06.11.2022 10:39
для всіх
38
    
  - | -  
 © Каллистрат

Про Іоганеса Паулі

з рубрики / циклу «ПАУЛІ»

Веселий був автор, але інформації про нього вкрай мало. Що нам відомо: те, що він жив десь у роках 1455 – 1530 – х, народився в Ельзасі, був магістром вільних мистецтв у Страсбурзі, потім вступив до ордену францисканців і вже в 1479 році читав проповіді в одному із ельзаських монастирів. В 1506-1510 рр. був навіть настоятелем монастиря босоногих монахів. Там він слухав народного проповідника Гейлера із Кайзерсбергу і видав записи його проповідей.


Свою книгу шванків він закінчив у 1509 році, опублікував в 1522 році у Страсбурзі і жарти в ній мали перевагу над серйозністю. Мабуть, що у пана Паулі погляд на життя був дещо веселішим, ніж те прописує церква. Головне, щоб нам було цікаво читати його середньовічні шванки, адже епоха Відродження була в розквіті!


Після 1530 року відомості про Паулі відсутні, але книжечка його живе і до цих пір. )))

Отаке от колись було….


Для того, щоб було веселіше читати жарти Іоганеса, переклад тексту для зручності розбито на частини.

Ну що, в дорогу з босоногим монахом! )))


КАЛЛІСТРАТ.



м. Київ, 5 листопада 2022 року.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.11.2022 10:47  Каранда Галина => © 

о, нова збірка?
Цікаво, читатиму.
Тільки чур - на дрібні частини не дробити, і викладати 1 шванку (1 шван(о)к?) в один день, незалежно від кількості частин, на які роздробили. Бо інакше читач заплутається, де про що.
А що, ак таке довге, що вкрай треба дробити???(((