11.03.2015 13:41
для всіх
102
    
  - | -  
 © Василенко Андрій Антонович

На грані живого і мертвого

глава 16, том 2

МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ СПІЛКУВАННЯ З ДУШЕЮ

Василина Григорівна прийшла першою в лабораторію і, поклавши на стіл хлопцям нарис стала вивчати мови програмування.

Микола Антонович та Олександр Андрійович теж рано прийшли на роботу, поздоровалися з Василиною Григорівною і швидко, сівши за комп’ютер не помітили на столі її філософського нариса, стали писати для пошуку душі словесний алгоритм: «атомна – шарикова модель структури розуму людини».

В лабораторії стояла тиша і тільки зрідка було чути загадкові мелодії диких голубів: « Че-куш-ку, Че-куш-ку, Че-куш-ку» та іще «Хоч-ку-ди, хоч-ку-ди, хоч-ку-ди». Василина Григорівна вивчала за комп’ютером мову програмування, а Микола Антонович та Олександр Андрійович викладали на комп’ютері послідовність словесного алгоритму пошуку душі.

Тишу порушив прихід Сніжани Вікторівни. Вона повернулася з друкарні «Фрезер» – заносила для газети приготовлену вчора в кінці робочого дня інформацію про прогноз погоди на тиждень.

– Микола Антонович, і тобі, Василина Григорівна, доброго дня. А тебе, Василина Григорівна, вітаю з новим філософським нарисом. Я його прочитала в друкарні коли він вже був готовий до друку. Молодець. Не мішало б його хлопцям почитати, – сказала Сніжана Вікторівна. – Чуєте? – звернулася вона до Миколи Антоновича та Олександра Андрійовича, які вже закінчили писати алгоритм пошуку душі і стали робити розминку.

– Я ж їм ще зранку положила на стіл по примірнику кожному, – сказала Василина Григорівна.

– Так, а чого ж ти, Василина Григорівна, й досі мовчала. Ми вже з Олександром Андрійовичем закінчили писати словесний алгоритм пошуку душі, – сказав Микола Антонович і пішов до стола забрати нарис.

Вони взяли нарис і пішли до комп’ютера і стали читати.

Микола Антонович та Олександр Андрійович, читаючи нарис раз ураз, радіючи, зустрічалися очима коли починалася кожна її обґрунтована думка. І коли прочитали вони були у величезному захваті від такого філософського мислення.

Сніжана Вікторівна підійшла до комп’ютера і стала читати написаний ними словесний алгоритм пошука душі і коли прочитала вона дійшла висновку, що суть думки Василини Григорівни та їхніх думок була однакова.

– Молодці! Поздоровляю вас із написанням словесного алгоритму пошуку душі, – радісно сказала Сніжана Вікторівна, поцілувавши Василину Григорівну в щічку та потиснувши хлопцям руку. А потім жартівливо і, усміхаючись запитала спочатку у Василини Григорівни, а потім у Миколи Антоновича: «Скажи, Василина, а може ти одна, зайшовши в лабораторію сканувала їх мозок? Чи може ти, Миколо, сканував її мозок?. Признавайтесь. Якщо я вгадала, то я буду замикати на ключ це наше устаткування». – Цю подію треба обов’язково відмітити. О! Вже обідня перерва. Тоді гайда в заводську їдальню, – запропонувала Сніжана Вікторівна.

Вони прийшли в заводську їдальню і замовили собі солодкий стіл. До цієї церемонії приєдналася і Надія Петрівна.

Вони ще раз привітали чинників такого торжества і запросили Сніжану прочитати вірші.

Сніжана Вікторівна відкрила сумочку, взяла блокнот і стала читати поетичні твори за таким змістом:

ІНТЕЛЕКТ ПРИБУЛЬЦІВ

Дев’яностотонні фігури Аку –

Їх звели на острові Пасхи прибульці!

Мо, ’ знайшли в гідравліці силу таку, 

Чи якусь енергію, звабливу думці?

Бо тривку вагу подолати змогли

І у кремній постать свою перевтілить!

Щоб сказати світу, чого досягли —

Інтелект у камінь загнати зуміли!

