05.10.2024 21:25
для всіх
15
    
  - | -  
 © Луцій Ампелій

Пам`ятна книжечка

частина VII

з рубрики / циклу «Луцій Ампелій»

30. ВИНИКНЕННЯ ДЕРЖАВИ МІТРІДАТА. (141)


1. Кір, цар персів, першим відійняв владу у мідян. Він залишив двох синів, Камбіза і Смерда. Камбіз, що став після смерті батька царем, так як він був старшим, побачив уві сні брата Смерда, який сидів на троні з головою, що досягала неба, і наказав його вбити. Потім сам, повертаючись з Ефіопії після невдалого, через голод, походу до Єгипту, побачив його мешканців, що раділи. Сприйнявши це як образу, він поранив Апіса в стегно, і бик помер від цієї рани.

2. Тим часом маг Смерд, брат П’ятибати, зловживаючи подібністю імен та зовнішності, назвав себе сином Кіра і зайняв перський престол. Коли про це стало відомо Камбізу, він повернувся на батьківщину і з поспіху забув вкласти до піхов меча, яким був убитий Апіс. Намагаючись це зробити, він поранив себе в стегно, у ту його частину, в яку поранив Апіса. Від цієї рани він через декілька днів помер.

3. Коли до персів прибув надійний вісник з повідомленням про смерть Камбіза, Потан доручив своїй дочці Федимі, що була у відносинах зі Смердом, узнати, коли він засне, чи вкриті його вуха волоссям. Він точно знав, що Кір наказав відрубати магу Смерду вуха. Таким чином Федима підтвердила, що це не справжній Смерд.

4. Тоді сім найзначніших персів таємно домовилися між собою. Їхні імена – Потан, Гідарн, Аспафін, Саферн, Мегабій, Гобрій, Дарій (142) Покінчивши з магом Смердом, вони вирішили, що царем, за виключенням Потана, стане той, чий кінь, приведений в призначене місце, заірже першим.

5. Тоді конюх Дарія Ібер (143) повів коня хазяїна в призначене місце. В другому місці він сховав… тоді кінь заіржав з усіх сил. Так Дарій був вибраний на царство. Від нього веде походження Артабаз, що став, за ствердженням Саллюстія Кріспа, засновником царства Мітрідата.


Примітка:

141)…виклад подій, що передували створенню держави Мітридатидів, дається за Геродотом і Юстіном.

142)…імена семи персів у Ампелія не співпадають з іменами у Геродота. Саферн, мабуть, варіант імені Артаферн, а не помилка Ампелія, так як Саферн згаданий в схоліях до «Персів» Есхіла (778 р. до н. е.) і у Георгія Сінкелла.

143)…у Геродота Ебар. Перетворення його в Ібера, мабуть, результат зближення з етнонімом Кавказу «ібери».


31. ПАРФЯНСЬКІ ЦАРІ.


1. СЕЛЕВК, друг Олександра Македонського. Після смерті останнього його брат Аррідей наказав Селевку зайняти Вавилон, підкорити сусідні народи (тому він отримав ім’я Нікатор), заснувати три великих міста – Антіохію, Селевкію, Лаодікію. (144)

2. АРСАК (145), що виділявся зовнішністю і хоробрістю. Його нащадки отримали ім’я Арсакідів. Він уклав мир з полководцем Суллою.

3. ОРОД, що уклав союз з Гнеєм Помпеєм і який завдав найжорстокішу поразку Крассу біля Карр. (146)

4. ПАКОР (147) що послав сина, який мав те ж саме ім’я, до Сирії, щоб спустошити цю провінцію римлян; той був убитий Вентидієм, легатом Цезаря.


Примітка:

144)…Селевк Нікатор (311 – 281 рр. до н.е.), мабуть, включений до списку царів Парфії тому, що його сатрапія Вавилонія згодом стала територією Парфянської держави. Також ера Селевка використовувалась для датування документів в Парфії. Аррідей, недоумкуватий зведений брат Олександра був проголошений наступником Олександра під іменем Філіппа III, але реальної влади не мав.

