29.09.2024 21:13
для всіх
14
    
  - | -  
 © Луцій Ампелій

Пам`ятна книжечка

частина V

з рубрики / циклу «Луцій Ампелій»

17. ЦАРІ І ПОЛКОВОДЦІ РИМУ.


1. РОМУЛ, засновник Риму.

2. НУМА ПОМПІЛІЙ, заснував богослужіння.

3. ТУЛЛ ГОСТІЛІЙ, зруйнував Альбу.

4. АНК МАРЦІЙ, вніс багато законів і заснував Остію.

5. ПРІСК ТАРКВІНІЙ, прикрасив магістратів інсигніями.

6. СЕРВІЙ ТУЛЛІЙ першим провів ценз.

7. ТАРКВІНІЙ СУПЕРБ за надмірну пиху позбавлений царської влади.


18. ПРОСЛАВЛЕНІ ПОЛКОВОДЦІ РИМУ.


1. БРУТ, який захищаючи незалежність держави, убив своїх дітей.

2. ВАЛЕРІЙ ПОПЛІКОЛА, який за ту ж незалежність вів війну проти Тарквініїв. Він же розширив права свободи, даровані народу.

3. МАНЛІЙ ТОРКВАТ, який заради військової дисципліни вбив свого сина. (109)

4. КВІКЦІЙ ЦИНЦИННАТ (він же Серран), якому диктатура була надана під час оранки (110)

5. КАМІЛЛ, який відновив Рим, зруйнований і спалений галльським племенем сенонів.

6. ФАБІЇВ двоє, з яких перший в одній битві розбив етрусків, умбрів і галлів, а також прибрав із триб лібертинів, за що був названий Максимом; другий здолав Ганнібала повільністю, за що був названий Кунктатором.

7. ПАПІРІЙ КУРСОР, переможець самітів, які в битві провели римлян під ярмом, і піддав їх такій же ганьбі; за швидкість був названий Курсором. (111)

8. КУРІЙ (112) коли варив на вогнищі ріпу, відповів самнітським послав, що прийшли до нього з золотом: «я віддаю перевагу глиняному посуду і володарюванню над тими, хто має золотий».

9. ФАБРИЦІЙ ЛУСЦИН, який вигнав з сенату консуляра Корнелія Руфіна, засудивши його за пристрасть до розкоші і жадібність, а той мав десять фунтів срібла. (113)

10. КЛАВДІЙ МАРЦЕЛЛ (114), який першим наніс поразку Ганнібалу в Кампанії; він же навчив римлян відступати перед вершниками, не звертаючись до втечі.

11. СЦИПІОНІВ двоє, з яких перший – Старший Африканський, що переміг Ганнібала в його Африці; другий Сципіон – Молодший Нумантійський, який зруйнував Карфаген і Нуманцію, і з одним впала Африка, з другим – Іспанія.

12. КВІНТ НЕРОН (115) який, залишивши Ганнібала в Апулії, зустрів Гасдрубала, що прийшов з Іспанії, і на протязі одного дня здолав його полчища біля ріки Метавр. Якби Гасдрубал з’єднався з Ганнібалом, був би сумнів, чи справився б з ними римський народ.

13. ПАВЕЛ, що переміг Македонію, звільнив Грецію і влаштував блискучий тріумф; в дні цього самого тріумфу він втратив двох синів через те, що сказав на зібранні: «Я був би вдячним долі, якби вона обрушила свою лють проти моїх близьких, а не проти держави».

14. МЕТЕЛЛИ, двоє, один з яких Македонський (за перемогу над македонянами), захопив неприступне місто Іспанії Контребію, наказав воїнам написати заповіти і не повертатися без перемоги. Другий - Метелл Нумідійський (за перемогу над Нумідією), який, коли народний трибун Апулей вніс згубні для держави закони і весь сенат присягнувся їх дотримуватися вирішив краще піти у вигнання, чим поклястися. Його син був названий Благочестивим за те, що пішов слідом за батьком у вигнання.

15. ГАЙ МАРІЙ, що здолав у Африці нумідійців, а в Галлії кімрів і тевтонів і дослужився від рядового воїна до консула, і займав це місце сім разів.

16. СУЛЛА, який отримав перемогу в громадянській війні, перший хто встановив одноосібну владу над Римом, і єдиний, який від неї добровільно відмовився.

