10.02.2014 14:34
для всіх
611
    
  11 | 12  
 © Тетяна Белімова

Молитва за Майдан

Молитва за Майдан
«Бог помсти, Бог помсти з’явивсь.
Піднісся Суддя землі.
Віддай належне пихатим...
Допоки злочинці радітимуть?
Базікають, промовляють чванливо злочинці.
Народ, Господе, гноблять,
Глумляться над спадком Твоїм.
Вдову й гера вбивають, мордують сиріт
Та ще й кажуть:
«Не побачить Господь,
Недопетра Бог Якова»
Псалом 94

Євромайдан різний! Строкатий і нерівний, поділений між політичними партіями і течіями, розграфлений на регіони – міста – райони – селища. Він має свою мапу, свої години «присутності» і «відвідин», постійні місця дислокації своїх регулярних бійців і «місця» у глядацькій залі біля сцени. Євромайдан уже не той, яким був ще місяць назад, коли українці щойно завершували святковий різдвяний цикл, тобто, він став немирний… На жаль… У будень, коли кияни розходяться у справах, тут лишаються бійці – екіпіровані і підготовлені. Ці прості люди (у мирному житті далекі від армії) стали воїнами з дуже простої причини – влада перестала бути волевиявленням народної волі, вона просто «оглухла» до цієї волі і зробила вигляд, що не чує її. Українцям не залишили вибору. Якщо закону нема, а його представники перетворилися на озброєних бандитів, мирним громадянам не лишається нічого іншого, як також озброїтися і дати відсіч злочинцям. Так було і так буде.

Водночас є на території Євромайдану територія добра і любові. Невеличкий кавалочок асфальтної бруківки, майже під Ротондою Незалежності, на якому розмістилася капличка Української Греко-Католицької церкви. Сьогодні, після Віча (ювілейного, десятого! як швидко летить час! хто б міг подумати на тому самому першому Вічі 1 грудня 2013 року, що буде ще й десяте? і скільки їх ще буде? хто знає?) моя колега Олена сказала, що маємо піти провідати її земляка із Таращі (це Київська область, південний напрямок). Він, земляк, поїхав на початку 90-х вчитися до Львова і так там і лишився. І ось зараз на Євромайдані представляє уже львівську громаду. Несподівано для мене зустрітися із Оленчиним земляком ми мали у тій самій капличці. Виявилося, що пан Микола (Оленин земляк) працює волонтером тут, у цій міні-церковиці. До свого «подиву» я довідалася, що ми з колегою зараз теж будемо волонтерами тут)))

Що ж за робота може бути у церковному наметі площею 10 на 10 метрів (а може, й менше, чи більше, бо з мене кепський математик)))??? Як виявилося, паства Греко-Католицької церкви в Італії закупила понад мільйон вервиць (чоток) і передала їх до України. Тут уже панотці Греко-Католицької церкви написали молитву за український народ, детально розписавши схему моління, наводячи відповідні уривки зі Святого Писання, які мають промовлятися у певній послідовності (текст цієї молитви зі схемою вервиць займає аркуш А4 книжкового формату з обох сторін). Робота волонтерів протікала в три етапи: перша група виймала із поліетиленових білих тюків вервиці, які усі були збиті в один клубок, і розплутувала їх, друга група мала згинати посередині ксерокопії молитви, утворюючи ніби імпровізовану книжечку, а третя вже мала вкласти підготовлені чотки у книжечку-молитву і скласти цей «набір» у спеціальну коробку. Готові коробки з молитвами і вервечками інші, досвідчені волонтери розносили по Майдану і роздавали людям. Чого досвідчені? Бо це досить непросто – переконати людину нецерковну, або ж іншої конфесії, взяти молитву, і то не просто взяти, а промовляти її.

-       Чим більше людей буде молитися, тим менше буде нових жертв, тим менше проллється крові тут! – переконували нас із Оленою наші сусідки, жіночки, які так сама, як і ми, сиділи на лаві «під стіною» і робили ту ж роботу, що й ми, - Молімося за Україну! Україна зараз потребує наших молитов!

