоми, вони залишаються з імунітетом менше року. Навпаки, мало хто з них заразився оригінальним вірусом SARS, який був набагато більш важким, залишався імунітетом набагато довше. Якщо припустити, що SARS-CoV-2 лежить десь посередині, люди, які оговтаються від захворювання, можуть бути захищені на кілька років. Для підтвердження цього вченим потрібно буде розробити точні серологічні тести, які шукають антитіла, що надають імунітет. Вони також повинні підтвердити, що такі антитіла фактично не дозволяють людям вловлювати або поширювати вірус. Якщо це так, імунні громадяни можуть повернутися до роботи, піклуватися про вразливих та забезпечити економіку під час припливів соціального дистанціювання.

Вчені можуть використовувати періоди між цими приступами для розробки противірусних препаратів, хоча такі препарати рідко є панацеєю, і вони мають можливі побічні ефекти та ризик резистентності. Лікарні можуть сформувати необхідні запаси. Набори для тестування можуть бути широко розповсюджені, щоб якомога швидше встановити перешкоди поверненню вірусу. Немає жодних причин, щоб США дозволяли SARS-CoV-2 знову застати його зненацька, і, отже, немає причин того, що заходи щодо соціального дистанціювання повинні бути впроваджені настільки ж широко і важко, як зараз. Як недавно писали Аарон Е. Керролл та Ашиш Джа, "Ми можемо максимально відкрити школи та підприємства, закривши їх швидко, коли придушення не вдасться, а потім відкрити їх назад, як тільки виявлено та ізольовано заражених. Замість того, щоб грати в захист, ми могли б більше йти в напад».

Незалежно від накопичення імунітету в стаді чи довгоочікуваного приходу вакцини, вірусу буде поширюватися вибухонебезпечно все складніше. Це навряд чи повністю зникне. Вакцину, можливо, потрібно буде оновлювати, коли вірус змінюється, і людям, можливо, доведеться регулярно ревакцинуватися, як це робиться в даний час проти грипу. Моделі пропонують, що вірус може перебувати стабільно у всьому світі, викликаючи епідемії кожні кілька років. "Але я сподіваюсь, що ступінь тяжкості зменшиться, а суспільних потрясінь буде менше", - говорить Кісслер. У цьому майбутньому COVID-19 може стати подібним до сьогоднішнього грипу - повторюваним лихом зими. Можливо, він з часом стане настільки приземленим, що навіть незважаючи на те, що вакцина існує, покоління С не будуть поспішати отримувати її, забуваючи, наскільки драматично їхній світ формувався за їх відсутності.

ІІІ. Наслідки

Вартість досягнення точки з якомога меншою кількістю смертей буде величезною. Як писала моя колега Енні Лоурі, економіка переживає шок, "більш раптовий і суворий, ніж коли-небудь із існуючих". Приблизно кожен п’ятий чоловік у США втратив робочий час або роботу. Готелі порожні. Авіакомпанії здійснюють наземні рейси. Ресторани та інші малі підприємства закриваються. Розширяться нерівності: люди з низьким рівнем доходу. Найбільш сильно постраждають через заходи соціальної дистанції, і, швидше за все, виникнуть хронічні стани здоров`я, що підвищують ризик виникнення важких інфекцій. Хвороби багато разів дестабілізували міста та товариства, "але це траплялося в цій країні дуже давно, або в не тій мірі, яку ми зараз бачимо", - каже Олена Коніс, історик медицини UC Berkeley. «Ми набагато більш міські та столичні. У нас більше людей, які подорожують на великі відстані і живуть далеко від сім`ї та роботи ».

Після того, як інфекції почнуть вщухати, настане вторинна пандемія проблем психічного здоров`я. У момент глибокого страху і невпевненості людей відрізають від заспокійливих людських контактів. Обійми, рукостискання та інші соціальні ритуали тепер загрожують небезпекою. Людей похилого віку, які вже виключаються з більшої частини суспільного життя, просять додати ще відстані, поглиблюючи їх самотність. Азійські люди зазнають расистських образливих дій, підживлених президентом, який наполягає на тому, щоб маркувати новий коронавірус "китайським вірусом". Випадки домашнього насильства та жорстоке насильство над дітьми, швидше за все, підсилиться, оскільки люди змушені перебувати на небезпечній дистанції в будинках. Діти, організми яких здебільшого пошкоджені вірусом, можуть перенести психічні травми, які залишаються з ними в дорослому віці.

Після пандемії люди, які одужують від COVID-19, можуть бути уникнуті та стигматизовані, як і ті, хто вижив від еболи, SARS та ВІЛ. Медичним працівникам знадобився час на оздоровлення: через один-два роки після того, як SARS потрапила в Торонто, люди, які мали справу з спалахом, були менш продуктивними і, чістіше за ніших, переживали вигорання та посттравматичний стрес. Люди, які пройшли довгі карантинні обмеження, несуть шрами свого досвіду. "Мої колеги в Ухані відзначають, що деякі люди зараз відмовляються покидати свої будинки і розвинулася агорафобія", - каже Стівен Тейлор з Університету Британської Колумбії, який написав "Психологію пандемії" .