17. СЕРТОРІЙ, що будучи внесеним в проскрипційний перелік Суллою, пішов у вигнання, і в найкоротший час підкорив майже всю Іспанію своїй владі, і, хоча, доля йому скрізь протидіяла, був нездоланним.

18. ЛУКУЛЛ, який домагався володіння величезними багатствами азійських володінь і проявив величезну пристрасть до будівель і картин.

19. ПОМПЕЙ, що за сорок днів переміг вірмен на чолі з Тиграном, понтійців на чолі з Мітрідатом, кілікійців, що володарювали на всіх морях, і розповсюдив свої перемоги і тріумфи на більшу частину Азії між Океаном, Каспійським і Червоним морями.

20. ГАЙ ЦЕЗАРЬ підкорив Галлію і Германію і першим з римлян плавав по Океану, прибув до Британії і її переміг.

21. ЮЛІЙ ЦЕЗАР АВГУСТ, що умиротворив всі провінції, розмістив війська по всьому кругу земель і впорядкував Римську імперію; після його обоготворення була встановлена безперервна диктатура цезарів. (116)


Примітки:

109)… Манлій Торкват, тричі консул (347, 344, 340 рр. до н. е.). Зразок римської доблесті і невмолимої батьківської влади.

110)… Квінкцій Цинциннат, диктатор 458 р. до н. е., якому, згідно з легендою, командування у війні з еквами було доручено під час сільськогосподарських робіт.

111)…Папірій Курсор (Швидконогий) римський полководець, що прославився в Самнітській війні 326-313рр. до н. е. і, згідно з легендою, який помстився самнітам за ганьбу Кавдинського провалля.

112)… Маній Курій Дентат, переможець Пірра і самнітів у битві біля Таренту (273 р. до н.е.) в римській традиції – зразок римської доблесті і непідкупності.

113)…Корнелій Руфін, консул 290 і 277 рр. до н. е. Був вигнаний з сенату в 275 р. до н. е. Фабріцієм Лусцином, сином Гая.

114)…Клавдій Марцелл, син Марка, консул 222, 215 і 214 рр. до н.е. Його командування в Кампанії відноситься до 215 – 214 рр. н. е.

115)…Клавдій Нерон під час свого консульства в 207 р. до н.е. завдав поразки Гасдрубалу біля р. Метавр.

116)…твердження про встановлення Августом диктатури, а не про відновлення ним республіки, як говорила інспірована диктатором офіційна пропаганда, звісно ж, не помилка Ампелія, а відображення ворожої Августу лінії в римській історіографії. Також і Флор стверджує, що «Август був проголошений диктатором».



19. РИМЛЯНИ, ЩО ПРОСЛАВИЛИСЯ ГРОМАДЯНСЬКИМИ ДОБЛЕСТЯМИ.


1. МАНІЙ АГРИППА, який поєднав і примирив з сенатом народ, що повстав.

2. АППІЙ ЦЕК (117), що порушив мир з Пірром, бо народ, який не бажав слухатися своїх царів, не хотів керуватися і чужоземними.

3. ТІБЕРІЙ ГРАКХ, який не допустив, щоби трибуни відвели Сципіона Азіатського до в’язниці, хоча той і був його ворогом, бо він вважав несправедливим, щоб Сципіон був поміщений туди, де в цей час знаходилися в кайданах взяті ним у полон. Це батько Гракхів, які під час своїх трибунатів своїми земельними реформами збурили заворушення і були вбиті.

4. ДЕЦИМ БРУТ ГАЛЛЕК, що разом з консулом Опімієм убив свого зятя Г. Гракха, який земельними законами порушив порядок в державі.

5. М. БРУТ, який підтримував помпеянців, був помилуваний Цезарем, але організував змову з метою його вбивства, тому що здавалося, що той домагається царського титулу.

6. ЛІВІЙ ДРУЗ, що оприлюднив аграрні закони і цим добився найбільшої прихильності римського народу, але не здійснив обіцяного, оскільки був убитий в своєму домі через підступність консула Філіппа.

7. ЛУТАЦІЙ КАТУЛ примусив до втечі з Італії Лепіда (118), який намагався скасувати закони Сулли і рухався з армією і цим один з усіх без кровопролиття закінчив громадянську війну.

