16.08.2014 16:54
для всіх
414
    
  - | -  
 © Ольга Шнуренко

Промінь сонця у мові

з рубрики / циклу «Проза»

Мене давним-давно вже зацікавили слова, які мають спільний корінь. Так як я не тільки філолог за освітою, а ще й дуже допитлива людина, то якось одного дня вирішила пошукати в словниках слова, в яких спільним є корінь «РА». Виявилося, що в словниках таких слів занадто багато, і що я заблукаю в цьому словесному лабіринті. І тут мені на допомогу прийшов, як завжди, мій улюблений Google. Ця розумна пошукова система видала мені цікавий матеріал, унікальне дослідження походження сонячних слів.

Про сонячний корінь слова «ра» розповідав свого часу зі сцени у своїх виступах відомий російський сатирик Михайло Задорнов.

Сьогодні я знайшла іншого автора, Олеся Бердника, який написав «Словник Ра» («Воскресіння Слова») – це науково-фантастичний трактат про витоки мови. З допомогою "символічної етимології" Олесь Бердник шукає в сучасній українській мові ряд слів, які якнайкраще зберегли залишки праслов`янського сонячного культу (автор називає його "Ра"). Тож цей твір можна назвати культурно-світоглядною мовознавчою розвідкою, яка не претендує на науковий статус. Він був написаний у 1976 р. Хто зацікавиться творчістю Олеся Бердника, може це зробити на його офіційному сайті - //berdnyk.com.ua/

А зараз я хочу викласти тільки окремі фрагменти його твору, своєрідні вижимки із дослідження про походження сонячних слів, які вже допомогли мені дати відповідь на запитання – "Чому різні за семантичним значенням слова мають спільне походження?"

Всі знають крилатий вислів – «Спочатку було слово». Але Олесь Бердник вважає, що: «Спочатку було Мовчання, З Мовчання з`явилося Слово, Слово стало Матір`ю Мови, Мова народила Людину, Людина - батько Духу, Дух у сяйві Слова Повертається до Великого Мовчання». Далі письменник пише: «Слово - диво Всесвіту. Його появу жадають пояснити хитромудрими науковими теоріями, чіпляють на Слово безліч одягу різних епох і народів, аж доки воно забуває про своє первородство і стає кріпаком того чи іншого мовного насильника».

«Кореневі слова в будь-якій мові не просто стихійне поєднання звуків, а природне звучання тої Першооснови, котра стоїть за явищем, річчю, істотою, суттю…» «Зовнішній Космос і Внутрішній Космос душі тісно, нерозривно пов`язані. Той зв`язок виявляється в слові, а опісля - у думці, у дусі». «Абетка - ніби чарівна арфа. Кожна буква - струна. Сонце, зорі, дерева, квіти, птахи, ріки, моря, вітри, люди, звірі гори, поля - весь розмаїтий світ торкається вібруючих струн, творячи чаклунську симфонію Мови.

У природному всесвіті ми знаємо ту першооснову, котра лягла підвалиною буття, стала чарівливою ниттю, що з неї зіткано наше життя - ПРОМІНЬ СВІТЛА. Променю в мові відповідає звук РА». «Могутній вібраційний звук РА і стає по праву символом сонця, світла, радості. Бог Сонця РА відомий всім народам».

А зараз безпосередньо звернемося до сонячних слів та їх тлумачення, яке виклав у своїй праці письменник-фантаст, Олесь Бердник:

1. РАДІСТЬ (Ра-дість, Ра-дає - тобто це почуття дає світло, сонце).

2. РОБОТА (РАБОТА) - (Ра-бути, бути в обіймах Ра, буття радості, світла, натхнення.

3. РАЗУМ (РОЗУМ) - дивовижне поєднання понять УМ (уміти, збагнути, оволодіти) і РА/РО. Ра з Ум дають Людину Мислячу, котра дарунок світла - Ра сполучує з умінням творити, поєднувати хаотичні елементи стихій у гармонію осмисленого буття.

4. Це слово, крім ознаки наявності осмислення, усвідомлення, творення, - означає також об`єднання (РАЗОМ, тобто воєдино, вкупі). Отже, місія Розуму є всеоб`єднання світу, всіх його проявів. Людині Мислячій доручено бути господарем, будівником Космосу.

5. РАДА - від слова РАДІСТЬ. Радитись - це опромінитись РА, радісно об`єднатися в спільному прагненні знайти основу, прийнятну для всіх. Не може бути злої ради, поганої ради, бо це вже ЗРАДА, тобто відхід від РАДИ, РАДОСТі.

6. РАЙДУГА - світоносна дуга, ворота Ра, брама Сонця. РАНОК - схід Ра над світом.

7. РАЯТИ, РОЗРАЯТИ - вернути в душу людини Ра, світло, радість

8. ПАРА - подружжя, об`єднане променем РА.

9. ПРАВДА. Слово, котре вживають усі жерці релігій, усі соціологи, всі філософи, всі апологети містичних чи політичних вчень. Мається на увазі (в більшості) правда, як точна інформація, відомості про те чи інше явище, ситуацію, подію.

Але це лише поверхове значення дивовижного слова, котре складається з ПРА - тобто найдавніший, той, що народжений від РА - ВЕДА - знання, розуміння.

10. КРАЙ - межа, до якої сягає РА. Звідси, КРАЇНА - земля, напоєна силою, полум`ям, щедрістю РА, земля, рідна для даного народу. Ось чому УКРАЇНА, УКРАЙНА - дивовижна, потаэмна самоназва, в якій безодня значень. Це і земля, не обмежена видимими кордонами, а та, котра кличе до РА, вслід за сонцем, це і РАЇНА - багата і сонячна; це і УКРИТА, невидима, прихована в лоні РА. УКРАЇНА - це не тільки географічний терен, держава, сукупність степів, лісів та рік, - а, передусім, духовна країна Свободи, Радості, Мужності, Пошуку - небесна країна РА.

Після вдумливого прочитання та глибокого аналізу твору Олеся Бердника, я ще краще зрозуміла, чому я намагаюся радіти життю попри всі негаразди, і чому завжди закликала писати радісні вірші.

Ра – це сонячний промінь і ми, об’єднані радістю, будемо світити і зігрівати словом, як сонцем, душі людей, які з різних причин розучилися радіти...



м. Київ, 16.08.2014

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!