145)…це перське ім’я мав засновник династії Арсакидів (або Аршакидів) Арсак I (біля 248 – 215 рр. до н. е.). Згідно зі Страбоном в давнину не було ясності, чи був Арсак I скіфом або бактрійцем. Найближче до Ампелія свідоцтво Юстіна: «Арсак – чоловік невідомого походження, але випробуваної доблесті» Той Арсак, з яким уклав мирну угоду Сулла, був восьмим царем у переліку парфянських царів.

146)… цар Парфії Ород II (58 – 39 рр. до н. е.).

147)…мається на увазі Пакор I, син Орода, сучасник Г. Юлія Цезаря. Його напад на Сирію відноситься до 51 р. до н. е., а загибель – 38 р. до н.е.



32. ЦАРІ КАППАДОКІЇ І ВІРМЕНІЇ. (148)


1. ТИГРАН, про якого вже було сказано… який під час Третьої Пунічної війни відзначився при консулі Манцині і Сципіоні Еміліані.

2. БЕЛЛ, цар Вірменії (149)… Бренн здійснив напад на Грецію, підпалив храм Піфійського Аполлона і втратив своє військо через бурі і холоди.

3. ПОЛІКРАТ… царю Каппадокії снилося. Що сонце і місяць спалені. Він був вбитий воєначальником царя Дарія. (150)

4. ЕПАМІНОН (Д), який грецькі Фіви…. Його сина цар переміг в битві…

5. ПЕРІАНДР, що царював в Коринфі… Підкорив всю сушу і моря до римлян… (151)

6. ТИМОЛЕОНТ, який вбив свого брата, що царював у Коринфі (152) Він же прогнав Діонісія, сам не претендуючи на царську владу. Коли йому приходилось чути наклепи, він говорив: «Я добивався на протязі всього свого життя радості загальної свободи»… царя Сирії.


Примітки:

148)…розділ зберігся у вигляді уривків. При цьому разом з царями Каппадокії і Вірменії мова йде в ньому також про тиранів Самоса і Корінфу.

149)…цар Вірменії з ім’ям Белл невідомий. Можливо, Белл (Баал) – ім’я вавилонсько-ханаанського божества, витлумачене як царське ім’я під впливом Евгемера або запозичене Ампелієм у Евгемера.

150)…Полікрат, тиран Самоса, вбитий сатрапом Камбіза Оройтом в 522 р. до н. е. Якщо фраза про вбивство за наказом Дарія відноситься до Полікрата, то це помилка.

151)…Періандр, син Кіпсела, тиран Корінфу, біля 600-560 рр. до н. е. Фраза «Підкорив всю сушу і моря до римлян» може бути зрозуміла в світлі повідомлення Миколая Дамаського про володарювання Періандра на західних морях і в Егеїді.

152)…Тимолеонт вбив свого брата Тимофана, тирана Корінфу і вигнав з Сіракуз тирана Діонісія Молодшого в 344 р. до н. е., після чого той поселився в Корінфі і жив там у вигнанні до часів Олександра Македонського. Замість «царя Сирії», очевидно, варто читати «царя Сіракуз».


33. ЦАРІ АЗІЇ І ПЕРГАМУ.


1. ЕВМЕН з Карлії… Філіппа… (153) Олександра хоробрий соратник. Але він не користувався особливим щастям і все своє життя жив у такому страху, що не дозволяв нікому називати себе царем.

2. АНТІОХ, уже описаний.

3. Другий ЕВМЕН (154), який під час Македонської війни надав римлянам підтримку.

4. АТТАЛ, що часто воював на боці римлян (155). За заповітом він зробив римський народ своїм спадкоємцем.


Примітки:

153)… в лакуні після «Філіппа» можна чекати слово scriba – «секретар, писець», еквівалент грецького ο`γραμματευ`ς.

154)…мається на увазі Евмен II (197 – 160 рр. до н. е.).

155)…Аттал III (160 - 133 рр. до н. е.).


34. ЦАРІ ПОНТУ І ВІФІНІЇ.


1. ФАРНАК, цар Понта і Віфінії, син Мітридата (156) Під час громадянських війн, результат яких було вирішено в Фарсальській битві, він… mabrae батька…здійснив напад на Сирію. Коли з’явився Цезар, Фарнак втік до Понту, наляканий одним його ім’ям, будучи переможеним ще до того, як почався бій.

