29.05.2020 14:07
для всіх
133
    
  1 | 1  
 © Белебеха Іван Олексійович

"Світоглядні перлини української національної ідеї". Сторінки з книги Івана Белебехи

«Світоглядні перлини української національної ідеї». Сторінки з книги Івана Белебехи

Частина Десята

Самоорганізація нації

Ця книга була перевидана у Києві, на початку 2020 року, Народним художником України, незалежним істориком, філософом і поетом Сядристим Миколою Сергійовичем. Видання можна придбати в Музеї мікромініатюри, де зберігаються роботи Майстра, за адресою вул. Лаврська, 21 (Національний історико-культурний заповідник Києво-Печерська Лавра).



********************************************************************

"3.4. Самоорганізація нації


Самоорганізація української нації найяскравіше проявилася у культурі: мова, пісня, танець, обряди, традиції, вірування - ще задовго до Р.Х., котрі виражені у символіці та світогляді, що не зникли і в наші часи. Українська символіка суттєво відрізняється від інших народів і має під собою світоглядне підгрунтя. Усе це є дорогими скарбами як давніх, так і сучасних українців, а тому служили і служать національній єдності, самоорганізації.


Українська Національна Ідея є теоретичним і водночас прикладним інструментом самоорганізації Української Нації. У сучасних умовах самоорганізації нації може здійснюватись шляхом утворення українських колективів на підприємствах, у територіальних громадах з метою захисту українських інтересів. Водночас має відбутися обрання лідерів цих колективів, а також:


1. Лідерів сільських, селищних, містечкових українських громад.

2. Районних лідерів - представниками первинних громад.

3. Обласних лідерів - представниками районних громад.

4. Лідера нації - представниками обласних громад.


Складаються програми і плани діяльності на малу і велику перспективи, розгортається практична робота.


Як гегемон суспільства і держави, українська нація має утворити свій національний центр, який би контролював діяльність влади (центральної та самоврядної), займався національною ідеологією серед членів нації. У цих умовах нація повинна мати свої самоврядні добровільні управлінські структури:


а) національну раду; б)моніторинговий комітет за діями органів державної та самоврядної влади, включаючи вибори; в) штаб дружинників по підтримці правопорядку в кожній самоврядній структурі; г) допомогти національним меншинам організувати свої етнічні управлінські центри.


Кожна етнічна група в Україні має створити свої самоврядні управлінські органи, які б захищали власні інтереси на українській території. Кримськотатарський народ уже має свої самоврядні служби.

Національний розвиток у сучасних умовах без орієнтації на УНІ - неможливий. Нація не знає, що робити. Не знає, як обрати гідну людину на становище Лідера нації. Нація перебуває у глухому куті. Її потрібно навчити національній і політичній поведінці. Усі ці норми поведінки перебувають у Національній ідеї.


Кожна нація має природну мету - бути вільною у власній державі.

Самоорганізація української нації в умовах незалежної держави (1991 - 2011) не втратила свого значення й актуальності, бо нація має ще дуже багато нерозв`язаних проблем, які стосуються осмислення свого місця у сучасній державі. Вона повинна вирішити проблему - яку державу маємо будувати, як зберігати культуру в умовах тотальної глобалізації, як ввести у дію Національну Ідею, виплекати національного Лідера, сформувати українську національну еліту та багато інших.


Перед українством стоїть невідкладна проблема: відвоювати, визволити зрусифікованих українців з російської шовіністичної ідеології, аби приєднати їх до рідного, українського середовища, до рідної культури, до рідної мови.


"У зорях небесних великий закон -

Написаний, золотолитий...

Закон над закони: свій рідний край

Над усе ти повинен любити" (Ян Неруда, з "Космічних пісень").


***

Двадцять років Україна перебуває у статусі незалежної держави. За цей час інші колишні союзні республіки здійснили значний поступ у розвитку багатьох сфер державно-суспільного ладу. Україна, на жаль, рухається не вперед, а назад. У чому причина? Основною причиною нашого падіння стало те, що український народ і основна його частина - українська нація - не допущені до управління державою. Українська нація як була до 1991 року другорядною величиною у державному житті, такою вона і залишилася - в період так званої незалежності. Виборчі закони не передбачали, що у державному управлінні етнічні групи займали таку ж саму питому вагу, як і в суспільстві.


Українська нація вийшла з СРСР слабкою фізично, морально, духовно. Її потрібно було оздоровити шляхом залучення до управління державою. Цього не було зроблено, і як наслідок - у вищому законодавчому органі (ВРУ) формується більшість, яка суперечить структурі населення в країні. Звідси продукуються закони в інтересах парламентської більшості, а не більшості у суспільстві.


У таких умовах УНІ не могла спрацювати, бо державна влада, яка зобов`язана була її підтримувати і розвивати, діяла і діє проти неї. Парадокс? Так!


Ось чому в сучасних умовах дуже важко віднайти центральний елемент українського буття, таємницю гальмування та занепаду України.


