19.07.2022 19:03
для всіх
87
    
  1 | 1  
 © Каллистрат

Ленд-ліз

Ленд-ліз

з рубрики / циклу «рассказы - 2»


Всього лише про один рядочок із безмежного переліку тієї допомоги, яку надсилали англосакси в часи Другої світової війни до Радянського Союзу.

Коротко:

- на обмундируванні кожного бійця Червоної Армії (гімнастерка, шинель, галіфе, ватні штани, тілогрійка і т.д.) було не менше 30 ґудзиків;

- за весь період війни до лав Червоної Армії було мобілізовано 29 574 900 чоловік. А усього в ній служило, із врахуванням, тих хто вже був у лавах РСЧА на початку війни 34 476 900 чоловік. Тобто, щоб кожний боєць мав на своєму обмундируванні пришитими всі ґудзики, їх потрібно було не менш як 1мільярд 34 мільйона 307 тисяч.

Так от:

- Радянський Союз за весь час війни отримав за ленд-лізом 257 мільйонів 723 тисячі 498 штук (!) якісних латунних ґудзиків, з п’ятикутною зіркою зверху і написом «Chicago», знизу, тобто кожен четвертий ґудзик.

А отих два ґудзика, яких не вистачило до повної цифри 500, говорить лише про те, що контроль за поставками був більш чим надійний. )))

Отаке от було.


І на постскриптум.


- знайомий товариш, який в часи війни був малим школяриком і жив у районному містечку із задоволенням згадував, як вони ласували, коли до них діставалися трилітрові (?) бляшані банки з консервованими шматочками ананасів з того ж таки ленд-лізу. У що я мало вірив, але не заперечував. Бо як те могло бути в часи війни, коли ми вже на вершині могутності нашої країни тих ананасів і в очі не бачили, хіба що інколи банани «давали» під Новий рік, та й то треба було зночі чергу займати. )))


Ленд-ліз то добре діло!



м. Київ, 19 липня 2022 року.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.07.2022 17:03  Каранда Галина => © 

Воно то діло хороше, ну дуже вже довго запрягають((((