21.04.2019 16:32
для всіх
136
    
  2 | 2  
 © Душа

Безцінна Святиня Сейданаї. Чудотворний образ Божої Матері, Шагура

Безцінна Святиня Сейданаї. Чудотворний образ Божої Матері,  Шагура

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

Історично-біографічний нарис ( історична частина) продовження...


Згідно з християнським переказом, сама Божа Матір з`явилася Благовірному Юстиніану і веліла на тому місці високо в горах побудувати на Честь неї Храм, імператор був дуже віруючою людиною і звів великий Храм і Монастир Різдва Пресвятої Богородиці, що займає лідируюче місце за кількістю паломників на Близькому Сході, однаково шанований християнами і мусульманами.



Одного разу, настоятелька Монастиря попросила інока, який слідував з Єгипту в Єрусалим, привезти Ікону Богородиці і видала йому гроші на її придбання. Прибувши в Єрусалим, монах забув про дану їм обіцянку, проте в голові зазвучав незнайомий голос: "чи нічого ти не забув тут зробити"? Чернець пригадав дане їм слово і придбав ікону, за переказами, саме ту, яку написав за життя Богородиці Апостол Лука, Учень Ісуса, а також один з авторів тексту Нового Завіту (Євангеліє від Луки). Весь шлях ведучий назад в Сирію був сповнений Чудес і позбавлень від несподіваних поневірянь, чернець зрозумів, що образ чудотворний. Прибувши в Монастир Різдва Божої Матері, він впав у спокусу, побажав залишити Святиню себе і сказав настоятельці, що не зміг виконати її прохання. Але коли спробував покинути обитель з іконою, його ноги перестали йому коритися. Він змушений був віддати Святиню черницям, а сам довго каявся.


Ікона мироточить. Святиня зберігається в скриньці в каплиці і не представлена на огляд віруючих, над входом в неї, написана цитата зі Старого Завіту:» і сказав Бог: ... зніми взуття твоє з ніг Твоїх; бо місце, на якому ти стоїш є земля свята " (Вихід 3: 5), відповідно при вході в каплицю прийнято знімати взуття.


Ікона прославилася багатьма Чудесами, безплідні народжують, хворі зцілюються, жадаючі благословляються, і більше того, тут можливі такі Чудеса, які багатьма забуті з Біблійних Часів. Сама Божа Мати захищає обитель, засновану за її преславним велінням. З часів Римської імперії, люди рятувалися тут від страшних епідемій, ворогів і нещасть.


Згідно одному переказу, в 80-х роках 20 століття в одній мусульманській сирійській родині народився малюк з густим волосяним покривом на обличчі, невтішна мати не знала, що робити і готова була на все, щоб зцілити сина. Вислухавши сповідь нещасної, сусідка-християнка порадила їй молитися Божої Матері, і та стала благати Пресвяту Діву зцілити її сина. Одного разу до неї прийшла жінка в чернечому вбранні і сказала, що її син буде здоровий. А в подяку, веліла лише принести пляшку оливкової олії в Сайданайский Монастир Різдва Богородиці, в цей момент хлопчик повністю видужав. Мати дитини так і зробила, але коли вона підходила до обителі кілька крапель олії пролилося на сходинку, жінка почала їх ретельно протирати руками, тоді через яскраве світіння проявився нерукотворний Образ Богородиці (нині, образ обгороджений маленьким парканом), тоді жінка повірила, що до неї приходила Мати Ісуса Христа.


2004 рік, у однієї дуже багатої мусульманської подружньої пари з Саудівської Аравії не було дітей. Тому батьки чоловіка вимагали, щоб він взяв собі другу дружину, як-того наказує Коран. Але він цього не хотів. По Божому провидінню благочестива сім`я поїхала до Сирії, з метою відпочити і відвідати найдавніші Святині. У Дамаску вони найняли таксиста (за іншою версією - автомобіль з водієм), він був дуже балакучим, і дізнавшись про їх біду порадив подружжю відвідати Сайданайский Монастир Богородиці, яка допомогла вже багатьом бездітним сім`ям. Вони так і вчинили. Приблизно через 9 місяців після відвідування обителі у родині народився спадкоємець. Щасливий батько повернувся до Сирії з метою зробити пожертвування монастирю, вклонитися Чудотворному образу Богородиці і подякувати їй, а також винагородити таксиста. Однак, у останнього були інші плани, він вирішив заволодіти всіма грошима клієнта. Таксист і двоє його подільників вбили багатого араба і поклали четвертований труп в багажник, але машина відмовлялася їхати далі, з багажника текла кров. За викликом пильного громадянина, що проїжджав повз, приїхала поліція, вони відкрили багажник, з якого вийшов молодий батько... так, у крові, але живий. Його вбивці тут же збожеволіли від побаченого. А багатий араб розповів, що Божа Мати щойно закінчила зашивати його тіло і Воскресила Ім`ям Сина свого. Комісія, яка була створена для вивчення цього випадку, прийшла до висновку, що араб дійсно був четвертований і зібраний по частинах, також, як і те, що сучасній медицині це не під силу. Воскреслий і його сім`я прийняли Православ`я, шрами залишилися як нагадування про сліпу жорстокость жадібності і про велике Диво Воскресіння (1).


Сирія 2012 рік. Випущений в обитель снаряд, пробив монастирську стіну, але не вибухнув, ніхто не постраждав (2).


2014 рік, злочинці випустили ракету в бік Монастиря, насельниці приготувалися до смерті в Ім`я Господа, але нічого не сталося. Через кілька днів обитель відвідав військовий генерал, який цікавився чи не сталося чогось незвичайного за останні дні і черниці розповіли йому про зниклу ракету. Генерал же у свою чергу, пояснив, що бачив разом з іншими людьми незвичайне явище в Небі жінки в прозорих блакитних шатах, від якої виходила Благодать, вона взяла ракету, подлетающую до Монастиря, і відкинула її у бік. Генерал сповідує Іслам, тому не відразу зрозумів, що це була Мати Господа нашого Ісуса Христа. (3)


У вищезгаданому році злочинець приніс в обитель величезну свічу. Запалити її так і не вдалося, а нечестивець на місці помер від серцевого нападу, встигнувши покаятися і попередити сестер про те, що свічка начинена вибуховим матеріалом, а враховуючи розмір свічки, згідно з місцевими звичаями, вона була більше півтора метрів в довжину, масштаби трагедії могли бути найтяжчими. (4)


Повернемося в епоху Благовірного Юстиніана. Коли Пресвята Богородиця знову з`явилася імператору уві сні, показала йому план жіночого Монастиря, і сказала, що ця обитель буде перебувати під її захистом і заступництвом. Безсумнівно, Божа Мати являє свою Благодать на Благословенній Святій Землі, де як раніше вершаться Біблійні Чудеса ранньохристиянських часів.


***

1. За матеріалами статті Братії Гробу Господнього Патріархії Єрусалиму. Великий піст 2005 рік, оригінальний текст написаний новогрецькою мовою.


2 . За матеріалами інтернет-видання Православ`я. 


3. За матеріалами статті в перекладі протоієрея Сергія Аракелова.


4. З інтерв`ю єпископа Ерзурумського Кайса, вікарія (помічника) Патріарха Антіохійського Іоана Х.


Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами).

Далі буде...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.05.2019 08:37  Тетяна Белімова => © 

Яке щастя, що цю святиню береже Господь. На жаль, багато храмів в Україні не збереглося. Важко навіть уявити, який би вигляд мала наша Батьківщина, якщо б відновилися всі зруйновані святині.
Цікава і повчальна історія ❤️❤️❤️