14.11.2010 18:39
-
634
    
  2 | 2  
 © Михайло Трайста

Продаж вівчарки

Смішні пригоди вуйка Феріщака

Вуйко Фіріщак мав собаку-вівчарку, яку назвав Урсулом. Собака справді була гарна, але така люта, що рвала. 

Багато вівчарів з села намаглися купити в нього собаку, та вуйко ні слухати не хотів. 

– Тото муй найдобрий цімбор! За мене горло хоть-кому перегризе! – хвалив він Урсула. – Як я можу продати? 

Та одного разу вівчарі з Дорни, що йшли через село, почали наполягати, щоб вуйко продав їм Урсула й таку ціну назвали, що за неї можна було три вівці купити. 

– Продай їм ґайду5, чоловіче, яка тобі хосна з неї, ти не вівчар! – настоювала й Феріщакова жінка. Але вуйко свого Урсула не продав. 

Не продав тоді, а продав через три дні Іванові Кореню з Бистрого за два літри горівки. 

– Здурів єс дав Бог!.. – передучера не хотів єс продати пса за великі гроші, а нині продаєш за горівку, лиш на питя ти голова, пила би тя п’явка, – лаяла його жінка. 

– Сама єс іздуріла, небого, з Дорни пес са не верне, а з Бистрого завтри назад дома буде. 

Так і сталося. Наступного ранку Урсул вже був на Феріщаковім подвір’ї. Пусто ходив Корінь, щоб Феріщак повернув йому собаку, або горівку...Той запер Урсула в шопі й не признавав, що пес повернувся. Та, на його біду, одного дня Урсул розгарчався у схованці. Тоді розлючений Корінь вдарив вуйка Феріщака кулаком в груди. 

– Мой Іва! Я думаю, ти мене не ударив лиш так, на збитки... 

– Ти думаєш, що мені до збитку?.. – крикнув розлючений Корінь. 

– Тогди добре, бо я збитків не люблю! 

На таку відповідь Корінь розсміявся, й вони помирилися. Вуйко Феріщак повернув Коріню горівку, запросив до хати й вгостив його своєю. 

– Я не хотів тебе, Іва, обдурити, я тульки хотів видіти, ци са наверне Урсул дому, – почав вибачатися вуйко Феріщак. 

– За тото ти його запрятав у шопі! – вколов його Корінь. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.11.2012 10:56  Каранда Галина => © 

{#}

 14.11.2012 08:41  Зав`ялова Валентина => © 

Цікаво і дуже природньо.