Але "є також потенціал для набагато кращого світу після того, як ми переживемо цю травму", - говорить Річард Данциг з Центру нової американської безпеки. Громади вже знаходять нові способи збиратися разом, навіть коли вони повинні залишатися поодинці. Ставлення до здоров`я також може змінюватися на краще. Зростання ВІЛ та СНІДу "повністю змінило сексуальну поведінку серед молодих людей, які вступали в статеву зрілість у розпал епідемії", - говорить Коніс. «Використання презервативів стало нормалізованим. Тестування на STDs стало основним. " Аналогічно звичка мити руки протягом 20 секунд, яку історично важко було закріпити навіть у лікарнях, "може бути однією з тих форм поведінки, до яких ми так звикли в ході ціього спалаху, що ми навіть не думаємо про неї", - додає Коніс.

Пандемії також можуть каталізувати соціальні зміни. Люди, підприємства та установи надзвичайно швидко прийняли або закликають до практики, яку вони могли колись затягувати, включаючи роботу з дому, конференц-дзвінки для об`єднання людей з обмеженими можливостями, належну лікарняну відпустку та гнучкі умови догляду за дітьми . "Це вперше за все життя, коли я чув, як хтось сказав:" О, якщо ти хворий, залишайся вдома", - каже Адіа Бентон, антрополог з Північно-Західного університету. Можливо, нація дізнається, що підготовленість стосується не лише масок, вакцин та тестів, але також і політики справедливої ​​праці, стабільноої і рівноправної система охорони здоров`я. Можливо, буде зрозуміло, що медичні працівники та спеціалісти з охорони здоров`я складають соціальну імунну систему Америки, і що ця система була раніше придушена.

Аспекти особистих якостей Америки можуть потребувати переосмислення після COVID-19. Здається, багато цінностей країни працювали проти неї під час пандемії. Його індивідуалізм, винятковість і схильність прирівнювати робити все, що ви хочете, з актом опору означали, що коли прийшов час рятувати життя і залишатися в приміщенні, деякі люди стікалися в бари і клуби. Після 11 вересня, після інтерналізації повідомлень про тероризм, американці вирішили не жити в страху. Але SARS-CoV-2 не цікавить їх страх, лише їх клітини.

Роки ізоляціоністської риторики також мали наслідки. Громадяни, які бачили Китай, як далеке, інше місце, де кажани їстівні, і авторитаризм є прийнятним, не могли і припустити, що вони будуть наступні або що вони не будуть готові. (У відповіді Китаю на цю кризу були свої проблеми, але це вже в інший час.) "Люди вірили, що риторика, що стримування буде працювувати", - каже Венді Пармет, яка вивчає право та охорону здоров`я в Північно-Східному університеті. «Ми їх тримаємо, і все буде добре. Коли у вас є політичний діяч, який вас купує на ці ідеї ізоляціонізму та етнонаціоналізму, ви особливо вразливі, коли трапляється пандемія.

Ветерани минулих епідемій давно попереджели, що американське суспільство потрапило в пастку циклу паніки та зневаги. Після кожної кризи - сибірської виразки, ГРВІ, грипу, еболи - приділяється увага та вкладаються інвестиції. Але після короткого періоду мирного часу спогади згасають, а бюджети зменшуються. Ця тенденція виходить за рамки червоних та синіх адміністрацій. Коли настає новий нормальний стан, аномальне знову стає неможливим. Але є підстави думати, що COVID-19 може стати катастрофою, яка призведе до більш радикальних і тривалих змін.

Інші основні епідемії останніх десятиліть або ледве вплинули на США (SARS, MERS, Ebola), були значно легшими, ніж очікувалося (грип H1N1 у 2009 р.), або були здебільшого обмежені конкретними групами людей (Zika, ВІЛ). Пандемія COVID-19, навпаки, впливає на кожного безпосередньо, змінюючи характер їх повсякденного життя. Це відрізняє її не лише від інших захворювань, але й від інших системних проблем сучасності. Коли адміністрація перебільшує зміну клімату, наслідки не відчуватимуться роками, і навіть тоді буде важко розібратися. Інше, коли президент каже, що кожен може отримати тест, а через день кожен не може. Пандемії - це демократизація досвіду. Люди, привілей та влада яких зазвичай захищають їх від кризи, стикаються з карантинами, тестують позитив і втрачають близьких. Сенатори хворіють. Наслідки захисту органів охорони здоров’я, втрати досвіду та розтягування лікарень вже проявляються в вигляді лютих думок, а не лише як легке коливання.

Після 11 вересня світ зосередився на контртероризмі. Після COVID-19 увага може перейти на охорону здоров`я. Очікуйте сплеску фінансування вірусології та вакцинології, сплеску студентів, які подають заявки на програми охорони здоров’я, та збільшення внутрішнього виробництва медичних товарів. Очікуйте, що пандемія буде головною на порядку денного на Генеральній Асамблеї ООН. Ентоні Фаучі тепер - власне окрема назва. "Звичайні люди, які легко замислюються над тим, що робить жінка чи пожежник, нарешті, отримують уявлення про те, що робить епідеміолог", - каже Моніка Шох-Спана, медичний антрополог Центру охорони здоров`я Джонса Хопкінса.

