28.08.2019 15:13
для всіх
177
    
  2 | 2  
 © Суворий

Дещо про штунду

часопис "Правда" т. IV, в. X, Львів, липень 1889 р

Про існування штунди уряд довідався, здається, тільки р. 1870; принаймні я не відаю, що б раніше вживали проти неї яких за­ходів. Від р. 1870 починають викореняти штунду звичайними за­ходами : бійкою, тюрмою, засланням, хоч де-не-де показується щось похоже на місіонерство. Одним з таких місіонерів в Київ­щині вважають Володимира Терлецького. Обїхавши два чи три таких повіти, де була вже штунда, Терлецький подав до Генерал- Губернатора кн. Дундукова таку пораду, що навіть півурядовий «Кіевлянинъ» визнав її нелюдською. Порада Терлецького про штунду, як і думки тодішнёго Київського митрополити Арсенія, варті того, щоб спізнати істоту їх. Митрополит, друкуючи свої думки, не підписався під ними; але усі відали, хто автор статті в 2 ч. „Трудовъ Кіевской духовн. Акад. 1875“, написаної взагалі проти сектярів. Чернець Терлецький спостеріг, що штунда виро­сла на ґрунті політичних ідей, котрі „легко простаються по краю, обуреному такою силою полїтичних повстань". Вважаючи, що штунда і з політичного і з морального і з релігійного погляду вельми шкодлива, Терлецький радив усіх штундових виселити з України аж за Кавказ в Азію. (Див. Суд. В. N. 73. р. 1875). А митрополит Арсенїй радив усіх сектарів (таких в Росії ка­жуть більш 15 мільйонів, поселити десь в одній країні і поло­жити межу, щоб за неї сектарі не переїздили і ні з ким с пра­вославних, опріч духовенства і урядників, жадних зносин не мали і нарешті заборонити сектарям купувати або наймати землі, во­лодіти млинами, заїжджими дворами і заводами. Тоді в Росії ще не віяло сучасною реакцією і поради Терлецького і Арсенїя пішли по вітру. Одначе адміністрація, духовенство і суд пильнували ви­коріняти штунду; адміністрація набивала штундовими тюрми, а духовенство... Та в одному судовому процесі в Одесі проти штундових виявилося, що піп, усовіщуючи штундових, вернутися до православія, бив штундових долонями по лицю і сік різками. Таких випадків по Херсонщині` можна нарахувати сотнї. Часом слідство і суд над штундовими тяглися так довго, що штундові і вмирали в тюрмах. Судові процеси виявили, що сільска і інша поліція під’южувала і народ бити штундових, руйнувати їх оселі і т. ін. Одно слово рр. 1872—77 були часом таких утисків над штундовими, що справді штундові походили на мучеників. Одначе через те штундова наука не зникала, а ще більш просталася: штундові прямо говорили: „Огню огнем не тушать; куди нас же­нуть, там ми протоптуємо стежку; чим більш нас мордуватимуть, тим більш розростатиметься наша наука" (Див. От. Зап. 1878 N. 5). Херсонський (нині Варшавський) єпископ Леонтій кілька разів заходжувався їздити по селах, заводити с штундовими богословські дебати і привертати „отпадшихъ" до православія; та всі заходи його кінчилися на тому, що він, передавав штундових в руки поліції.

Року 1878 помічаємо, що утиски урядові ніби притихають; мабуть сам уряд того часу доміркувався, що мордуванням нічого не вдієш, а треба інших заходів. Бійка штундових, закидання їх по острогах, процеси і заслання притихли були і в справозданнях адміністрації штунда почала зникати. Напр. р. 1880 прокурор Сьв. Синоду Побідоносцев, будучи у Києві, запитав консисторію: скільки в Київщині штундових? Консисторія відповіла що тілько... два (Див. Кіевл. 1880). Здавалося, що ліберальні „вѣянія" обізвуться і на штунді. Так гадали і самі штундові, найпаче, коли новий царь видав маніфест про полегкості задля раскольників. Вирядили було штундові й депутацію до царя прохати, щоб не гнобили їх і не боронили сходитися на молитву; але депутації тієї до царя не допущено і небавом Толстовсько-Побідоносцевська реакція чорною хмарою спустилася і над штундовими. „Мѣропрятія" знов пішли кружити разом з тюрмами, процесами, місіонерством і заслан­цями, виступив викоріняти штунду і військовий суд. Київський ґенерал-губернатор Дрентельн звелів кількох штундових судити військовим судом... Одне слово, утиски воскресли з силою геть біль­шою ніж перш. Що до місіонерства, так з його опріч шуму досі нічого не виходило. Найбільш зо всіх наглумилися штундові з отця Івана Наумовича. Запевнившись, що не з його головою привертати штундових до православія, о. Наумович, мабуть, відрікся від мі­сіонерства.

