23.07.2024 14:54
для всіх
18
    
  - | -  
 © Луїджі Малерба

Гіпотенуза слона

з рубрики / циклу «Казки для ДОРОСЛИХ»

Гасперіно був першим учнем у класі. Йому дуже легко давалась історія, рідна мова, фізкультура і географія, а вже по геометрії він і зовсім був чемпіоном: вмів вираховувати квадратуру круга, площу відрізка прямої, периметр сфери і навіть добував квадратний корінь з крапки з комою. Одного разу батьки повели Гасперіно до зоопарку, і він вирішив будь-що обчислити гіпотенузу слона. Батьки були дуже горді своєю дитиною і обіцяли, якщо він вирішить цю задачу, купити йому торта у формі дванадцятигранника.


Гасперіно заперся у себе в кімнаті і, озброївшись лінійкою і циркулем, взявся за роботу. Не підкачай, Гасперіно, говорили йому батьки. Друзі батьків теж час від часу приходили його підбадьорити; а як інакше, адже, якщо Гасперіно вдасться обчислити гіпотенузу слона, про це затрублять усі газети.


Пройшов рік, потім другий, потім ще багато-багато років. А Гасперіно все сидів у своїй кімнаті і без кінця щось обчисляв, обчисляв… Він покинув навчання і присвятив своє життя вирішенню задачі, яка повинна була принести йому світову славу. Батьки поволі старіли, але все-таки вірили в нього і терпляче чекали. Гасперіно став юнаком, потім чоловіком, у нього з’явилася перша сивина, а обчислити гіпотенузу цієї проклятої тварини так і не зміг. І по цей день сидить він під замком і тремтячою від старості рукою все щось пише, закреслює, а коли його питають, чим він зайнятий, Гасперіно відповідає: обчислюю слона гіпотенузи.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Італія, Рим, XX ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!