12.10.2020 10:55
для всіх
102
    
  3 | 3  
 © Каллистрат

Епізод

бувальщина



Уже дві доби селяни і старі і малі сиділи в Гаврилівскій балці.


Зі сходу наступала Червона армія і її артилерія з протилежного боку ріки другий день поспіль гатила і гатила по хатах і погребах допоки ще нерозбитого села де начебто засіли німці.

Німці були, але попереду села в окопах на крутому березі навпроти наступаючих. А по селу бігали тільки спантеличені собаки шукаючи своїх хазяїв.


На дні старої і глибокої балки зібрались всі хто ще був живим в селі. Жінки з дітьми, та діди з бабами.


Погода стояла по-осінньому холодна, а німці все упиралися і упиралися і відступати, мабуть не хотіли. Жінки кутали малих дітей у всіляке лахміття яке було у них під рукою, діди крутили цигарки з січеного табаку і всі чекали, коли ж воно вже це закінчиться.


Раптом в небі почувся гуркіт мотору і із-за краю балки вискочив червонозоряний «яструбок» - розвідник. Він летів дуже низько, а пілот уважно видивлявся навколо.


І тут жінок зірвало в голос:

- Ой, боже! – здійняли вони ґвалт - Та він же приведе сюди бомбовози! Та вони ж нас віх повбивають! Куди ж нам тікати!

Старий дід Пилип, який мовчки сидів до цього серед інших, раптом скочив зі свого місця, виліз на малий пригорбок, зняв з голови шапку замахав нею над головою і закричав до усіх:

- Люди! Люди! Стійте де стоїте! Нікуди не біжіть, бо вас ще німці постріляють! Жінки! Коли він полетить обратно піднімайте вгору дітей, щоб він бачив, що ми не салдати!


І коли «яструбок», після розвороту повернув знову на схід, то жінки схопили дітей в руки і мовчки підняли їх над своїми головами.

Пілот ще раз уважно придивився до натовпу людей у балці, а зникаючи з виду помахав їм на прощання крилами.


Село було зруйноване вщент, але ж діти залишились живими.



м. Київ, 18 вересня 2020 р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 13.10.2020 08:34  Анатолій Костенюк => © 

Зворушливо, пане КАЛЛІСТРАТ! Певно зараз так не зробиш, тому діти гинуть... Дякую!

 12.10.2020 20:09  Каранда Галина => © 

Останнім часом мені постійно здається, що світ зійшов з розуму. В дитинстві/молодості думала, що люди, які все вирішують, точно розумні, і точно знають, як краще. Тепер я щось дуже сумніваюсь...
Розумних людей багато. Чому світ такий придуркуватий???
(І це я тільки по заголовках новин пройшлася, не відкриваючи їх!)

 12.10.2020 14:46  Ем Скитаній => © 

чудово! - бо українською...і нагадали про війну - тодішню з натяком на сучасну...але вже з іншим унікальним ворогом, який затіяв свою так звану "брудну" війну - ввігнав тесак у спину...увесь світ це бачить, а він - ні!..звичайна москальська сліпота...

 12.10.2020 11:23  Каранда Галина => © 

Аж зморозило...
Особливо від розуміння того, що війна триває прямо зараз.