20.09.2022 06:36
для всіх
59
    
  1 | 2  
 © Каллистрат

Про голобородьків і т. п

Про голобородьків і т. п

з рубрики / циклу «рассказы - 3»

Всього пара - трійка слів про голобородьків. )))


І прикрасив Господь чоловіків бородами!


Що то була за краса, а яка їм була пошана! Погляньте хоча б на древні ассирійські, чи там вавилонські мозаїки, або барельєфи, ну, правда ж гарно і поважно. А Зевс зі своїми олімпійцями! Отож - бо. А що вже казати про буйно-героїчні бороди справжніх вікінгів? Та їх могли оспівати в своїх піснях тільки найвидатніші скальди. І не менше! Отак от.

А що ж у наших ойкуменах? Та в ті божі часи було майже так як і у всіх культурних людей: бороди носили і шанували, бо вони були ознакою свободи.


Наприклад Ярослав Мудрий у своїй «Руській правді» законодавчо заборонив ушкоджувати бороду, а якщо таке і ставалось, то винуватець повинен був сплатити штраф в 12 гривень – досить велика сума для тих часів (третина виплати за вбивство), тобто пику можна було і натовкти, але так щоб не порвати бороду. )))


Якщо треба було покарати чужинця, то йому голили бороду, що тоді вважалося найбільшою образою.


І так дійшло аж до часів Петра I, який, для покарання своїх бояр або голив їм бороди, або брав з них гроші за право носити бороду. Чому бояри погоджувалися платити податок на бороду? Та дуже просто, - треба тільки знати, що значила тоді борода для справжнього мужчини.

Так от:

- в ті часи поголеними ходили тільки дві категорії чоловіків, це - актори театру і хлопці «голубої» масті. Актори через те, що їм приходилося виконувати на сцені різні ролі, в тому числі і жіночі, бо жінок тоді до театру не брали, ну, а «голубі» згідно зі своєю мастю і уподобаннями. Навколишній світ те сприймав з розумінням.


І от уявіть собі, як якийсь там поважний боярин з розкішною і розчесаною бородою, зранку виходить із дому за викликом царя, а повертається від нього поголений як останній содоміт. Та при таких ділах і рідна дружина з дому втече ))) Тому і платили.


Всім відомо, що велика кількість наших людей має прізвища, що походять від назви того чи іншого ремесла, тобто якщо людина має прізвище – Голобородько, то у неї в роду, мабуть що, таки були колись або актори, або ……. Н-да. А може і все зразу в одній упаковці і за одну ціну.


Життя воно різнокольорове )))


***


І ще трішки до тексту.

В часи коли природа ще мала хоч якийсь там вплив на життя людей, гарна і густа борода на обличчі чоловіка вказувала жінкам на його сексуальну міць і могутність ))) Тому заміжні жінки теж мали можливість пишатися моцними бородами своїх чоловіків.


А ще ж яка була економія на «Віагрі»! Отож. Крепкі тоді були хлопці!


Дітей з пробірок не розводили…



м. Київ, 14 вересня 2022 року.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.09.2022 20:52  Каранда Галина => © 

{#}