17.11.2021 11:05
для всіх
72
    
  1 | 1  
 © Каллистрат

Сигізмунд

Сигізмунд

Сигізмунд Домінікович Кржижановський


Декілька слів про «позабутого літературного генія».

 

Пан Сигізмунд, як то і належить справжньому письменнику, народився в Києві 1887 року 11 лютого за новим стилем календаря.

 

Юнаком навчався в Четвертій гімназії Києва. Після її закінчення 1907 року вступає на юридичний факультет Київського університету, паралельно відвідуючи лекції на історико-філологічному факультеті.

В роки навчання друкуються його вірші і шляхові нариси про подорож до Італії, Австрії, Франції та Німеччини.

Після закінчення університету 1913 року служить помічником присяжного повіреного, проте в 1918 кидає юридичну практику і протягом трьох наступних років читає лекції з психології творчості, історії та теорії театру, літератури, музики у Київській консерваторії, Театральному інституті ім. М. Лисенка та Єврейській студії Києва.

 

1922 року переїжджає до Москви. Працює в Камерному театрі викладачем.

 

В літературному світі виступав як автор химерно-філософських, сатиричних, лірико-фантастичних творів, де часто в гротескній формі показував абсурдність і бездуховність тоталітарного суспільства і які, звісно ж, не співпадали з тодішнім соціалістичним реалізмом. Писав також п’єси: ексцентричні, історичного характеру, комедії, буфонади. По цьому, жодна з підготовлених ним до друку збірок так і не вийшла в світ.

Зневірившись побачити видання своїх творів у хронологічному порядку, він складав свої новели в «книжки», не озираючись на час написання окремих речей, що тепер дещо і ускладнює їх визначення.

 

Помер він у Москві 1950 року.

 

Перші ж його літературні видання побачили світ тільки через 40 років після смерті автора.

- 1990 рік - «Возвращение Мюнхгаузена»;

- 1991 рік – «Сказки для вундеркиндов».

 

Отаке от було життя у чоловіка. Київський письменник!



м. Київ, 17 листопада 2021 р.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.11.2021 18:25  Каранда Галина => © 

То матимемо нову збірочку? "Твори Сигізмунда Кржижановського"?