У церковному наметі стоять обігрівачі. Тут навіть можна роздягтися. Але чого точно не можна, то це призвичаїтися до освітлення – воно тут тьмяне, явно недостатнє, якесь присмеркове (вже потім, коли ми вийдемо надвір у перші лютневі сутінки, нам видасться, ніби вилізли ми з якогось льоху на світ Божий!). Працюють тут злагоджено й швидко – без зайвих балачок і жартів. Усі працюючи переважно жінки, по мові чую, що з Західної України, коли починаю обережно питати – таки так, мої припущення підтверджуються. Вони поспішають! Вони хочуть, аби якомога більше людей отримало вервечку із молитвою і проказувало її в ім’я України

Можна сприймати віру як щось сакральне, не пов’язане із релігійними нормами і настановами, можна належати до іншої християнської конфесії, навіть сповідувати іншу релігію, але слова, промовлені за Україну, процвітання її народу, мир на її землі – близькі й зрозумілі всім! Про це моляться православні, греко-католики, баптисти, мусульмани, буддисти – усі ті, хто має добре серце і вірить, що не «хлібом єдиним» має жити людина!

Досить показовим є приклад того, як депутат від правлячої нині партії, перебуваючи у Львові, відмовився промовити гасло-доступ до славнозвісного ресторану «Криївка» - «Слава Україні!». Прості, здавалося б слова, які не несуть у собі жодного негативу, встали колом у горлі в людини, яка народилася зовсім не в Сибіру, і не на Фолклендських островах, а в тій таки самій Україні! Чого? Чогось…

Я вірю в силу слова. Вірю, що спершу було Слово. Переконана, що Слово є основою будь-якої програми, бо закладена у ньому інформація спрацьовує і виконується за незрозумілим нам законом – алгоритмом – планом.

«Немає такої потреби, яку неможливо було б вирішити для того, хто наполегливо та з довірою молиться на вервиці!» - цими словами завершується імпровізована книжечка-молитва.

А я від себе хочу додати й побажати: моліться за Майдан! Моліться, хто як може! Моліться, хто як вміє! Моліться за людей, які там зібралися, за їхнє життя і здоров’я! Моліться за них, бо це ті маленькі муравлі Революції, які творять Майбутнє України!

Слава Україні – Героям Слава!



Київ, 9 лютого 2014 року

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.02.2014 21:48  Оля Стасюк 

згодна, це дуже важливо. Надзвичайно. Добре. що на Майдані є така підтримка)

 10.02.2014 20:02  Ірина Затинейко-Михалевич 

Дякую, Тятяно, за такі озвучені думки... Для мене ця капличка, під самою Стелою Незалежності, є символом духовної єдності всіх українців, незалежно від віросповідання, бо символічні двері духовного намету відкриті для кожного, хто щиро молиться за Україну. Я греко-католичка, але спостерігаю, як на Майдані зараз органічно та гідно співіснують українці різних релігійних обрядів!Намоленість серця Майдану,серця столиці України відчувається кожною клітинкою тіла. Щиро усім бажаю, за можливості,
відвідати це дивовижне місце на Майдані.
І ще - не перестаю дивуватися колосальній самоорганізації українців на Майдані! Це такий своєрідний макет громадянського суспільства, з усіма необхідними складовими для достойного життя. Сьогоднішні випробовування для України - це такий собі землетрус свідомості. І поки, ми цей катаклізм долаємо дуже мудро, достойно, відважно! Слава Україні!

 10.02.2014 19:41  Деркач Олександр => © 

молюся...зворушливі, прекрасні слова...щиро віриться що так і буде, молитви допоможуть

 10.02.2014 19:36  Маріанна => © 

Дякую Вам за твір!

 10.02.2014 11:17  Світлана Рачинська => © 

Просто зачиталась... Такий зворушливий заклик до молитви... Молімось за Україну!

 10.02.2014 10:50  Ганна Коназюк 

Таню! Текст прекрасний... Головне, проникливий і дуже потрібний. Гадаю, у кожного читача після прочитання залишиться такий же світлий слід в серці!