8. КАТОН ЦЕНЗОР залучався до суду стільки разів, скільки сам невпинно виступав обвинувачем проти порушників закону. Він мав у всіх справах величезний досвід і, на думку Саллюстія Кріспа, здавався найбільшим оратором римського племені.

9. КАТОН ПРЕТОР, який в громадянських війнах виступав на боці Помпея і вважав за краще померти, чим стати свідком поневолення держави.

10. СКАВР (119), заборонивший своєму сину попадатися на очі, оскільки той був дезертиром у війні з кімврами.

11. СЦИПІОН НАЗІКА, який склав з себе консульські повноваження, оскільки, як йому здавалось, вони були йому дані з порушенням священних звичаїв; підкоривши Далмацію, він відмовився від запропонованого йому сенатом тріумфу, а будучи цензором, наказав зняти статуї, які були йому, встановлені приватними особами в громадських місцях. В сенаті він виказав думку, що Карфаген не слід руйнувати; за це він отримав назву «Найкращий».

12. КОРНЕЛІЙ ЦЕТЕГ, який висловився за страту свого брата Цетега, оскільки той приймав участь у змові Катиліни.

13. ТУЛЛІЙ ЦИЦЕРОН, що під час свого консульства, виявив велику мужність, придушив змову Катиліни.


Примітки:

117)… Аппій Клавдій Цек (Сліпий) цензор 312 р. до н. е.

118)…Квінт Лутацій Катул, консул 78 р. до н.е., вчинив спротив спробам свого колеги М. Емілія Лепіда скасувати закони Сулли.

119)… М. Емілій Скавр, консул 115 р. до н. е., цензор 109 р. до н.е., тріумфатор у війні з лігурами і гантисками.


20. ТІ, ЩО ПОЖЕРТВУВАЛИ СОБОЮ НА БЛАГО РИМУ.


1. Три близнюка ГОРАЦІЇ, що боролися з албанськими Куріаціями за володіння вищою владою.

2. Триста ФАБІЇВ, всі патриціанського походження, що зробили війну з Вейями своїм особистим надбанням. (120)

3. МУЦІЙ КОРД, що всунув свою руку у вогонь. (121)

4. ГОРАЦІЙ КОКЛЕС, що переплив, будучи озброєним, ріку, коли було зруйновано міст.

5. ТРИСТА під командуванням Кальпурнія Фламми у війні з пунами; кидком, що коштував їм смерті, вони врятували в Сицилії військо і повною мірою зрівнялися зі славою трьохсот лакедемонян у Фермопіл. (122)

6. Два ДЕЦІЯ, що присвятили себе підземним богам, один в Латинську, другий в Самнітську війну.

7. Понтифік ФАБІЙ (123) який у Римі, підпаленому галлами сенонами, разом з іншими старцями приніс себе в жертву богам манам.

8. РЕГУЛ (124), який вважав за краще винести муки від карфагенян, чим укласти з ними марний мир або самому порушити вірність клятвенній обіцянці.

9. КУРЦІЙ, що кинувся в ущелину землі, коли оракул зажадав найкращого у місті Римі.

10. СПУРІЙ ПОСТУМІЙ (125) , який, будучи разом з військом проведений під ярмом вождем самнітів Телезіном, був ініціатором розриву угоди і видачі себе ворогу.

11. ГАЙ МЕТЕЛЛ (126), понтифік, що виніс Палладій з палаючого храму Вести і втратив зір.


Примітки:

119)… М. Емілій Скавр, консул 115 р. до н. е., цензор 109 р. до н. е., тріумфатор у війні з лігурами і гантисками.

120)…мається на увазі знищення 300 Фабіїв у битві при Кремері.

121)… Муцій Корд Сцевола, римський герой часів війни римлян з Порсенною (258 р. до н. е.)

122)…епізод з історії Першої Пунічної війни. Можливе джерело – Флор.

123)…Фабій Дорсуон, понтифік 390 р. до н. е.

124)…Емілій Регул, консул 250 р. до н. е.

125)… Спурій Постумій Альбін, консул 334 і 321 рр. до н. е. Разом з оточеними римськими легіонами він був проведений під ярмом не Телезіном, а Гавієм Понтієм. Телезін – командир самнітів у громадянській війні 82 р. до н. е. Та ж помилка у Ампелія, її повторює Євтропій.

