17.10.2019 15:04
для всіх
580
    
  2 | 2  
 © Суворий

Помилятися корисно або чому недосконалість мозку є нашою перевагою

Помилятися корисно або чому недосконалість мозку є нашою перевагою Хеннінг Бекк

рецензія/відгук

Мало до якого пристрою, що здатен виконувати корисну для людину функцію, не додається інструкція. Проте ми не завжди намагаємось її докладно вичитати надаючи перевагу експромтам та вивченню можливостей на ходу. Проте чим складніший механізм – тим він приховує все більше можливостей. І ігнорування інструкцій часто-густо може привести до неефективного використання придбаної речі або навіть її поломки. І, що найбільш образливо, не виключено, що хтось інший маючи ті ж можливості, що й ви, скористається ними більш ефективно, а значить отримає переваги, яких не буде у вас.

Серед безлічі таких пристроїв найбільш цінним для людини є мозок. Цей актив присутній у всіх і кожен використовує його по своєму. І в загальних рисах складається враження, що усі ми ним користуємося однаково. А якщо десь хтось і має якісь переваги то прийнято вважати, що ця перевага надана йому провидінням у вигляді наперед інстальованих талантів чи так званих розширених можливостей, яких не має, до прикладу, у Вас. І уже не буде…

Проте не все так просто. Типовий людський мозок функціонує достатньо однаково, має подібну масу і форму, в якій присутня абсолютна більша частина функціоналу. Проблема лише в тому, що Ви інколи не читали інструкцію по його використанню, всі навики отримали з досвідом і стереотипними установками, що заклали у вас батьки та суспільство в період найінтенсивнішого розвитку. І, на жаль, робили це теж не читаючи інструкцію по використанню свого…

Хеннінг Бекк, автор чудового дослідження на цю тему «Помилятися корисно або чому недосконалість мозку є нашою перевагою», саме таку інструкцію для швидкого старту і розробив.

Після прочитання задався простим питанням: чому нам, істотам що до 15 років своїх найкращих років життя доводиться присвячувати виключно освіті (і погрожують, що скоро доведеться це робити безперервно до смерті) ніколи не проводили ввідних курсів саме по прикладному використанню мозку? Чому наш мозок і наша освіта (сподіваюсь колишня) були непримиренними супротивниками, що запекло боролися один з одним? Чому я і абсолютна більшість таких же піддослідних кроликів за партами ніяк не міг завчити правила, дати, події, терміни або навіть у найрозумніших з нас не виходило перемножувати в голові трьохзначні числа? Чому мозок постійно підступно відволікався від голосу вчителя/викладача, що годинами гундосив розумні речі, від яких уже через 20 хвилин хотілося впасти в летаргічний сон і ніколи не просинатися? Як узагалі, якщо довіряти Дарвіну, такі безмозглі створіння вижили на цій планеті і не були пережовані хижими звірами, якщо ми так легко починаємо куняти за партою під тиском півгодинної лекції по основах тригонометрії, перетворюючись в найлегшу здобич на планеті. Зрозуміло, що або тут щось не так або ми живемо в епоху всезагального обману, де панують стереотипи (до речі, в книзі про них, як про ефективний інструмент оптимізації роботи мозку, сказано багато хорошого), що заважають нам комфортно жити і розвиватися.

Якщо подивитися на нові школи і університети (саме нові, а не ті, що вчать по старому додавши опцію "лекція на ютюб"), що з`являються зараз у світі, як гриби після дощу, то вони за описом принципів функціонування їх ідеологів уже на 100% враховують специфіку функціонування мозку і це змушує їх повністю демонтувати стару класичну школу побудовану в першу чергу на тупому заучуванні знань на пам`ять. Пам`ять гірше якої в природі не існує, бо навіть комп’ютери тридцятирічної давнини мали пам`ять набагато краще організовану для запам`ятовування ніж та, яку подарувала нам природа за результатами мільйонів років еволюції. Вже не говорячи про ті баги, які раз-по-раз повторюють люди, підтверджуючи, що більш ненадійного сховища для знань, як наша голова, просто не існує. Люди і людство схильне до помилок, постійних і неперервних. І ніяке залякування та механізм виставлення поганих оцінок, покарань та штрафів в більшості випадків не допомагає, а там де ніби допомагає є джерелом страждань та сумнівів для конкретної людини, що живе в потоці стресу та страху ледве не усе своє свідоме життя закінчуючи його інсультами чи дослідженням дна склянки.

Наш мозок – це чудова річ. Неповторна і в майбутньому навряд чи буде повторена, бо комп’ютери, які розпочали свій еволюційний шлях від рахівниці та калькулятора, ніколи не зможуть захопити владу над тими, хто має проблеми з додаванням двохзначних чисел, приймає рішення спираючись на емоції, а не факти, та неперервно помиляється не даючи машинам вибудувати логіку наших подальших дій. Повстання машин відміняється і усім, хто захоче дізнатися чому, рекомендую «Помилятися корисно» Хеннінга Бекка.

Сильна сторона цієї книжки в тому, що тут зібрано дуже багато ключової інформації без роздування сенсу кількістю друкованих знаків. Специфіка запам’ятовування, мотивації, причини прокранації, проблеми вибору, механізм прийняття рішень, потяг до перфекціонізму, схильність до створення хибних спогадів, незамінність стереотипів та причини труднощів з їх модифікацією. І найголовніше, як активувати процес творчості, як найсильнішої опції, що й забезпечила нам виживання наперекір хижим звірам та концепції Дарвіна.

Ще одна причина чому варто прочитати «Помилятися корисно», тотальне полювання на дурнів в мережі, яке буде лише посилюватися. І не варто сподіватися, що від цього може захистити мовний бар`єр. Гроші та технології уже практично знищили цю перешкоду для тих, хто займається ідеологічною обробкою та маніпуляцією Вашої свідомості. І всі інструменти такого впливу базуються виключно на недоліках, які вдалося вичленити з вивчення концепції функціонування мозку. Ці недоліки добре відомі і лише володіючи знаннями про них можна виробити особисту стратегію боротьби з такими технологіями. І припиніть думати, що з Вами цього не трапиться. Вас ранжують і підберуть модель впливу, яка, якщо й не зробить корисного ідіота, то перетворить в шаленого ортодокса чи байдужого до всього інтроверта, що теж нівелює Вас, як особистість, здатну до подальшого розвитку.

На превеликий жаль «Помилятися корисно або чому недосконалість мозку є нашою перевагою» Хеннінга Бекка не вдасться відшукати в українському перекладі. Але дорога до знань завжди не без труднощів. Тому приємного прочитання. І нехай тверезий глузд не покине Вас навіть тоді, коли усі довкола зійдуть з розуму.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.10.2019 18:25  Каранда Галина => © 

До речі, ми не просто "інколи" не читали інструкцію по використанню мозку - ми її взагалі ніколи не читали!)))
Крім оцієї, звісно:

Інструкція по експлуатації Мозку Головного МГ-12 | Олександр Новіков