30.06.2014 14:18
для всіх
303
    
  2 | 2  
 © Шупер Віктор

Сенс життя. Просто сенс.

"Мир, вероятно, спасти уже не удастся, но отдельного человека — всегда можно"
И. Бродский

Сенс життя кожного - пошук цього сенсу. Все, чим ми насправді від народження займаємось - шукаємо його. Але це зовсім не безкінечний процес.


Ти можеш бути послом доброї волі ООН, всесвітньо відомим поетом чи письменником або навіть президентом країни - насправді світові однаково байдуже хто Ти. Чому байдуже? Бо Ти “піщинка в склянці часу”. “Кузька у траві” - не більше. Безробітний Ти чи маєш висоооплачувану роботу, студент чи учень, пенсіонер чи домогосподарка - все байдуже. Нікому нема до Тебе ніякого діла. Це не залежить від соціального статусу, віросповідання, політичних вподобань чи ще чогось. Сутність життя полягає у спробі заповнити цей насправді напрочуд швидкоплинний проміжок часу чимось важливим. Робити якусь значущу роботу, яка насправді зовсім не варта уваги. І переконувати себе все своє життя у тому, що те, чим Ти займаєшся, важливе і корисне. Та світу байдуже. Ти можеш все життя простояти на власній голові і все, що зроблять інші, все, на що вони здатні, коли побачать таку картину - крутити вказівним пальцем біля власного виска. І все. До Тебе ніхто не підійде і не запитає для чого Ти це робиш. Впаде старенька бабуся у центрі Рівного, хто допоможе їй піднятися зараз? 1 із 10. Не більше.


Десь там, у глибині власної свідомості, Ти розумієш всю свою нікчемність. Ти лише піщинка, мініатюрна піщинка у склянці часу. У юрбі таких же піщинок Тебе ніхто не помітить. Проте як же хочеться щоб помітили! Як же хочеться, щоб пам`ятали! І вірити хочеться, що навіть тоді, коли Ти впадеш на саме дно склянки, про тебе пам`ятатимуть.


Але такий зараз світ - всім байдуже до Тебе. Таке суспільство. Це не вигадка, це не я придумав. Не я це вперше сказав. У наш час людина вже нікого не цікавить. Цікавить мода, цікавить політика, цікавлять новини, цікавлять катастрофи. Навіть я особисто знаю кількох людей, які вмикають телевізор виключно щоб почути новини з приводу різних аварій. І бажано, щоб жертв було побільше. Вони, мабуть, дивляться ці новини і думають радісно пошепки або ж вголос щось на кшталт “О! Знову літак розбився, жертв багато. Не до добра це все. Кінець світу близько!” і так далі. Про що говорити, коли справді видатний гонщик Міхаель Шумахер важко травмувався і потрапив у кому, як тут раптово взялись люди, які, м’ягко кажучи, не бажають йому добра. Які бажають відкритим текстом – не раз це помічав – щоб він не вийшов із коми. Хіба це не жахливо? Хіба це правильно? У наш час все перекрутилось. Ми живемо в часи, коли справжні цінності уступають місце штучним, нав’язаним нам ЗМІ та іншими джерелами впливу. Тому зараз нас цікавить все, але не людина. Людина у наш час стала синонімом слова “байдужість”. Ми виховуємо у собі пофігізм до людей і абстрагуємось від людства, вважаючи себе кращими. Кращими за них. Насправді все зовсім не так. Кожен із нас був є і буде частиною людства. Марно відділятися від того, від чого відділитися в принципі неможливо. Щоб перестати бути частиною людства, потрібно втратити людяність, перестати бути людиною.