2. ПРУССІЯ, цар, друг римського народу. (157) Після того, як був переможений Антіох, Ганнібал знайшов у Пруссії притулок. Коли у царя його видачі зажадали римські посли, той Ганнібал знайшов свободу за допомогою отрути.

3. НІКОМЕД, союзник і друг римського народу, з яким в юності був у товариських відносинах Цезар. (158) Він сам по заповіту зробив римський народ своїм спадкоємцем.


Примітки:

156)…Фарнак II, цар Понта і Боспору (63 -47 рр. до н. е.), що підкорив племена за Танаїсом і Гіпанісом, і який прийняв титул «цар царів». Після битви при Зелі з Цезарем, в якій Фарнак отримав поразку, він втік до Боспорського царства, де невдовзі і загинув у війні проти Асандра. Віфінія, всупереч твердженню Ампелія, не ввійшла у відновлене Фарнаком Понтійське царство.

157)…мається на увазі Пруссія I – цар Віфінії в 230 – 182 рр. до н. е. Ганнібал після втечі з Антіохії очолював флот Пруссії, що вів війну з Евменом (188 – 183 рр. до н. е.).

158)… Нікомед IV Філопатор (біля 94 -74 рр. до н. е.) у якого юний Цезар рятувався після втечі з Риму в 80 – 79 рр. до н. е. Нікомед передав своє царство Риму по заповіту.


35. ЦАРІ ОЛЕКСАНДРІЇ.


1. Після смерті Олександра Македонського в Олександрії правили Єгиптом вісім Птолемеїв, деякі з яких стали знаменитими.

2. ПТОЛЕМЕЙ СОТЕР, який біля Оксідраків врятував Олександра своїм піднятим щитом. (159)

3. ПТОЛЕМЕЙ, його син ФІЛАДЕЛЬФ, вчений муж, що написав багато грецьких книг. (160)

4. ПТОЛЕМЕЙ ЕВЕРГЕТ з допомогою величезного флоту здолав родосців. (161)

5. ПТОЛЕМЕЙ ФІСКОН, що вбив у театрі стрілами заколотників, а інших віддав вогню. Його син Кіпрій вів для Риму багато воєн проти гарамантів і індійців. (162)

6. ПТОЛЕМЕЙ, названий Пупіллом. Сенат призначив йому до його повноліття опікуном Помпея. Пізніше, в громадянській війні, був убитий Потіном. (163)


Примітки:

159)…Птолемей I Сотер, син Лага, що спочатку був охоронцем Олександра Македонського. Оксідраки – прославлена доблестю народність Індії. Арріану відома версія про спасіння Олександра Птолемеєм Лагом, але він її відкидає, відносячи до числа нечуваних історій. При цьому Арріан посилається на самого Птолемея, який писав, що він бився і в інших місцях».

160)…Птолемей II, син Птолемея I і Береніки (283 – 246 рр. до н. е.). В більш докладних повідомленнях інших авторів про Птолемея II говориться, про його покровительство наукам, але не про написання ним багатьох грецьких книг. Не виключено, що Ампелій приписав Птолемею II книги Клавдія Птолемея, сучасника Марка Аврелія.

161)…Птолемей III Евергет царював з 246 по 222 рр. до н.е. Іншим авторам його перемога над Родосом невідома.

162)…Птолемей VIII з тронним іменем Евергет II і прізвиськом Фіскон (Товстобрюхий), 146 – 117 рр. до н. е. Про криваву розправу Фіскона з жителями Олександрії, очевидно, першим написав Полібій, що відвідав Єгипет в роки царювання там Фіскона. Викладені Полібієм (чи іншим грецьким істориком) факти донесли Валерій Максим і Ампелій. Старший син Птолемея VIII, якого Ампелій називає «Кіпрієм», Птолемей IX, спочатку разом з матір’ю Клеопатрою III правив Єгиптом (116 – 107 рр. до н. е.), потім був вигнаний і правив Кіпром. Повідомлення про війни Птолемея IX проти гарамантів, які він вів в інтересах Риму, унікальне. Інші автори повідомляють лише про його допомогу у війні з Мітрідатом IV Євпатором і піратами.

