14.09.2023 19:18
для всіх
58
    
  1 | 1  
 © Гундарєв Юрій Юрійович

Соболятко

Наступного тижня внукові Макарчику виповнюється вже шість років, і ми з дружиною вирішили зробити йому не просто подарунок, а такий, що припав би до його крихкої шестирічної душі.

Я завжди прислуховуюся у таких (точніше, у будь-яких) питаннях до своєї надзвичайно тонкої й мудрої дружини.

- Знаєш, - каже вона, - наш Макарчик весь час просить або песика, або кішечку… А давай почнемо з іграшки - підбери йому якесь там мавпеня…

…У відділі дитячих іграшок я відразу відчув гострий погляд маленьких оченят-бусинок. Симпатяга - вусики щіточкою, черевце… Як живий! Підходжу ближче, читаю цінник: «Соболятко. 500 грн.» Я аж зойкнув…

- Та не хвилюйтеся так, - чую поруч лагідний, такий домашній, наче у виховательки дитячого садку, голос. - Це не просто пересічна іграшка. Ось тут натискаєте (продавщиця лагідно поглажує пальчиком соболяткине черевце), і воно буде говорити…

- А що саме? - намагаюся делікатно уточнити.

- Та я особливо не прислуховувалася, - тихо відповідає хазяйка дитячого світу, але її очі чомусь опускаються на підлогу.

- Тому така і ціна, - її погляд вже пронизує променем мій светр, - але для вас ми зробимо скидочку!

Уже вдома дружина обережно розгортає обгортку і радісно видихає:

- Симпатяга який! - Мені дуже приємно чути з вуст дружини саме те слово, яке прийшло мені в голову під час знайомства із цією тваринкою.

- А от тут можна натиснути, - із знанням справи пояснюю я…

І тут лунає потужний хрипкий баритон:

- Курво! Паскудо! Ідійоте!..

Запала тиша.

Ми з дружиною просто приголомшені. Від сорому у мене пітніють долоні…

Однак моя дружина - не з тих, хто одразу опускає руки.

- У мене є план!

Ці сакраментальні слова Одрі Хепберн із фільму «Як украсти мільйон» вона завжди каже у скрутних ситуаціях. І що ви думаєте? Справді, план, який нас неодмінно рятує, моментально народжується у білявій голівці моєї половинки - кращої і, за великим рахунком, більшої.

- Звичайно, - нарешті, голос повертається до супутниці мого життя, - таке дарувати нашому Макарчику не можна! Це просто його вб‘є! Або ти повертаєш цю потвору (помічаю, як «симпатяга» непомітно трансформується у «потвору»)…

- Зрозумій, - запально аргументую свою позицію, - мені якось незручно його повертати, адже нам зробили скидку…

- Або, - незворушно продовжує дружина, - ми забираємо його на дачу - буде наш будинок охороняти. А Макарчику завтра підберемо щось інше…

Так соболятко став жити з нами на дачі. Протягом дня від відлежувався собі на дивані, а на ніч ми клали його під маленький килим на підлозі біля вхідних дверей. І все було тихо і спокійно.

Наприкінці серпня ночі ставали холоднішими. Сусіди потихеньку потягнулися до міста. У всесвіті відчувалася самотність…

Серед ночі я раптом прокинувся - хтось обережно перебирав половиці, ніби клавіші піаніно… І тут патріархальну тишу розрізав гучний баритон нашого соболятки: «Курво! Паскудо! Ідійоте!..» Здійнявся страшенний гвалт. У передбаннику гриміли граблі і ведра - наче рок-група «Металіка» налаштовує апаратуру перед концертом! А соболятко не припиняє свій бойовий клич: «Курво!..»

Буквально через кілька хвилин ми з дружиною почули, як хтось стрімголов промчався прямо під нашими вікнами, істерично волаючи: «Та сам ти курва, відчепись вже!..»

І знову тиша.

Благодатна серпнева прохолода.

Великі срібні зорі повільно пливуть у вікні.

- Який ти у мене гарний, - ніжно шепоче мені дружина

- Як мені приємно це чути, - ніжно обіймаю її теплі зі сну плечі.

- А як ти вмієш вибирати подарунки…

- Головне, що ти мене вибрав…

- Так незвично це чути - через сорок п‘ять років…

І ти вже не розрізняєш голоси. Це вже не я і вона. І навіть не ми. Це щось єдине - як оце небо за вікном.

На душі так затишно.

Тим більше коли знаєш, що твій спокій оберігає такий надійний охоронець.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.09.2023 20:49  Крайнюк Надія Олекса... => © 

Посміхаюсь. Дійсно — гумореска. Дякую!