126)…Луцій Цецилій Метелл, консул 251 і 247 рр. до н.е., великий понтифік з 243 р. до н.е. Спасіння Палладія відноситься до 241 р. до н. е.


21. ТІ, ЩО ЗНЯЛИ ОБЛАДУНКИ З ВОРОГА.


1. РОМУЛ з Агрона (127), з царя ценинтів.

2. КОРНЕЛІЙ КОСС з Ларта Толумнія, царя вейєнтів.

3. КЛАВДІЙ МАРЦЕЛЛ (128) з Вірідомара, царя галлів.


Примітки:

127)…Тіту Лівію ім’я Агрона невідоме. Воно з’являється у Валерія Максима і Флора.

128)…очевидно, М. Клавдій Марцелл, перший зять Августа. В цьому випадку Вірідомар – цар іспанських кельтів.


22. ТІ, ХТО ВІДЗНАЧИВСЯ В ПОЄДИНКАХ.


1. МАЛЛІЙ ТОРКВАТ, що зняв з галла шийний ланцюг і обмотав ним себе.

2. ВАЛЕРІЙ КОРВІН, який був викликаний на поєдинок галлом і, коли бився, на його шолом сів ворон, що привів ворога у замішання.

3. СЦИПІОН ЕМІЛІАН, коли був легатом при воєначальнику Лукуллі біля міста племені ваккеїв Інтеркатія, убив варвара, який викликав його на поєдинок.

4. ЛУЦІЙ ОПІМІЙ при консулі Лутації Катулі (129) убив в Тридентській ущелині варвара, що викликав його на поєдинок.


Примітки:

129)…консульство Кв. Лутація Катула (разом з Г. Марієм) відноситься до 102 р. до н.е. Неясно, який з Опіміїв був учасником єдиноборства з кімвром. В будь-якому випадку, ним не міг бути Л. Опімій, консул 121 р. до н.е., вигнанець зі 109 р. до н. е.


23. НАЗВАНІ ЗА СВОЇМИ ДІЯННЯМИ.


Сципіон Африканський, Сципіон Нумантійський, Сципіон Азіатський, Муммій Ахейський, Сервілій Ісаврійський, Брут Галлек, Павел Македонський, Метелл Крітський, Цезарь Германік, Цезарь Дакійський. (130)


Примітки:

130)… Когномен Африканський отримали два Сципіона – П. Корнелій Сципіон за перемогу над Ганнібалом і П. Сципіон Еміліан за зруйнування Карфагену; останній отримав також ім’я Нумантійський за зруйнування Нуманції.

П. Сервілій Ватія отримав ім’я Ісаврійський за перемогу над кілікійським племенем ісаврів, відомих розбійницькими нападами на суші і на морі (75 р. до н.е.).

Ім’я Галлекійський було присвоєне Децію Юнію Бруту, консулу 138 р. до н.е. за перемогу над галлеками, племенами північно-західної Іспанії (втім, через рік тріумфатор зазнав від них нищівної поразки).

Ім’я Македонський вперше було отримане Л. Емілієм Павлом (рідним батьком П. Корнелія Сципіона Африканського і Нумантійського) за перемогу над македонським царем Персеєм в 168 р. до н.е. Другим його отримав Кв. Цецилій Метелл в 146 р. до н. е. за перемогу над Андріском – самозванцем, який прийняв ім’я Персея Філіппа.

Когномен Германік (Германський) був отриманий Г. Клавдієм Нероном Друзом і став спадковим у прізвищі Юліїїв – Клавдіїв. Згодом римські легіони на Рейні самі привласнювали своїм полководцям когномен Германік; його носили імператори Тіберій, Вітеллій, Доміціан, Марк Аврелій Коммод.

Згідно з легендою, першим отримав когномен «за свої діяння» Гн. Марцій. За перемогу над містом Коріоли (Коріолан). Ампелій цілком розумно опустив цей випадок, що не заслуговував довіри. Але він також опустив когномен Британік (Британський). Його отримав Тіберій Клавдій Нерон Цезарь Германік (імператор Клавдій) і зразу ж передав своєму дворічному сину, - який, будучи пізніше вбитий Нероном, не зміг його передати нікому.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Римська імперія, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!