З усього одначе знати, що уряд, найпаче вища духовна адмі­ністрація піклується, яких би заходів ужити, опріч різок, тюрми і заслання, що б не давати простатися штундовій вірі? Про се Синод розіслав через єпископів до всіх українських попів, аж десять пунктів, питаючись „щирої поради". Мені доводилося самому читати, а ще більш — чути від людей, що більшість українських попів, перше усього радить проти штунди освіту, ведену в школі і в церкві (в проповідях) народною мовою. Та, ледве чи послухав петербурський Синод такої розумної поради. Певна річ, що тут зараз спостереже „політику", і коли не „польську інтригу" — то вже-ж невідмінно „сепаратизм". Цїкаво буде нагадати тут, як під час „либеральныхъ вѣяній" духовна преса російська висловилася про уживання в церковній проповіді народної мови. Треба сказати, що уживати в проповіді народної мови („простонародного нарѣчія") заборонено попам ще в 1860 их рр., аж під час „вѣяній" 1879—1880 р. иитання це знов виплило в сьвітьскій пресі, а за нею вже обіз­валася і преса духовна. „Церковно-Общественный Вѣстникъ" (N. 148 р. 1888) жалувався, „що Українець і досі не має спроможності молитися, слухати проповідь і читати св. книжки рідною мовою; далі радячи, що б уряд дозволив уживати народну мову, як зброю проти штунди, часопис зараз же додала, що це не значить, що вона радить признати за українсько-руською мовою права горожанські. На цю пораду перш за всіх обізвавсь орґан духов­ного уряду тієї країни, де найбільш розгорнулася штунда. „Кіев­скія Епарх. Вѣдомости" (N. 4. р. 1881.) почали доводити, що в про­повідях зовсім не треба вживати народної мови, бо для того зручнїша великоруська і її селяне наші добре розуміють. Вже-ж після цього нема на що подавати зразки думок тих духовних орґанів, що видаються поза Україною. Лїпше буде вдатися з пи­танням: чи треба викореняти штунду силоміць? чим вона і кому шкодить? На це питання потроху відповідає те, що промовлено вже в першому листі; але опріч того можна додати ще де-яку подробицю про житте і звичаї штундових.

Кожен, хто спостерігав штундових, відає, що в житті родин­ному вони поводяться так любо та мило з такою згодою, що ліпше й бажати не можна. А про відносини їх в загалі до людей свідчить та заповідь, що наказує їм зодягти не одягненого, наго­дувати голодного, запомогти недужому і т. д. „Хто хоче старши­нувати, нехай буде усім слугою". От ця Христова наука, взята штундовими з Євангелії св. Марка, скрізь панує у них. Задля запомоги братам у штундових є громадські каси. Додам ще, що горілки штундові не вживають; лайка, сварки, бійки, так само божіння поміж штундовими не почуєте. Моральний, духовий і еко­номічний побит штундових стоїть геть ліпш ніж побит православ­них. Доволі можна б назбирати доказів того, що привід штундових добре впливає на моральність і тверезість православних. А що до покірливості урядові, то про це нема що й говорити! Нїхто не зазнає жадного Факту, що б штундові „сопротивлялися властямъ".

Таким чином в штундовій науцї, в звичаях, життю штундових не можна знайти нічогісенько такого, щоб шкодило і інтересам краю, або держави, або хоч яким будь інтересам урядовим, опріч інте­ресів попівської кишені. І певна річ, що сам уряд і духовенство своїми утисками і гнобительством тільки запомагають штунді ще більш ширитися. Штундову науку треба вважити за останнє слово українського народного раціоналізму, того раціоналізму, що не руйнує, а творить, будує, тим то й боротися з ним, коли вже є охота боротися, треба відповідними йому заходами світу, а ще ліпше признати його як цілком лоґічний добуток усієї суми тих життєвих обставин, до яких привело українсько-руський народ „общерусское благо".


Яків Сопун.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.08.2019 17:44  Каранда Галина => © 

Тема мене цікавить давно.
Спершу, глянувши на назву, подумала, що це буде ваша власна публікація. Хотілося б почитати саме ваші думки з цього приводу.
Стаття цікава. І дійсно - нащо б уряду боротися, якби не відкат з церковної каси? Вони ж стверджують, що начальство - від бога, його потрібно слухатися і за нього молитися... ідеальні громадяни при будь-якій владі...
Стикаюся з цим явищем і людьми постійно, але внутрішньо однак не розумію і не сприймаю.
Хоча... я й православних не дуже розумію... от сьогодні, наприклад, свято в честь того, що людина померла...причому католики це свято також відсвяткували 2 тижні назад... Штунда, певно, більш раціональна. Але мені не вгодиш... геть зіпсована...