03.05.2020 18:03
для всіх
175
    
  2 | 2  
 © Правда (Львів)

Червоноармійці агітують за колективізацію, міжусобиці в Китаї, новий уряд в Польщі, вбито Кутепова

Червоноармійці агітують за колективізацію, міжусобиці в Китаї, новий уряд в Польщі, вбито Кутепова 06.04.1930 | № 13

Варшава

Новий уряд в Польщі.

Після заяви марш. Шиманського, що зрікається створення міністерства, доручено цю місію послові Янові Пілсудському (братові маршала). Цей перего­ворював з представниками пос. клубів і була надія, що утворить міністерство. Але в суботу (29.03), коли сейм уже ухвалив бюджет, Ян Пілсудський пішов до президента і також зрікся утворення уряду. Тоді ввечері того дня з`явився декрет президента держави, котрим про­голошено новий уряд. Склад нового уря­ду такий: полк. Валерій Славек — голова Ради Міністрів, Генрик Юзефський — мін. внутр. справ, Август Залєський — мін загр. справ, Йосиф Пілсудський — мін. військ. справ, Станислав Цар - мін. спра- ведливості, Стан. Черзінський мін. віроспов. і освіти, Л. Пелчинський — мін. рільництва, /А. Кюн — мін. комунікації, др. Матакевич — мін. публ. робіт., д. Пристор - мін. праці і сусп. опіки, В. Станєвич - мін. земельних реформ, Ігн. Бернер — мін. почт і телеграфів. Управите­лем мін. скарбу іменований Ігн. Матушевський, а управителем мін. промисловості і торгівлі Квятковський. Заприсяження нового уряду відбулося того самого дня в 7.15 год. вечора.

Берлін

Новий уряд Німеччини сформували католицькі праві партії.

Минулого тижня прийшло до уря­дової кризи в Німеччині. Дотеперішний коаліційний уряд, в котрім були також соціалістичні міністри, не могло собі да­ти ради особливо з фінансовими й господарськими справами держави. Криза тривала недовго. Президент Німеччини Гінденбург доручив утворити уряд др. Брюнінгові з католицької партії Центрум. Він іменований державним канцлером, а інші посади одержали представники ін­ших правих партій (центра, народної партії, господарської партії і т. д.).

Париж

Генерала Кутепова вбито.

Паризька поліція оповістила результат слідства у справі таємничого щезнення з Парижа бувшого російського генерала Кутепова. Слідство ствердило, що ген. Кутепова вхопили невідомі люди до автомобіля, потім привезли його над море до пристані Гавр, посадили на човен, котрий поплив до корабля, що стояв на морі. Цей корабель, імовірно большевицький, завіз Кутепова до Ленінграду.

Звідти перевезли Кутепова до Москви, де держали його три тижні у в`язниці на Великій Лубянці. Після слідства, на котрім Кутепов мусив виявити діяльність протибольшевицьких організацій, Кутепова вбито. Французькі часописи домагаються, щоб у зв`язку з розстрілом Кутепова француський уряд зірвав дипломатичні й торгівельні зв`язки з СССР.

PlayVideo YouTube


СРСР

Протирелігійне божевілля на Радянщині.

Протирелігійний рух на Радянщині, що його ширить головне союз безбожників, підпираний більшовицькою владою, довів не тільки до зачинення великої кількості церков на Радянщині, та веде цю боротьбу вже такими дикими способами, що увесь християнський світ виступив із протестом.

На світлині бачимо один із протирелігійних плакатів, які вивішують безбожники на вулицях радянських міст. Під образком на плакаті підпис „Тріумф християнства", висміює людей, що несуть хрест.

Харків

Фальшиві заохочування селян до колективізації.

АТЕ довідується з Харкова, що між селянами, ширяться заворушення у зв`язку з колективізацією. Тепер радянська влада взялася за такий спосіб. Командування Червоної армії видало наказ, щоби червоноармійців вжити до агітації за колек­тивізацією. І як большевицький часопис „Комуніст" проговорився, проеводиться агітація в такий спосіб:

Командування полку пише листи до селян (ніби то від їх си­нів), щоб вони проводили у себе колек­тивізацію. Відтак кличуть до командира червоноармійців і кажуть їм ті готові листи підписувати, а підписані відсила­ють їх батькам. (І нехай би котрий не підписав!)

