22.04.2020 15:23
для всіх
141
    
  3 | 3  
 © Правда (Львів)

Відкрили нову планету Плутон

PlayВідкрили нову планету Плутон

30.03.1930 | № 12

Астрономічна обсерваторія, (заклад, де стежать за ходом зір та досліджу­ють їх) у Флагстофі, Арізона, подала до ві­дома, що там відкрили нову дев`яту пла­нету, що належить до системи нашого сонця.

Цій планеті не дали ще назви. Знаходиться вона поза Нептуном. Мабуть вона біль­ша від Землі та менша від Урану.

Американці вважають це відкриття найбільшим від часу, коли відкрили Нептун в 1843 році.

Шукали цієї планети вже від дов­шого часу. Оцінюють її, як зорю 15 ве­личини. Можна бачити її так, як і Неп­туна, неозброєним оком. Відкрив її молодий фермер із Канзасу Клайд Тамбоф, що був в обсерваторії фотографом.

Нова планета - це маса небачених розмірів і не має такої атмосфери, як наша Земля. Астрономи обчислили, що в просторі її тяжіння азот є сталим (твердим) тілом, кисень розріджений.

Ця планета віддалена від Сонця на 6 мільярдів і 616 мільйонів кілометрів.

Швидкість, з якою планета обертається довкола Сонця становить від1600 до 3200 метрів на секунду (швидкість землі 304 кілометри на секунду). Земля описує еліпс (яйцевату лінію) за один рік, Нептун за 165 років, а нова планета по­требує на це 400 років.

Один багатий американець Гел Матіф зацікавився астрономічними відкриттями, що їх оповістив був ще раніше астроном Лєвел, та власним коштом побудував велетенський телескоп в обсерваторії в Флагстофі. І саме при по­мочі цього телескопу відкрили нову пла­нету.

Тут треба пригадати, що наша соняшна система має такі планети: а) найближчі до Сонця (середньої величини) Меркур, Венус, Земля (з 1 місяцем) Марс (з 2 місяцями), б) зовнішні (даль­ші від Сонця) Юпітер (із 8 місяцями), Сатурн (із 10 місяцями), Уран (із 4 міся­цями), Нептун (із 1 місяцем).

Всі ці планети беруть тепло й сві­тло від сонця й кружать довкола нього. В старину знали сім планет. Тому чи­сло сім було в давніх народів свя­тим числом, а римляни навіть називали назвами планет дні тижня.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.04.2020 17:36  Микола Щасливий => © 

Зараз теж 7 планет, Плутон - це карликова планета, офіційно з 2006 р. Є ще Ерида, яка за розміром майже сходиться з Плутоном і купа трохи менших. Їм навіть групу окрему придумали - Плутоїди. Зараз щороку зміни в Астрономії.