19.02.2021 11:15
для всіх
94
    
  1 | 1  
 © Ольга Шнуренко

Зачарована зима

з рубрики / циклу «Ессе та нариси»

Надворі лютий, морози лякають щодня. Зима у місті і в селі – різна. Із-за тепломережі, яка проходить під землею, і завдяки теплу, яким дихають багатоповерхівки, міський клімат завжди менш суворий, м`який і лагідний.

А в селі, особливо у полі і в лісі – справжня зима, яка одягла дивовижну сріблясту сукню, оторочену білим лебединим пухом; а ще вона заквітчала білосніжним жасмином довгі коси і одягнула кришталеву корону.

Зима не тільки дивовижна та чарівна, але й дуже часто непередбачувана та неспокійна. То захурделить сніговіями і вкриє землю легким і пухнастим снігом, а то ляже спочити, спокійна і лагідна, виблискуючи на сонці міріадами діамантів.

На рівнині, як правило, хазяйнує бадьорий вітер і влаштовує снігові хороводи. Коли стомиться, летить до лісу і лягає спати на вкриті пухнастим снігом віти.

Небо взимку – мінливе і різнобарвне. А ще воно має різний настрій: то сонячний і радісний, а то похмурий і гнітючий. Особливо цікаво спостерігати, як по-різному виглядає небо вранці, вдень, увечері і вночі, коли погода спокійна і немає снігопадів.

На світанку, коли сходить сонце, небо медове, напівсонне і ліниве. На горизонті – ніжно-рожеве, а сонячне світило нагадує помаранчевий м’ячик.

Вдень небо високе, бездонне, емоційно стримане, бліде, сіро-синьо-фіолетове, а сонячне світло холодне.

Увечері особливо цікава сонячна заграва там, де сонячне ярило заходить за небокрай. На полум’яному фоні темні хмарини виглядають як силуети дивовижних гігантських птахів і звірів.

А вночі небеса ніби чорна мантія мага, оздоблена зірками і місячним серпанком.

Зима – найбільш загадкова та казкова пора року, одночасно і чарівна, і зачарована…


#Ольга_Шнуренко



м. Київ, 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!