26.09.2019 19:30
для всіх
133
    
  7 | 7  
 © Каллистрат

ЧОБОТИ

стара бувальщина

- Ну от як вам було тут при німцях? – питаю я бабу Настю.

- А при яких, при первих чи при других?

- Та можна й при перших.

- О, та при первих було харашо, дуже культурні люди – потім щось згадує і добавляє – правда один німець нашому Данилові морду таки набив!

- А за шо?!

- Та за чоботи.

- А шо Данило у німця чоботи вкрав, чи шо?

- Та ні не крав. Він йому їх пошив.

- І шо?

- Та шо ж. Німець десь дістав собі товар на чоботи і рішив їх пошити, а у нас був один сапожник на все село. Данило. Жив на отій вулиці шо до річки виходить і я тобі скажу шо все село обшивав і ніхто на нього не жалівся, от тільки німцю не вгодив .

- А шо у німця був якийсь вкус другий чи шо?

- Та який там у нього вкус, коли він німець. Може шо й було, але ж і чоботи були гарні.

- Тоді за шо по морді?

- Та за шо, приніс німець товар Данилові, ну той і взявся шити. Товар, правда був дуже гарний. Німецький. Чоботи пошив, но шо то чуствував, бо коли німець должен був прийти, він і каже своїй бабі: «Ти чоботи німцеві віддай, а про мене йому нічого не кажи, мол нема дома», а сам заліз до себе на хатнє горище і притих.

Ну, німець прийшов, баба йому ті чоботи винесла, тай подає з поклоном, а він на них і так подивиться, і так, в руках крутить, шось думає, а потом і питає;

- А де Данило?

- Та бог же його знає, десь пішов, а шо ви хотіли?

- Та поблагодарить за чоботи.

- Та невже! – зраділа баба - То я його зараз і покличю – піднялася по драбині на горище, та й каже – Данило, злазь скоріше, німець твої чоботи хвалить! Та не бійся ти, злазь…

Сама злізла на землю, а за нею і Данило. Іде до німця і кланяється. А той крутить в руках ті чоботи і так внімательно дивиться на Данила. А коли той підійшов, то він взяв чоботи за передки, а халявами Данилові та й по морді, та й по морді…. Ще й приказує: «Ай, харошие сапоги Данила пошил, ай, харошие!», а потом кинув їх на землю, повернувся і пішов собі геть.

- А шо ж таке?

- Та шо, німець може і культурний був, але ж і дурний, він же не понімав, шо у нас всі чоботи шили на одну колодку.

- В смислі як це на одну колодку?!

- Та як. От бачиш і ти не понімаєш. Раньше чоботи ніхто не шив на праву там чи на лєву ногу, шили два однакових, а потом людина вже і приношувала їх так як їй було треба, то, може у німців там чи правий чи лєвий, а у нас люди і так понімали де в кого яка нога.

А Данило постояв, постояв, подивився, підібрав ті чоботи та так добре в них і ходив. Товар же був німецький. Ще й в гражданську войну його бачили в тих чоботях.

- А далі як?

- Та шо ж далі. Далі було те, шо прийшли жиди з комуністами і все перевернулось. Ні тобі чобіт, ні мастєров. Данило десь пропав, мабуть шо вбили, баба його до голоду ще жила, а в голод і її поховали рядом з Пилиповою Варькою.

Мужики он зараз тільки в кирзових чоботях і ходять. А хіба ж ти їх начистиш до блєска, та й воду вони пропускають.

Нє, не та тепер жизнь, ой не та …

 

 

 

Примітка: «Перші німці» - 1918 рік.

«Другі німці» - 1941 – 44 роки.



м. Київ, 23 вересня 2019 року.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 01.10.2019 17:42  © ... 

Эт точно! Видать не наше это дело - тачать сапоги)))
Спасибо за внимание!

 01.10.2019 11:55  Ольга Білицька => © 

Чудово написано! І в мене таке враження, що ті чоботи, що продаються тепер на наших базарах роблять так само)

 29.09.2019 08:43  © ... => Костенюк 

Та то так. Ще та халепа )))

 28.09.2019 15:49  Костенюк => © 

Ми і до цього часу не вміємо шити, як вони... Дивно, чому? Бо прийшли жиди з комуністами((

 26.09.2019 22:08  Надія Крайнюк => © 

Блискуча робота, пане Каллістрат. Не те що Данилові чоботи на одну колодку. :-)
Дякую.

 26.09.2019 19:51  Каранда Галина => © 

Ух-ти! ) новеньке, свіженьке, та ще й українською?!))) Хоч би не зурочити!)))
Чудово вийшло.
Вірю!)

 26.09.2019 19:44  Панін Олександр Миколайович... => © 

Добрий німець був: халявами, халявами, а міг же і навпаки!