Саме тому пульсує нагальна проблема поставити на службу Україні її Національну Ідею. Це - Прапор нації, сутність її і мета.Загальний зміст УНІ залишається незмінним. Вона творилася українським етносом свідомо та підсвідомо протягом багатьох тисячоліть щасливого і нещасливого буття, але не знаходила колись, не знаходить, на жаль, і тепер однозначного трактування та формулювання; саме тому потребує всенаціональної підтримки".

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 29.05.2020 22:31  © ... 

Дякую, пане Борисе, за докладний коментар, за небайдужість. Я слідкую за тим, які постаті - НОВІ - з`являються сьогодні на обрії українського Буття. Мені подобається, у першу чергу, Михайло Саакашвілі, екс-президент Грузії. Хоч і НЕ НОВИЙ, хоч і НЕ НАШ, але все одно - НАШ. Це - у двох словах. Той, хто В ТЕМІ, зрозуміє мене. Далі. Дивлюся постійно СТРІМИ журналіста з Херсона Кирила Стемоусова. То - ВЖЕ ГОТОВИЙ ПРОВІДНИК. НАШ. батько п`яти дітей. Колесить по всій Україні, надихає народ... В ютубі наберіть - подивіться, послухайте. Була на зустрічі з ним, коли приїхав пару тижнів тому до Києва. Чинуш громить - на раз! Дивіться СВІЖЕ ВІДЕО - вчора, здається,записане. У ПРЯМОМУ ЕФІРІ. Так-то. Вражає адвокат СЕРГІЙ ГУЛА. РАДЖУ - ПРО "ТЕСТУВАННЯ". Створив ПЕТИЦІЮ про незаконність цієї "процедури" - ПІДПИСУЙТЕ. радьте всім, кого знаєте. ЦЕ - НАШІ УКРАЇНСЬКІ ЯНГОЛИ, ВОЇНИ СВІТЛА. Підтримуйте, чим зможете!
Про білорусів - теж пару слів. Їхня законсервована "совковість" - то лише відтягування часу. Гром рано чи пізно гряне! У ТІЙ СОВКОВОСТІ, як і в ПУТІНІЗМІ, довго не протягнути... ТРЕБА ЗМІНЮВАТИСЯ.

 29.05.2020 17:17  Борис Костинський => © 

Про "ЛІДЕРА НАЦІЇ" - вкрай слушно! Це те, про що я кажу вже дуже давно - Україні потрібен не президент, а ПРОВІДНИК, тобто ЛІДЕР НАЦІЇ! Певною мірою, в сусідній Білорусі це сталося - Бацька Лукашенко, хоча і є зразковим СОВКОМ, але, як не крути, він задовольняє потреби більшості населення Білорусі, котре, фактично, є таким самим совковим, як і сам Бацько. Білорусь, хоча і не досягла рівня Прибалтики, але за багатьма параметрами випереджає інші "братерські" республіки колишнього СРСР.
Від себе хочу додати до того, що чудово пропонує пан Белебеха, ще й абсолютну необхідність введення в Україні ОБОВ`ЯЗКОВОГО ДЛЯ ВСІХ повнолітніх громадян екзамену на громадянство, в котрий має бути включено питання з історії, культури та знання української мови. Для цього потрібно запровадити безкоштовні курси при школах в усіх населених пунктах України. Мало того, оскільки усі, без виключення, ТБ-канали в Україні є власністю НЕ українців, держава ЗОБОВ`ЯЗАНА запровадити ТБ та радіо-канали, де б суто НАЦІОНАЛЬНЕ УКРАЇНСЬКЕ транслювалося 24 години 7 днів на тиждень. Залучати для цього потрібно гроші діаспори та наймати для роботи найкращих фахівців-патріотів. Оскільки, на сьогоднішній день, українського в Україні ще менше, ніж було за часів Щербицького, потрібні ЕКСТРАОРДИНАРНІ заходи щодо НАСАДЖЕННЯ(саме ТАК!) української культури та мови усюди, без винятку.
Стосовно економіки. Зараз, коли Україна балансує на межі економічної катастрофи, має йтися не про звичайний уряд, а про УРЯД НАЦІОНАЛЬНОГО ПОРЯТУНКУ, до якого треба залучати не авантюристів-зайд, а провідних УКРАЇНСЬКИХ економістів-патріотів. Саме ПАТРІОТІВ! Час, коли можна було гратися у толерантність та космополітизм, вичерпано! Гасло "УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!" має бути викарбувано не тільки на стінах, але і душах усіх українців! І робити це потрібно, якщо завгодно, силоміць! В принципі, все те, що я перелікував, вже було використано при розбудові Ізраїлю, де вдалося в набагато тяжчих умовах, всього за якихось 10 років, фактично з нуля, вибудувати міцну в усіх відношеннях державу. Україна, в порівнянні з Ізраїлем, мала і має в рази більш комфортні умови, але через повну відсутність ПРОВІДНИКІВ, за майже три десятиліття не тільки не досягла прогресу в державотворенні, але й відкотилася до рівня найбіднішої країни в Європі!Прийшов час РІШУЧИХ та ЖОРСТКИХ дій!