Щоб узріли люди прибульців з душі, 

Що, в уяві, з шелесту мрій оживають…

І, здається, з мозку їх душі-вужі

Тогоденням в душу мені заповзають!


ВИЩИЙ РОЗУМ

На світі є життя розумне всюди…

Є Бог – це Вищий Розум – він єдиний.

Збирають плід буття щасливі люди, 

Який від нього йде, як дар людині.

Від нього йде :природи дар; Ярило;

Скарби Землі і неба хмари сині;

До всіх світил стальні космічні крила –

Це все від нього йде, як дар людині!

Життя клітин кружля в космічнім вирі, 

Шле Сонце промінь в будь яку годину, 

Від нього нам іде душевна щирість

Тому, що любить він завжди людину!

Земні скарби у надрах мають люди, 

Космічний шлях крізь неба синь проклали, 

Розмножив він життя розумне всюди, 

Він дав усе, щоб люди щедрість мали.

Життя розумне є на світі всюди, 

Є Бог – це Вищий Розум – він єдиний.

Плоди життя збирають в щасті люди, 

Яке від нього йде, як дар людині!

– Дякуємо тобі, Сніжана Вікторівна, за поетичний обід, – сказала Василина Григорівна. – У тебе вірш в тематиці сьогоднішнього відкриття, – додала вона

– Твої вірші це справжня філософська поезія. Ще ні один сучасний поет на наукову тематику не писав таку маститу поезію. Так, що ти, Сніжано Вікторівна, на сьогоднішній день є неперевершена, – сказав Микола Антонович.

Прийшовши з обіду в лабораторію Олександр Андрійович та Микола Антонович приступили до написання словесних алгоритмів: алгоритм «створення штучної атомної моделі розума» і алгоритм «штучних атомів розума».

Микола Антонович писав алгоритм «створення штучної атомної моделі розума», а Олександр Андрійович писав алгоритм «штучних атомів розума».

Сніжана Вікторівна стала показувати Василині Григорівні складання самого процеса програмування по математичній моделі, яку вона запрограмувала раніше.

В лабораторії стало чути як і які наукові процеси створюють творчі люди. Микола Антонович та Олександр Андрійович, обговоривши словесні алгоритми та арифметичні рівняння в математичних викладках писали математичні моделі. Микола Антонович писав математичну модель створення «штучної атомної моделі розума, а Олександр Андрійович – модель «штучних атомів розума. А Сніжана Вікторівна наводила Василині Григорівні приклади де застосувати ту чи іншу мови програмування. Так в творчих та пізнавальних дебатах протікав їх робочий день.

Микола Антонович та Олександр Андрійович закінчили писати математичні моделі: «модель створення штучної атомної моделі розума» і» модель «штучних атомів розума».

– Олександр, коли ж вже буде математична модель «спілкування з душею»? – запитала Сніжана Вікторівна.

– Вона скоро буде написана. Ми вже написали дві математичні моделі: «модель штучної атомної моделі розума» і «модель штучних атомів розума». Залишається нам створити ще дві математичні моделі: «модель пошуку душі» і «модель спілкування з душею». Думаю, що ми сьогодні закінчимо повністю написання математичної моделі спілкування з душею – відповів Олександр Андрійович.

– Живої чи померлої людини? – запитала Василина Григорівна.

– Як ти, Василина Григорівна, думаєш із якою душею нам треба спочатку поспілкуватися? – запитав Микола Антонович.

– Я думаю, що вперше треба поспілкуватися з душею живої людини та провести дослідження. Може вона підкаже нам де і в який час ми може-мо спілкуватися з душами померлих, – відповіла Василина Григорівна.

– Ми з Олександром Андрійовичем теж такої думки і будемо проводити експеримент на собі. А тепер, будьте ласкаві, дайте нам ще попрацювати, – попросив Микола Антонович.

І дівчата затихли. Василина Григорівна стала повторювати показане Сніжаною Вікторівною. А Сніжана Вікторівна почала писати вірш.

Хлопці стали творити математичну модель «пошуку душі» і «спілкуванню з душею» людини. Микола Антонович творив математичну модель «пошуку душі», а Олександр Андрійович – математичну модель «спілкування з душею».