Такі зміни самі по собі можуть захистити світ від наступної неминучої хвороби. "Країни, які пережили атиповому пневмонію, мали суспільну свідомість про це, що дозволило їм швидко перейти до дії", - сказав Рон Клайн, колишній дослідник Еболи. "Наразі в Америці найчастіше вимовляється речення: "Я ніколи раніше такого подібного не бачив". "Ніхто в Гонконзі навіть не вимовив такого речення.". Як для США, так і для світу тепер достатньо чітко зрозуміло, що може наробити пандемія.

Уроки, які Америка тотримує з цього досвіду, важко передбачити, особливо в той час, коли алгоритми в Інтернеті та підпільніі мовники лише подають новини, які відповідають загальним упередженням їх аудиторії. Така динаміка стане ключовою у найближчі місяці, говорить Ілан Голденберг, експерт із зовнішньої політики Центру нової американської безпеки. "Переходи після Другої світової війни або 11 вересня не стосувалися нових ідей", - говорить він. "Ідеї існують, але дебати будуть ще гострішими протягом наступних кількох місяців через плинність моменту та готовності американської громадськості прийняти великі, масштабні зміни".

Можна легко уявити світ, в якому більшість націй вважає, що Америка перемогла COVID-19. Незважаючи на свої численні помилки, рейтинг схвалення Трампа зріс. Уявіть, що йому вдається перекласти вину за кризу на Китай, назвавши її лиходієм, а Америку - стійким героєм. За час другого терміну його президентства США все більше повертаються всередину, виходять з НАТО та інших міжнародних альянсів, будують фактичні та віртуальні стіни та відмовляються інвестувати в інші країни. У міру дорослішання покоління C іноземні епідемії замінюють комуністів і терористів, як загрози для нового покоління.

Можна також передбачити майбутнє, в якому Америка вивчить інший урок. Комунальний дух, по іронії долі народився через соціальне дистанціювання, змушує людей повернутися назовні, до сусідів, як іноземних, так і вітчизняних. Вибори в листопаді 2020 року стають відмовою від політики «Америка перш за все». Нація, як і після Другої світової війни, розвертається від ізоляціонізму до міжнародного співробітництва. Заохочена постійними інвестиціями та припливом найяскравіших умів, охорона здоров’я зростає. Діти генерації C пишуть шкільні нариси про дорослішання, щоб стати епідеміологами. Громадське здоров`я стає центром зовнішньої політики. США очолює нове глобальне партнерство, орієнтоване на вирішення таких проблем, як пандемія та зміни клімату.

У 2030 році SARS-CoV-3 з`являється нізвідки і протягом місяця зводиться нанівець.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.04.2020 19:41  Борис Костинський => © 

Давно не читав такого нікчемного матеріалу! Все, що автор розмазав на кілометр, можна було б висловити в трьох реченнях: 1. Влада США в особі президента Дональда Трампа виявилася ЗЛОЧИННО безпорадною в умовах пандемії. 2. Колосальні за потенціалом США, як соціум, виявилися тотально непридатними та розшарованими, навіть у порівнянні з невеличким та бідним В`єтнамом. 3. Майбутнє Америки, після цієї пандемії, буде абсолютно іншим за усіма параметрами.
Ото і все! На мій погляд, в цей час в сто разів краще побачити ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ, ніж прочитати розлогі розпатякування про те саме. Відеоблогери дають зараз куди більше конкретики, ніж навіть тележурналісти, не кажучи вже про "паперових" писак.
На фініші моя особиста думка. Я вважаю Дональда Трампа реальним дурнем, але впевнений, що його дії під час пандемії не є дурістю, а є СВІДОМОЮ ТАКТИКОЮ, узгодженою з тими, хто за ним стоїть в тіні. Чи правий я, чи ні - покаже осінь-зима цього року, коли ми усі побачимо, хто конкретно став БЕНЕФІЦІАРОМ пандемії коронавірусу. Отоді усі крапки над "і" будуть чітко розставлені. Як доживемо, то побачимо. ;-)

 06.04.2020 14:21  Каранда Галина => © 

Величенька стаття...
Перейшла за посиланням, а гугл мені послужливо сторінку перекладає, і видає таке:
Примечание редактора: «Атлантик» делает доступным для всех читателей доступ к коронавирусу. Найти коллекцию здесь ....
Е нє, дякую... мені доступу до коронавірусу не треба))

 06.04.2020 13:49  Каранда Галина => © 

Якщо вже США в паніці, то що нам казати?... пройдемо повний цикл природного добору. А що робити?

 06.04.2020 13:01  Каллистрат => © 

М-д-я-я.... Дело потихоньку идёт к "одной кнопке" )))
Ещё три-четыре таких пандемии и народ согласится на вживление младенцам с рождения датчиков подключённых к одному управляющему центру, для общего же блага и жизни на земле.
А там и Марк Цукерберг подоспеет со своим "искусственным интеллектом"
И что это будет )))