31.07.2022 07:27
для всіх
71
    
  - | -  
 © Лукіан

Морські розмови

Морські розмови

Посейдон і дельфін


ПОСЕЙДОН. Це дуже добре, дельфіни, що ви зажди людинолюбці. Колись ви принесли Істму його сина Іно, який упав разом з матір’ю у воду зі Скиронідських скель; а ось тепер ти доніс на своїй спині до Тенара кіфареда із Метімни* - в  одежі і з лірою, не допустивши його загибелі через жорстокий намір моряків.

ДЕЛЬФІН. Не дивуйся, Посейдоне, нашому співчуттю людям: адже ми самі перетворилися в риб із людей.

ПОСЕЙДОН. Знаю і осуджую за це Діоніса. Для чого після морської перемоги над вами він перетворив вас на дельфінів?Досить було підкорити вас, як він це зробив з другими людьми. Але розкажи, дельфіне, як ти допоміг Аріону?

ДЕЛЬФІН. Аріон, мабуть що подобався Періандру, і той частенько посилав за ним заради його вправної гри. І от, розбагатівши від подарунків тирана, Аріон захотів повернутися морем до себе додому в Метімну, щоби похвалитися своїм багатством. Він сів на перший-ліпший корабель, котрий належав, вочевидь, якимось розбійникам, і дав їм зрозуміти, що у нього багато золота і срібла; і от коли корабель досяг середини Егейського моря, мореплавці задумали проти нього зле діло. Тоді Аріон – я все це чув, пливучи поряд з кораблем, - сказав: «Якщо ви рішили згубити мене, то дозвольте мені, принаймні, одягтися в одежу співака, заспівати собі напутню похоронну пісню і за тим добровільно кинутися в море». Матроси згодились на його прохання. Тоді він надів одежу, заспівав гучну пісню і кинувся в море назустріч близькій і неминучій смерті. Але я підхопив його, посадив собі на спину і доплив з ним до Тенара.

ПОСЕЙДОН. Хвалю тебе за любов до Муз. Ти достойно заплатив Аріону за його спів, який ти чув.


Примітка: - кіфаред із Метімни*Аріон, поет і музикант із міста Метімни на Лесбосі, жив в VII ст. до н. е.

- на закладці - скульптура із зображенням Аріона і дельфіна;


Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



антична Греція, друге століття н.е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!