163)…останній з названих царів Єгипту – Птолемей XIII, його тронне ім’я Філопатор Філадельф. «Пупілл» означає Сирота. Він царював разом з сестрою Клеопатрою з 51 по 46 рр. до н. е. і одноосібно, знаходячись під владою могутнього євнуха Потіна, з 48 по 47 рр. до н.е.; під час, так званої Олександрійської війни загинув у битві з Цезарем.


36. ПОЛКОВОДЦІ І ЦАРІ КАРФАГЕНЯН.


1. ГАННОН і МАГОН, які під час Першої Пунічної війни біля Липарських островів взяли в полон консула Корнелія. (164)

2. ГАМІЛЬКАР, на прізвисько Боккор, під час Першої Пунічної війни розширив панування карфагенян на більшу частину Іспаніїї. Лишив чотирьох синів – Гасдрубала, Ганнібала, Гамількара і Магона. (165)

3. ГАСДРУБАЛ, який у Другу Пунічну війну, прийшовши з Іспанії з величезним військом, був розбитий Клавдієм Нероном до з’єднання з братом.


Примітки:

164)…мається на увазі консул 260 р. до н.е. Гн. Корнелій Сципіон Азіна. Його противником в битві при Ліпарських островах Полібій називає Ганнона, який до того здав римлянам Аркагант. Ім’я Магона іншим авторам невідоме. Повідомлення Флора про те, що Корнелій Азіна був зрадницьки запрошений на перемовини карфагенянами і вбитий, - вигадка. Повідомлення про Гн. Корнелія Азіну як консула 254 р. до н.е., навпаки, свідчить про те, що карфагеняни відпустили його з полону.

165)…у знаменитого карфагенського полководця Гамількара, судячи за Полібієм і іншими авторами, було прізвисько «Барка» (ср. фінікійське Baraq – «блискавка»). Можливо, когномен Боккор у Ампелія не помилка, а відображення місцевої традиції. Також нікому, окрім Ампелія, не відомий четвертий син Гамількара – Гамількар. Можливо, це той Гамількар, який під час Другої Пунічної війни командував карфагенським флотом в Іберії.



37. ЦАРІ НУМІДІЇ.


1. СІФАКС, якого переміг Сципіон Африканський і провів його в тріумфі. (166) На його трон був посаджений Масінісса.

2. МАСІНІССА, цар, який у війні Сципіона з Карфагеном і Сіфаксом підтримав Сципіона кіннотою. Був нагороджений за участь у спільному поході і царював в Нумідії.

3. ЮГУРТА, про якого вже писалось.


Примітки:

166)… Сіфакс – цар масасиліїв в західній частині Нумідії з головним містом Сіга, що спочатку діяв у союзі з римлянами проти Карфагену, але потім, коли отримав руку карфагенянки Софонізби, перейшов на бік Карфагену і був розбитий П. Корнелієм Сципіоном.


38. ЦАРІ МАВРИТАНІЇ.


1. Цар ЮБА, що завдав поразки легату Цезаря Куріону. Після загибелі Помпея пробував підтримувати партію Катона і Сципіона: давши в палаці чудовий банкет, він вчинив самогубство. (167)

2. Цар ЮБА II, найвищою мірою вчений чоловік, що правив за наказом Цезаря Августа і який заснував місто Цезарею. (168)


Примітки:

167)…Юба I, син Гіємпсала II, що став біля 53 р. до н.е. царем Нумідії. Будучи союзником Помпея Магна, Юба знищив військо Г. Скрибонія Куріона, послане Цезарем для захоплення Африки. Після перемоги Цезаря над Тапсом (46 р. до н. е.) закінчив життя самогубством разом з римлянином М. Петреєм.

168)…Юба II, син Юби I, був проведений Цезарем у тріумфі і виховувався в Італії, отримав від Августа римські громадянські права і владу над Мавританією і частиною Гетулії. Ним написані праці «Про Ассирію», «Про Лівію», «Про Аравію», «Римська історія», «Історія музики» та інші. Від цих праць, частково заснованих на пунійській традиції, збереглися лише фрагменти.



Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Римська імперія, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!