До чого я веду? До того, що якщо Ти зумів когось зацікавити - це все змінює. Змінює навіть одна стороння людина, яка зацікавилась тобою. Якщо покохала – то це взагалі змінює все. Повністю все. Розуміння того, що Ти і Твоє життя має величезне значення для іншої людини змінює всесвіт. Розфарбовує його всіма кольорами і відтінками. Робить світ об`ємним. У цьому весь сенс – у об’ємності. Якщо її нема – Ти не існуєш. Якщо Ти не можеш допомогти коханій людині у тому, де їй конче необхідна допомога, то для чого взагалі Ти живеш? Яка твоя ціль? Канути у небуття, не зробивши у житті іншим нічого хорошого? Не допомігши тому, кого любиш? Не ставши для цієї людини всім, що їй потрібно?


Світ раніше ніколи не був пласким. Ми самі його таким зробили і тому зараз стали схожими на такі ж пласкі фантики, які хтось хаотично розкидав по світу. Між країнами, між океанами. Між пустелями і між будинками. Ми пласкі і живемо пласким життям доки нас хтось не помітить. Я не кажу зараз про рідних людей, я не кажу про сім`ю. Ми завжди багато значили і будемо значити для них. Але сім`ї не вистачить щоб зробити Тебе об`ємним. Потрібна людина на стороні. Друг, подруга чи кохана людина - це не має жодного значення. Вся глибина у тому, що потрібно мати принаймні одну людину, яка у Тебе вірить і яка Тебе підтримуватиме. Людину, для якої Ти значиш більше, ніж можеш собі уявити. І чим більший буде між вами зв’язок, то більше вимірів Ти матимеш. То глибшою людиною Ти будеш.


І коли у Твою воду кинуть камінь, щоб перевірити Твою глибину, на її поверхні що довго божеволітимуть хвилі.



28.06.2014р. [19:14]

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.07.2014 12:54  Панін Олександр Мико... => © 

Ви пишите цікаві, змістовні твори. Ваша творчість неординарна. У Вас вже є прихильники.
Але не називайте свої твори писаниною, навіть жартома, навіть подумки... Не викидайте жодного написаного Вами рядочка - у майбутньому вони можуть стати безцінним матеріалом для творчості.
Не треба займати позицію новачка - у творчих інтелектуальних сферах рище безліч "табакі", вчепляться відразу.
Ви - самодостатній, поважний автор. Пам`ятайте завжди.
Ваші твори дозволяють так думати.
Успіхів.

 01.07.2014 02:03  Панін Олександр Мико... => © 

Друг, подруга чи кохана людина - це не має жодного  значення  -   Кохана людина може сильно образитись.

У Вас дуже концентровані думки

.Вищезгаданий текст можна спокійно поділити на кілька самодостатніх фрагментів.

   "Бритва Оккама" часто може бути дуже корисною.

   Ви ставите вічні питання,віповіді на них також потребують вічності.Але це не значить, що можна нічого не робити.

   Сенс життя....Якщо взяти за ключове слово життя, то виходить, що сенс належить життю, хай воно його шукає...

   А ми? "Будем жить бессмысленно и просто...!?" -адже це сказав сам О.М. Горький. Знаю, що Ви не погодитесЬ, я - теж, а тоді що ж?

   Отака ця Грицева шкільна наука!

Бачите, скільки думок викликає Ваша публікація! Якщо розніваєтесь, то я на це заслужив. Але лихого умислу не маю. приємно обмінятись думками з людиною, яка цікавиться проблемами, якими я переймаюсь також. З повагою.

 29.06.2014 03:08  Ганна Коназюк => © 

Цікаві думки... Читала і... погоджувалась... Сумно якось.

"Вся глибина у тому, що потрібно мати принаймні одну людину, яка у Тебе вірить і яка Тебе підтримуватиме. Людину, для якої Ти значиш більше, ніж можеш собі уявити. І чим більший буде між вами зв’язок, то більше вимірів Ти матимеш. То глибшою людиною Ти будеш." - Майже у кожної людини, хоч одна, але знайдеться така!..))) Отже, наш світ наповнений "багатовимірними","глибокими" істотами - це чудово! Ми здатні зробити землю і життя красивими!!!)))