19.03.2020 20:26
для всіх
102
    
  2 | 2  
 © Правда (Львів)

Сорок розстрілів на день: селяни масово тікають з Радянщини

09.03.1930 | № 9

За останній місяць число селян-втікачів з Радянщини зросло до вели­чезних розмірів. Небувале досі це яви­ще, викликане тим, що радянська вла­да примусово заводить т. зв. колхози (колективні господарства), щоб геть знищити навіть поняття приватної власності. Виходить з цього, що ра­дянська влада стала одиноким дідичем, який має владу над усією Росією, а всіх селян перемінила в кріпаків, які вовіки вічні мають робити панщину не ма­ючи нічогісінько свого власного. Тому селяни покидають рідну стріху і вті­кають в світ заочі. Через кордон пере­ходять бідні люди позбавлені всяких засобів до життя. Польща задумує тепер заложити збірні табори для втікачів так, що кожного, хто перейшов кордон, за­беруть в табір, а тільки ті, котрі мають по цьому боці родину, одержать дозвіл жити у свояків під постійним наглядом влади. Виринув навіть проект, щоб звернути увагу Комісаріату Нансена, який завідує політичними емігрантами в цілій Європі, на цю нову хвилю селян-утікачів з Радянщини.

На підставі урядо­вих даних за останні дві неділі втікло сюди з Радянщини 526 селян. В останній тижні перейшло кордон біля Олехович і Загатя на Поліссі 311 чужинців, які також утікають з Радянщини. З них 17 лишилося в Польщі, а решта виїха­ла в західну Європу. Польське військо і влада почали всіх втікачів точно випитувати і виявилося, що більшість утікачів, це заможнійші селяни, які не всилі видержати економічного та господарського гнету радянської влади. Деякі ` утікачі оповідають, що мусили покинути і рідне село на протязі одної доби і за­лишити своє майно, яке стає власністю колхозів.

Розстріли селян т.зв. „кулаків" так зросли, що тепер розстрілюють щоденно біля 40 людей. Тому, що кількість роз­стрілів росте, страшенно поширилися між „кулаками" та їх родинами самогуб­ства. Цілі родини топляться або віша­ються. В деяких районах місцеві кому­ністи не знають, що мають робити з ро­динами розстріляних або висланих на Сибір „кулаками", які ходять по селах за куском хліба і служать агітацією проти „розкулачування“.Вже тепер трапляються подекуди селянські заворушення, а більше ознайомлені з селом кажуть, що на весну і влітку заворушення ці по­ширяться.

Сталін хоче мати таку армію, до якої можна б мати повну довіру. Тому почав він армію чистити і то не тіль­ки чистить старшин, але і червоноармійців. Селянський елемент розпускає по до­мівках, а на його місце набирає безробітних з міста та бідноту з села. Число армії хочуть зменшити, але вона має бу­ти така вірна, щоб — як кажуть — і проти рідного батька пішла та була така рішуча, як ДПУ.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.03.2020 09:08  Каллистрат => © 

Крестьянам досталось больше всех...
А так ребята просто зачищали "классовых врагов", тех, кто поумнее будет, потому как любое проявление ума мешало будущему коммунизму.
Бывает же такое...

 19.03.2020 21:40  Каллистрат => © 

В подвалах Октябрьского дворца культуры в Киеве во времена ранних "товарищей" каждую ночь расстреливали по 300 человек, наполняя их трупами и Быковню и Бабий Яр. Сколько было убито, вряд ли кто и сосчитает ((( Н-да ....