16.03.2018 17:19
для всіх
143
    
  5 | 5  
 © Маріанна

Двійники


 

Дзеркало слухняно демонструє зображення того, хто загляне у нього, але тільки тоді, якщо не зазирати надто довго.

Хто ховається за дзеркальною поверхнею? Той, хто зазирає у нього тут? А може хтось зовсім інший, що прибрав знайомої подоби? Двійник. Схожий наче друге втілення. Чи є у нього своє життя? Те, якого не побачити у прозорому, та все ж такому глибокому свічаді?

Запалена свіча не освітить задзеркальний морок. Таємниче мерехтить свічковий коридор і відкриває шлях у самісіньке серце. І все ж обривається шлях той, ковтає його одвічний морок, ховає те, що бачити не можна.

Двійник тривожить і заворожує. Хтось, хто є тобою, але його ти не знаєш і не розкриєш повністю ніколи.

А може не двійник? Провідник? Хто наважиться вирушити туди, куди запросить такий провідник? Задзеркалля чекає. Терпляче чекає.

Двійник також шукає себе у дзеркалі? Невже і він намагається зазирнути тобі в душу, щоб знайти там… Себе?

Холодом пронизує спину, хочеться відступити від дзеркала, розірвати розмову двох пар очей. Але це не можливо. Погляд прилип до скла. Не відірватися.

Що так заворожує в тій постаті навпроти? Чому не можна відвести погляд від тих очей? Твої очі?Чи ні? Тільки вогник танцює в зіницях. І мовчання.

Мовчання густе і терпке як горобинова ніч, що мерехтить у свічаді зірками свічок. Там, у тому дзеркалі ніч зовсім інша ніж та, яку ховають важкі штори на вікнах. Не можна їм поєднатися.

Зображення ворушиться і тремтить у власній темряві так сторожко. Небезпечно близько. От-от здолає важку раму.

Чого шукає у цьому світ? Чого бракує там? А сам? Теж прагнеш туди? За дзеркало? Мовчи. Не зізнавайся.

Кожне слово сколихне дзеркальне плесо каменем на воді і впаде на дно. А хвилі залишаться.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.03.2018 10:45  Світлана Рачинська => © 

Класно.

 16.03.2018 22:26  Тетяна Чорновіл => © 

Цікаві думки про магію задзеркалля, чудово передані словом. Сподобалось.

 16.03.2018 21:04  Каллистрат => © 

Хороший рассказ пани Марианна, мне понравился, спасибо!
В нём есть что-то от неумирающего духа Эдгара По)))
А, вот в отношении собственного двойника, так надо будет завтра с утра повнимательнее на него посмотреть и посоветовать ему поменять мало-мало свою рожу, а то, понимаешь ли, портит мне своим отражением настроение на весь день, зараза этакая))) Ну, это уже моё личное, хотя и полезное)))

 16.03.2018 17:41  Наталія Старченко => © 

Файний твір. У Вашій мініатюрі відчувається щось істинне і тому таке особливе. Мені близькі ці настрої