До кінця робочого дня залишилося дві години і сорок одна хвилина.

В лабораторії знову запанувала тиша тільки чути воркування диких голубів.

Хлопці на комп’ютерах закінчили творити математичні моделі і стали писати на комп’ютері єдину математичну модель «спілкування з душею».

До них підійшли Сніжана Вікторівна і Василина Григорівна.

– Ну, що хлопці? До кінця робочого дня залишилась одна година двадцять три хвилини, – запитала Василина Григорівна.

– Заберете через годину – сказав Микола Антонович, а зараз ідіть куди зібралися і не заважайте нам, а ти, Сніжана, пиши вірш та нам почитаєш, – додав він.

– Так, Олександр Андрійович, я бачу, що і ти вже закінчив писати бо робиш розминку по системі Йогів, – сказав Микола Антонович і став робити з ним розминку.

– Після нашої розминки, ти, Олександр Андрійович, із комп’ютера файли з математичними моделями на флешці переносиш до моїх файлів з моделями і ми по смислу і черзі кожної програми в діях єдиної математичної моделі ув’яжемо їх через відповідні математичні перехідні модулі.

Коли дівчата прийшли в лабораторію єдина математична модель «спілкування з душею» була написана.

– Сніжана Вікторівна, забирайте математичну модель «спілкування з душею» і пишіть комп’ютерну програму, – сказав Микола Антонович – Олександр Андрійович, віддай їм флешку і хай читає вірші, – додав він.

– Зараз роздрукую і прочитаю, – сказала Сніжана Вікторівна.

Роздрукувавши Сніжана Вікторівна стала читати такі вірші:

ДІАЛЕКТИКА СВІТУ

Ми в зорянім світі кохання зустрілись –

Дивилися в небо із скирти соломи…

В душі почуття мерехтіли, мов зріли, 

Залишивши слід від солодкої втоми…

Згораючи зірка розвіялась прахом –

У бездні космічній останки згубила!

Скінчилась її траєкторія крахом –

Її діалектика світу убила!

В матерії іншій вона відродилась, 

Щоб знову на новій орбіті ясніти…

…Падіння зорі нам побачить судилось, 

Щоб так на орбіті любові – згоріти!»

Племіннику Іллі Володимировичу

В ГОСТЯХ

Стоїть без дверей і без вікон хатина, 

Немов сирота, на пустому подвір’ї, 

В якому вже порості вищі від тину, 

В гостях лиш літає гороб’яче пір’я!

В селі вже із рідних нікого немає, 

Живуть лиш мені незнайомі селяни

Й мене із селян цих ніхто вже не знає, 

Але привітають – усі, хто не гляне!

Розпитують, хто я і звідки я родом, 

Запрошують в гості на чашечку чаю, 

Чекають у відповідь щирої згоди…

…Лиш хата стоїть і без мене скучає!


ПО ЗАКОНУ НЬЮТОНА

Вже все наше село по осінньому спало, 

Ми ж сиділи іще в яблуневім саду.

Близь нас яблуко спіле на землю упало –

Його вітер шалений із гілочки здув.

По закону Ньютона падіння це сталось –

Нагадало воно про тяжіння земне.

Ти ж так смачно в саду, цілувавши мене

Нагадала мені про існуючу старість…

Все ж іще не старіємо ми із тобою!

Й хоч тяжіння земне ми не в змозі минути, 

Та докіль у нас буде тяжіння любові

Нас із гілки життя і всім бурям не здути!


– Спасибі. Подобається, – сказала Василина Григорівна.

– І мені теж сподобався, – сказав Микола Антонович.

– А тобі, любий? – запитала Сніжана Вікторівна.

– Оце моя відповідь, – поцілувавши, сказав Олександр Андрійович.

– Якщо всі задоволені тоді по домівках, – сказала Сніжана Вікторівна і дістала ключ від лабораторії.

Вони гамірно дійшли до свого будинку і слухняний ліфт, як і завжди, повіз їх на десятий поверх.

26.11. – 27.11.2014



м.Дніпропетровськ, 01.12.2014

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!