Швейцарія

Гонять комуністів з Швейцарії.

ПАТ повідомляє, що Союзна Рада вирішила вигнати зі Швейцарії 8 кому­ністів, котрі вели свою пропаганду в двох кантонах. Крім того Рада вирі­шила не впускати на швейцарську територію закордонних комуністів, які хотіли за всяку ціну взяти участь в „червонім дні“.

Пекін

Нова міжусобиця в Китаї.

Китайський генерал Ен-Сі-Шан утворив у Пекіні враз із ген. Фенгом спільний опозиційний уряд і доручив скасувати всю владу центрального уряду в Нанкіні. Цю владу заступив своїми урядниками. Опозиційний пекінський уряд вислав до ген. Чанкайшека ультиматум із домаганням, щоб зложив владу. Чанкайшек відповів на це (як прези­дент китайської республики) мобіліза­цією всіх китайських військ проти пекінського уряду. Вибух міжусобиці неминучий.

УРСР

Тепер Біла Церква - Червоноармійськ.

Президія центрального виконавчого комітету вирішила перехрестити славне історичне місто Білу Церкву на „Червоноармійськ". Старання щодо зміни назви робила місцева білоцерків­ська влада.

Польща

Сільські шевці та кравці не платять оборотного податку.

Після постанов нового закону про оборотний податок звільнено дрібних ремісників і промистовців VIII категорії (що мають лише одного помічника) від викупу промислового свідоцтва та оборотного податку. Селянські халупничі робітні (шевські, кравецькі, столярські і ін.), що не затруднюють більше, як трьох робітників, між ними і самого власника, також не викуплюють свідоц­тва ані не платять промислового податку.

США

Пятдесят років триває пожежа.

Вже 50 років горить в Нью-Стрейтсвіллі (New Straitsville) в США копальня вугілля. В 1880 році підпалили цю копальню страйкарі та не допустили, щоб на початках вогонь згасити. І цей вогонь обійняв всі поклади вздовж підземних коридорів і по нинішний день горить. Мешканці міста вже освоїлися з тою пожежею, хоч вічні дими все-одно їм даються взна­ки. Але тепер положення стало ще прикріше.

Вогонь перенісся до горішних покладів вугілля, які знаходяться всього лиш кілька метрів від поверхні землі. Через це з нутра копальні добувається вже не лише дим, але й полум`я і затруює газом повітря. Життя для людей стало нестерпне і міська рада в Нью Стейт­віллі ломить собі голову, якби то цей пядесятирічний пожар загасити.

Нью-Йорк

Позичка на порядний характер.

В Америці знають позички на іпотеку доброго характеру, це значить, що їх забезпеченням є добра слава людини, як чесної і порядної. „Позичку на ха­рактер" можна дістати найвище на 300 доларів. Банки, котрі позичають, при­пускають саме, що людина з доброю славою не буде псути собі ЇЇ за марних 300 доларів. Очевидно, що опріч доб­рого характеру боржник мусить мати ще якесь заняття (люди злого характеру звичайно не мають означених занять).

В 1927 р. в самім Нью-Йорку видано біля 2 мільйонів таких малих по­зичок на загальну суму 341 мільйонів до­ларів. Банки, які дають такі позички, між сооою в порозумінні і мають спільне інформаційне бюро так що по­зичаючий не може „натягати" по черзі вірителів. Позичаючий мусить заповнити дуже подрібну карту зголошення. Коли та карта співпадає з інформаціями бан­кових агентів, тоді петентові вірять, що він має добрий характер.

Добре також, коли хто свій добрий характер підіпре ще й добрими меблями. Тоді до боргового скрипту дописує заяву, що на випадок незаплачення боргу від­ступає банкові свої меблі. Але це не обов`язково. Також рідко доходить до екзе­куції. Щонайбільше поліцай принесе боржникові платіжне звернення.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.05.2020 20:07  Каранда Галина => © 

Найбільше зацікавило про пожежу в New Straitsville.

Виявляється, там ще й досі горить...

Людська дурість безмежна ...