24.09.2010 16:42
-
636
    
  - | -  
 © Михайло Трайста

То не діло шофера!

Тільки починало світати, коли Андрій Балайдун вирушив з косою на плечах до Кривого Лазу косити конюшину. Бо скільки вкосиш до обіду, не вкосиш від обіду до вечора, – це знали всі косарі, а такого косаря, як Андрій Балайдун, не було на все село! Сімдесятка йому стукнула минулої осені, а він нівроку, змагається з двадцятирічними косарями. 

«Коса – делікатне діло! Тут не йдеться про силу, будь-який піман1 буде махати косою. А скільки буде махати? День-два, а потім?... Ні, брате, коса – делікатне діло! По-перше, залежить, як її виклепаєш, по-друге, як нагостриш, а вже після того, як пускаєш її в траву. Не треба зі всієї сили гатити нею, ні! Косою треба легонько вести, як дівчиною в танку – уважно, ритмічно, прислухаючися до її голосу: ш-ш-ши... ш-ш-ши... ш-ш-ши!..» – розмовляв в думці сам із собою Андрій, щоб йому не навтямилася дорога до Кривого Лазу. 

Не встиг Андрій ні «бабу відбити»2, як на дорозі біля його царини зупинився грузовик – чхнув, гуркнув і занімів. 

– Бензин, щось не впорядку з бензином!.. Ці «Карпати»… Невдалими випускають їх із фабрики. Ой, скільки я намучився та накарав-ся, поки не відгадав всі їхні примхи, а вже після того із зав’язаними очима міг відремонтувати двигуна, – пригадав собі Андрій роки, коли працював шофером на мебельній фабриці в Сиготі. 

Йому стало жаль хлопця, який вертівся біля грузовика, намагаючись завести його. Повісив косу на гілку старої сливи і наблизився до грузовика. 

– Доброго ранку! – вклонився Андрій. 

Хлопець буркнув щось нерозбірливе і знову засунув голову під капот. 

– Ти не будеш син Антона Шоваря? – запитав Андрій, щоб завести з ним бесіду. 

– Чого вам, вуйку, не бачите, що пра-цюю? 

– Я тільки хотів тобі допомогти! – відповів Андрій. 

– Мені?.. Ха-ха-ха! – розреготався парубок. – Це механіка, вуйку! Ме-ха-ні-ка! То не діло косаря, розумієте?! 

– А-а!.. Механіка, кажеш? Ну, тоді пробач, голубчику, якщо то не діло косаря, – хитро посміхнувся Андрій, повертаючись до коси: «Ану дивись на пуцверінка! Пищить, як горобеня – ме-ха-ні-ка! Таких механіків трьох за лея купиш!». 

Сонце видряпалося високо на небо. Андрій сів клепати косу, коли «механік», брудний, вимащений маслом, мов дідько сажею, з відром в руці, появився перед ним. 

– Вуйку, є десь тут поблизу вода? 

– Поблизу нема, криниця аж під он тим явором! – вказав Андрій рукою на явора, який височів, ген аж під Дубовим Грунем. 

Як тільки хлопець зник за кущами ліщини, Андрій вже був біля грузовика. 

– Я так і знав – забруднене сито, і фільтр не живить двигуна, – посміхнувся Андрій, виймаючи фільтр. 

Через три хвилини двигун муркотів спокійно, наче старий кіт в кутку на печі. 

– Як вам вдалося, що ви йому зробили? – витріщився хлопець, коли повернувся з відром води. 

– То не діло шофера! То механіка, ме-ха-ні-ка! Розумієш, хлопче?! – посміхнувся Андрій і поплескав хлопця по плечу. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!